Titani în domeniul arhitecturii și designului în vizită la Chișinău - Design Cafe & Club

Titani în domeniul arhitecturii și designului în vizită la Chișinău

  • februarie 20, 2018
  • Imagini:Mihai Duca
Titani în domeniul arhitecturii și designului în vizită la Chișinău

Pionerul iluminatului arhitectural, Alain Guilhot, expertul din cadrul echipei Alain Guilhot Lumiere, Frederic Prevostat, deţinătorul premiului „Ordinului Arhitectilor Bucuresti”, Dorin Ștefan și fondatorul biroului de arhitectură şi design din Ucraina Sergey Makhno Arhitects, Sergey Makhno – am avut onoarea să fim gazde pentru acești arhitecți și designeri de renume internațional, care au făcut parte din juriul concursului Chișinăul de seară – orașul luminilor. Misiunea lor la Chișinău era cea de a desemna cel mai inovativ proiect de iluminare aplicat în concurs, doar că nu puteam limita o asemenea vizită doar la scopul respectiv. Astfel, la solicitările specialiștilor în design și arhitectură din țară, platforma Design Cafe&Club a organizat un șir de întâlniri cu valoroșii oaspeți, prima dintre acestea a avut loc  la salonul Accesit, unde Alain Guilhot, Frederic Prevostat și Dorin Ștefan au vorbit designerilor și arhitecților din țară despre importanța arhitecturii și luminii în dezvoltarea urbană.

Alain Guilhot: „Iluminate, aceste clădiri vor începe să respire, să trăiască și să povestească tuturor istoria lor. Ele vor căpăta un alt aspect și, așa cum noi ne schimbăm când îmbrăcăm haine de sărbătoare, și edificiile se vor schimba prin lumină.”

Frederic Prevostat: „Concursul „Chişinăul de seară – oraşul luminilor” este doar un început. Noi am început să scriem istoria punerii în lumină a Chișinăului.”

Dorin Ștefan: „Lumea se pregătește ca, până la realitatea pe care o întâlnim direct, să se întâlnească cu realitatea virtuală. Dar până la realitatea virtuală este realitatea augmentată, cam așa se numește acea realitate care este creată prin proiecții.”

Unul dintre cei mai așteptați oaspeți pentru specialiști în domeniu a fost designerul și arhitectul Sergey Makhno, care a vorbit participanților despre experiența sa. Iată câteva dintre tezele pe care acesta le-a împărtășit publicului de specialitate:

„E tare când ai propriul stil, îți poți permite să transpui în realitate orice idee și lumea te va recunoaște în ea. Însă acest lucru vine doar cu experiența. Când devine ușor să creezi, când încetezi să îți faci griji în plus, totul iese bine.”

„Mereu am vistat ca procesul de creare a unei locuințe să fie unul închis. Din această cauză am decis să abordez trei direcții în compania mea: arhitectura, designul de interior și designul de produs, astfel sunt capabl să creez spații autentice cu detalii de autor elaborate individual pentru fiecare proiect.”

„Să faci totul grozav este magic, să faci totul veritabil – e minunat.”

„Sunteți plătiți cu exact atât cât valorați, din acestă cauză trebuie în permanență să lucrați la dezvoltarea propriei personalități.”

După întâlnirea cu arhitecții și designerii din țară, membrii juriului au vizitat și Școala de Design, împărtășind și studenților din experiența lor.

Vezi cum a decurs evenimentul în galeria de mai jos.