Mood board-urile: ce sunt, cum și de ce se fac - Design Cafe & Club

Mood board-urile: ce sunt, cum și de ce se fac

  • Сентябрь 16, 2019
  • Sursa:designbd.ru
  • Timp de citire:5 minute
Mood board-urile: ce sunt, cum și de ce se fac

Mood board-ul este o modalitate simplă de prezentare a unui proiect de design de interior. Adesea completează alte metode de prezentare — schița și vizualizarea 3D, uneori chiar înlocuindu-le. De fapt, mood board-ul este un panou care întrunește elemente selectate pentru viitorul interior într-o singură ilustrație.

Colajul este dezvoltat având la bază termenii de referință. În termeni practici, mood board-ul este un mod ușor de prezentare vizuală și este disponibil chiar și pentru cei care decid să facă reparații pe cont propriu sau pentru designerii începători.

Ce trebuie să conțină un mood board?

Nu există nici o regulă general valabilă pentru conținutul unui mood board. În principiu, un mood board pentru o reamenajare ar trebui să conțină câteva elemente, dar nu te lăsa constrâns de ele și nici nu te chinui să atingi toate punctele. Este mai mult o listă orientativă:

  • Paleta de culori – o gamă de culori de la mai deschis la închis, dar și nuanțe complementare
  • Poze cu produse și idei individuale pentru decorațiuni interioare, mobilier, obiecte de artă, finisaje, etc
  • Poze cu ambient care să aibă mai multe din elementele pe care ți le dorești
  • Mostre de texturi – în special pentru perdele, covoare, tapet, tapițerii, pături, perne, etc.

Cum faci un mood board?

Este mai simplu decât pare. Începe prin a selecta și păstra tot ce îți place. Decupează, printează, taie și salvează tot ce îți face cu ochiul.

După ce există un board cu idei de bază, se face migrarea spre offline – reviste, cataloage, imprimarea imaginilor care par cele mai importante din online. Iar ultimul pas este cel în care cauți texturi. Pentru inspirație, poți citi și urmări interviuri cu arhitecți. Citind poveștile lor poți afla despre probleme pe care le poți întâmpina în procesul creativ.

Reguli de respectat

— Una dintre caracteristicile principale de care trebuie să ții cont în alegerea elementelor pentru mood board este disponibilitatea lor. În caz contrar s-ar putea să obții o imagine frumoasă, dar pe care nu o vei putea realiza din cauza că nu găsești în magazin tot de ce ai nevoie.

—  După ce ai adunat tot de ce ai nevoie, combină-le și lipește-le pe un fundal alb. Așa vei vedea mai bine ce și cu ce se potrivește.

—  Respectați rapoartele de dimensiune. Suprafața pe care urmează să fie montat colajul ar trebui să fie raportată la suprafața reală a interiorului ce urmează a fi amenajat. De asemenea, urmăriți proporțiile obiectelor în raport cu mood board-ul în sine și în raport cu alte obiecte.

— Mood board-ul se creează ca și un interior real: pardoseala se pune jos, lustra și tavanul — sus.

— Pe aceeași foaie puteți pune și planul. Îl aranjați în centru, iar elementele mood board-ului alături de partea camerei pentru care sunt destinate.

— Construiți imaginea începând cu centrul paginii, amplasând mai întâi elementele de bază. După care, treceți ușor la accente și detalii mici.

Programe de efectuare unui mood board digital

Pe lângă varianta clasică de construire a unui mood board, cu ajutorului decupajelor și adezivului, îl poți face pe calculator sau chiar smartphone. Iată câteva softuri și aplicații care ți-ar putea fi utile.

— unii o fac în Paint, dar din cauza funcțiilor limitate, procesul durează mult.

— un analog al Photoshop-ului – Paint.Net. O versiune ușoară a celebrului editor cu toate funcțiile necesare pentru compunerea unui colaj.

Morpholio BoardPro și Moodboard – programe create special pentru a fi utilizate de pe dispozitive mobile. Nu sunt gratuite, însă au o interfață simplă. Sunt apreciate chir și de designeri profesioniști.

— Keynote – aplicație pentru iPad și iPhone, cu multe feedback-uri pozitive pentru o aplicație bună pentru a crea colaje.

Olioboard – editor online cu o interfață simplă. Este potrivit pentru cei care vorbesc engleza, cel puțin la un nivel inițial.

— Proprietarii de IPAD adesea optează pentru Procreate. Un program pentru profesioniști, necesită instruire, dar în Procreate puteți crea ilustrații la cel mai înalt nivel

— Pentru dispozitivele mobile este potrivită NEYBERS. Aceasta este o aplicație gratuită, cu funcții suplimentare pentru care trebuie să plătiți. Nivelul de complexitate al interfeței este determinat de utilizatori ca mediu.

BAZART este o aplicație pentru iPad și telefoane mobile. Conform recenziilor, acesta este un program cu o interfață ușoară. 

Poate înlocui mood board-ul vizualizarea 3D?

De cele mai multe ori, acesta reprezintă o imagine care va sta la baza unei prezentări tridimensionale. Este cel mai rapid mod de a selecta articole și de a primi feedback de la client. Colajul oferă doar o idee generală a interiorului, transmite starea de spirit, stilul, culoarea. Odată cu aceasta, designerul prinde direcția corectă a ideii.

Uneori, un colaj detaliat este suficient pentru a finaliza lucrările la un proiect de proiectare. Dacă clientul, conform compoziției prezentate, înțelege clar ce interior va primi după reparație, nu este necesară vizualizarea tridimensională.

Следите за нами в INSTAGRAM

@ designcafeclub.md
💬Astăzi vă delectăm cu încă un interviu, realizat în parteneriat cu @architectureofthefuture_com, ce vine să vă gâdile strunele creativității. 🔝Am ales cei mai buni specialiști pentru a vă aduce în actualitate cele mai noi proiecte din domeniul Arhitecturii și nu numai. 📌Laura Narvaez Zertuche, asociat Foster + Partners @fosterandpartners ne-a vorbit despre necesitățile urbanistice ale viitorului și despre cum proiectăm orașele astfel încât mâine să ne bucurăm deja de eficiența lor. 🔗Vezi interviul pe designcafeclub.md ♥️
⁉️Tu ții cont de regulile de bază în amenajarea dormitorului❓
📌Amenajarea dormitorului se realizează în funcție de dimensiuni, de formă, de modul în care pătrunde lumina naturală, de stilul dorit, de specific. Acesta trebuie să fie refugiul vostru și să vă ajute să vă reîncărcați fizic și moral după o zi lungă.❤️ 🔗Mai multe idei pe designcafeclub.md 
#designcafeclub#dcc #dcclifestyle
#pocketofmyhome #cornerofmyhome #cornersofmyhome #interiormilk #myinteriorvibe #apartmenttherapy #interior4all1 #interior123 #interiorwarrior #bedroominspo #interiorlove #hyggehome #interiorlover #interiorstyle #interior123 #cosyhome #nestandthrive #interieurinspiratie #homeadore #finditstyleit #interior444 #interiorboom #rustichomedecor #myinspiringinterior #eclectichomedecor #eclecticdecor #thenewbohemians
📌Coordonat de Grup Karim’s și proiectat de @stefanoboeriarchitetti, primul oraș forestier inteligent din Mexic se va concentra pe inovație și calitatea mediului. 🌳Orașul echilibrează spațiile verzi și cele construite, fiind autonom din punct de vedere alimentar și energetic. ☝️Vezi pe designcafeclub.md mai multe detalii despre proiect și ”încearcă” să nu te îndrăgostești de el. 🥰 🔗în Bio.
😮”WOW” e cuvântul primar atunci când vedem o fotografie arhitecturală ce transmite EMOȚIE. Și așa trebuie să fie! 📸Fotograful care observă arhitectura trebuie să fie cel care vede conceptul de construcție și de integrare a clădirii în mediu. 🎞Pozele lui au menirea de a stimula în privitor dorința unei experiențe personale, de a vedea structura în realitate, de a o observa și a o simți. 👇Pentru a obține un astfel de rezultat, vă dăm jos un șir de principii ce vă vor fi de ajutor.
Vezi mai mult pe designcafeclub.md
☔️Pentru zilele ploioase avem nevoie de acest colțișor. 🖊Ai grijă să-ți proiectezi un asemenea loc în Designul locuinței tale. Micile detalii pot crea un impact enorm în acest sens.🔥 .
📷 @spacecrafting_photography ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Builder: @sd_customhomes ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Architect: @davidcharlezdesigns ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#dcclifestyle #bhilivebeautifully #windowseat #sharemysquare #howyouhome #decorcrushing #everydayibt #currentdesignsituation #localhomes #sharemystyle #roomhints #prettylittleinteriors #inspotoyourhome #makehomeyours #pocketofmyhome #thehappynow #flashesofdelight #interior2you #finditstyleit #thatsdarling #livethelittlethings #decorcrushing
😎Dacă stai cu chirie, trăiești la cămin sau pur și simplu nu ai o locuință ”A TA”, probabil ești și tu printre cei care 💤visează la 🛌dormitorul în care să simți răsfățul suprem în fiecare zi. 🆕De aceea, noi venim cu câteva reguli de amenajare pentru a ne asigura că vei avea dormitorul PERFECT. 🖤 🔗Mai multe pe designcafeclub.md 
#designcafeclub #dcc #dccblog #dcclifestyle #homedecor #badroomdesign #rules #design