Laura Narvaez Zertuche, asociat Foster + Partners, despre cum arată orașul de mâine - Design Cafe & Club

Laura Narvaez Zertuche, asociat Foster + Partners, despre cum arată orașul de mâine

  • Ноябрь 1, 2019
  • Timp de citire:5 minute
Laura Narvaez Zertuche, asociat Foster + Partners, despre cum arată orașul de mâine

Continuăm seria de interviuri cu specialiști de talie internațională, realizate în parteneriat cu Architecture of the Future, cu Laura Narvaez Zertuche, asociat Foster + Partners, care ne-a vorbit despre necesitățile urbanistice ale viitorului și despre cum proiectăm orașele astfel încât mâine să ne bucurăm deja de eficiența lor.

Cum ar trebui să arate orașul pe care îl vom crea mâine?

Vorbind despre orașul zilei de mâine, nu vorbim despre cum ar trebui să îl creăm, vorbim despre ce am vrea să obținem, gândindu-ne mai mult la mediul înconjurător și la „a proiecta pentru oameni”, la modul în care ne mișcăm și la „a-l face mult mai eficient”. Mai ales, ținând cont de creșterea vertiginoasă a densității urbane la care suntem martori. Orașul de mâine este orașul pe care ni-l dorim pentru noi și pentru generațiile viitoare. În acest context vine vorba despre cum proiectăm și însuși procesul de proiectare pentru a obține anumite lucruri, nu doar a proiecta pentru că avem nevoie să dezvoltăm construcția. Este necesar să regândim de ce dezvoltăm ceea ce dezvoltăm și cred că trebuie să facem acest lucru într-un mod mai conștiincios, ținând cont și de toate tehnologiile noi.

Ținând cont de ideea că arhitecții construiesc pentru oameni, nu ar însemna că ar trebui să avem astfel de orașe deja astăzi?

Pe de o parte răspunsul este „da”, dar nu în totalitate. Sunt o mulțime de lucruri construite doar pentru mașini noi, doar pentru oameni bogați, ceea ce nu neapărat îmbogățește orașul. În acest sens avem nevoie de egalitate. Ceea ce am în vedere este că trebuie să construim pentru oameni – pentru toți oamenii, pentru toate vârstele. Orașul nu este doar despre profesioniști tineri, din această cauză trebuie să construim și pentru cei mai în vârstă, și pentru cei cu dizabilități, și pentru generațiile viitoare care acum sunt copii. Când spun „toți oamenii” , spun că totul trebuie să fie centrat pe arhitectura pentru comunitate, pentru orice tip de persoane, indiferent de cum sunt ei. De asemenea, acest subiect este strâns legat și de tipul cultural al societății pentru care proiectezi. Nu este același lucru să proiectezi în Europa și în India. Este necesar să înțelegem și cultura acelor oameni, diversitatea lor. În modul tău de proiectare trebuie să le respecți tradițiile și patrimoniul cultural.

În contextul localității de mâine, care e locul orașelor inteligente?

Un oraș inteligent nu este doar un oraș digitalizat și tehnologizat. În acest context, un oraș inteligent este un oraș destinat tuturor. Depinde foarte mult de ce numim „Inteligent”. Pentru că această noțiune nu este despre tehnologi și informații, ci despre administrare. Acest lucru însemnând că trebuie să înțelegem necesitățile și să utilizăm tehnologiile în beneficiul nostru, pentru a proiecta mai bine și mai eficient.

Vorbind despre orașele deja existente, cum le transformăm astfel încât să fie potrivite cu ziua de mâine?

Depinde foarte mult de modul în care ele necesită a fi schimbate, ce aspecte ale lor necesită modificări, or fiecare oraș este diferit. Acesta și este procesul de balansare, în fapt, să nu fii nevoit să pleci după condiții mai bune într-un loc care se construiește, de moment ce își desfășori activitatea în unul deja existent. Nu cred că schimbările în orașele deja existente înseamnă să construim mai mult, cred că este vorba despre a administra mai bine. A readapta ceea ce avem, cu ajutorul tehnologiilor noi.  Nu zic să digitalizăm totul, pentru că aceasta nu constituie o soluție, dar cred că trebuie să facem clădirile mai eficiente și în acest mod clădirile iau trăsături inteligente. Ca să le faci eficiente, nu ai nevoie să construiești mai mult, trebuie să folosești ceea ce deja există în oraș și să reconstruiești sau să reutilizezi într-un mod diferit, eficient.

Făcând referință la tematica conferinței Architecture oft he Future (trad. Arhitectura Viitorului). Când va fi acest viitor?

Acum.  Cred că este acum. Și mi-am terminat speech-ul cu o provocare pentru public, la care trebuie să mediteze. Mereu există o balanță între ceea de ce avem nevoie astăzi și ceea de ce avem nevoie pentru viitor și, cu siguranță, nu voi omite acești factori care necesită echilibrați, dar și alți factori care influențează existența.  Și mi-am finalizat prezentarea cu imaginea unui copil în școală, căruia i-am oferit materialele necesare pentru a ilustra ceea ce vrea să aibă în vecinătate, în orașul său când va crește. Pentru mine el ilustrează viitorul. Viitorul pe care trebuie să-l proiectăm ca arhitecți, designeri, dezvoltatori sau clienți. Pentru că ceea ce noi construim acum va avea impact asupra acestor generații. Pentru 50 de ani, eu voi fi o persoană în etate, iar acești copii vor trăi în mediu pe care eu încerc să îl proiectez. Deci viitorul este acum și aici. El stă în tinerii specialiști și aici fac referință nu doar la arhitecți, ci la toți cei care vor un oraș mai bun și sunt capabili să facă schimbări pentru a combate anumite fenomene, cum sunt schimbările climaterice, să facă ceva conștiincios.

Instagram has returned invalid data.