„Avem nevoie de case pe Marte?” Răspunde Tayson Hosmer, Associate Zaha Hadid Architects - Design Cafe & Club

„Avem nevoie de case pe Marte?” Răspunde Tayson Hosmer, Associate Zaha Hadid Architects

  • Октябрь 25, 2019
„Avem nevoie de case pe Marte?” Răspunde Tayson Hosmer, Associate Zaha Hadid Architects

Cum ar fi să construim case pe Marte, spre exemplu? Răspuns la această întrebare am găsit la, deja cunoscuta, conferință Architecture of the Future, pe care îți dai seama că nu aveam cum să o ratăm. Ei bine, tehnologiile și conceptele care ne-au fost prezentate ne-au trezit o altă întrebare: avem oare nevoie de case pe Marte? La această întrebare ne-a răspuns, într-un interviu oferit în exclusivitate pentru DCC Blog, Associate Researcher al Zaha Hadid Architects, Tayson Hosmer. Tot el ne-a vorbit despre un sistem modular inovativ de construcție, despre arhitectura autonomă, dar și despre Arhitectura Viitorului. Așadar, enjoy!

Arhitectura autonomă – ce înseamnă ea? Și dacă asta ar presupune o înaltă tehnologizare, avem nevoie de a înlocui forța umană cu cea a roboților?

Studiile pe car le efectuăm nu sunt concentrate pe a înlocui ființele umane cu roboți, ci pe a construi într-o manieră diferită, a înțelege diferit clădirile, care nu trebuie să aibă un ciclu de existență liniar – să fie distruse și din nou construite. Vorbind de partea tehnologică, o percepem mai degrabă ce pe niște agenți care oferă posibilitatea adaptabilității clădirii și a schimbării acesteia în viitor. Deci nu, nu este necesar să fie robotizat totul, oamenii pot continua să construiască. Însă, cred că clădirile trebuie să poată fi auto-gestionate, construite altfel încât să nu îndeplinească o singură funcție pe întreaga lor existență.

Când arhitecții vorbesc despre sisteme modulare de construcție și necesitatea de a regândi propriile spații, nu sunt oare ei niște manipulatori? Există oare într-adevăr această necesitate de a ne modifica spațiile des?

Sigur. Una dintre abilității casei, a spațiilor publice sau a celor comerciale este că mereu își schimbă destinația. Spre exemplu, spațiile comerciale mereu își modifică interioarele și modul în care sunt utilizate, deci această abilitate de a fi modificată este foarte necesară. Ea oferă posibilitatea de a face clădirea mai mare. De asemenea, există ideea de a schimba amplasarea clădirii dintr-un loc în altul. Dacă, spre exemplu, trăiesc într-o anumită zonă pentru o perioadă de timp și după mă mut în alta, nu voi mai fi nevoit să construiesc o altă casă pentru că aș putea să mi-o iau pe a mea cu mine.  Deci aceste sisteme nu sunt necesare ca o schimbare, ci mai mult pentru a ține pasul cu dinamica în care trăim. Oamenii sunt mult mai mobili acum, trăiesc în toate colțurile lumii.

Ați prezentat un sistem modular de construcție, care facilitează substanțial personalizarea spațiului. O chestie fantastică. Când va deveni disponibil pentru public?

Sper că foarte curând, în următorii câțiva ani. Cred cu certitudine că tehnologiile de construcție pot fi dezvoltate și există deja o direcție evidentă pentru asta. Identificăm materialele și partenerii necesari și cred că în 2-3 ani deja vom avea acest sistem pe piață.

Ce probleme ar rezolva acest sistem și cât de sustenabil este el?

Principalul lui avantaj este posibilitatea creării unui spațiu ușor ajustabil necesităților, foarte rapid. Poate schimba pentru o perioadă modul tău de viață. De fapt, această trăsătură a reversibilității îl face și foarte sustenabil. Încă un avantaj ar fi posibilitatea reparării unui modul fără a afecta întreaga structură sau posibilitatea modernizării acestuia. De asemenea modulele pot fi reutilizate… Oferă un grad mare de flexibilitate în acest sens.

La conferință s-a vorbit despre posibilitatea de a construi pe altă planetă. Inclusiv dvs. ați prezentat un sistem autonom care ar putea face acest lucru. Chiar credeți că avem nevoie de case pe Marte?

Nu știu, niciodată nu am fost condus de ideea de „ce avem nevoie”, m-am ghidat de „ce putem face” și „ce putem obține”. Poate că nu avem nevoie de astfel de tehnologii imediat. Avem o situație ecologică dificilă pe Pământ, iar aceste tehnologii pot fi utilizate pentru a construi în anumite părți ale lumii mai puțin explorate și disponibile. Este, practic, vorba despre aceeași problemă. Tehnologiile date sunt aplicate în diferite scenarii. Deci nu, nu avem nevoie de aceste case pe Marte încă, dar avem niște probleme pe care trebuie să le rezolvăm. Și putem face acest lucru cu ajutorul tehnologiilor similare cu cele cu care am putea construi pe altă planetă.

Titlul conferinței care ne-a reunit este Arhitectura Viitorului. Despre care viitor vorbim, când va veni el?

Sunt foarte interesat de viitorul apropiat, de ceea ce putem face cât mai curând: să dezvoltăm tehnologiile, să observăm cursul de  dezvoltare pe care acestea o iau și încerc să înțeleg ce ne dau ele, care este schimbarea culturală care se întâmplă. Îmi place să observ dinamica în care trăim, cum schimbăm moduri de percepție, cum facem lucruri pe care nu le-am făcut anterior. Cred că viitorul este despre schimbările fundamentale.

Dacă e să vorbim despre progres, tehnologizare și digitalizare, lumea se schimbă, profesiile se schimbă. Ce va face arhitectul viitorului?

Nu trebuie să ne gândim la arhitectură ca la niște structuri statice pe care le proiectăm și atât. Trebuie să ne gândim la ce vor deveni aceste clădiri în viitor, cum vor coexista cu oamenii, cât de disponibile vor fi la schimbare. Astfel, arhitecților le va reveni misiunea de a proiecta aspecte ale acestui sistem, de a cataliza potențialul. Arhitectul va deveni proiectantul relației dintre diferite părți ale clădirii.

 „A se gândi la viitor” , pentru un arhitect, înseamnă „a visa” sau „a calcula” ceva?

Să fiu sincer, cred că e ambele! Cred că doar calculând nu poți explora potențialul lucrurilor și ideilor la care nu te-ai gândit anterior. Deci cred că este important să fii un visător în modul în care proiectezi.

Следите за нами в INSTAGRAM

@ designcafeclub.md
Un Design bine gândit și bine planificat îți poate oferi confortul pe care îl cauți. 🖤
Într-un apartament de tip studio, confortul este la superlativ, iar decorul bine echilibrat, este de-a dreptul încântător.🏙
Studio #apartment Visualization by @blacknoi.se Studio 📍Berlin,Germany.
___________________________________________ 
#designcafeclub#dcc #dcclifestyle
#Design_Only #architecture #design #designer #home #arquitectura #arquitetura #archilovers #architectural #architettura#archidaily #architecturephotography #interiordesign #designinspiration #minimal #render #rendering#berlin
⁉️Tu după ce principii îți alegi canapeaua?🧐 📰Noi ți-am pregătit un material informativ ce te va ajuta să alegi corect canapeaua pentru ceea ce numim „INIMA CASEI”. ☝️Vezi de ce trebuie să ții cont atunci când îți alegi 🛋!
🔗Link-ul îl găsești în Bio☝️
Cine și-ar dori un asemenea scaun acasă sau la muncă? 🥰
👇
Globe Garden Chair creat de @peteropsvik39hdi
___________________________________________ 
#designcafeclub#dcc #dcclifestyle
#architecture #design #designer #home #arquitectura #arquitetura #archilovers #architectural #architettura #architektur #archidaily #architecturephotography #interior #interiordesign #architect #designinspiration #minimal #render #rendering
O minte creativă naște idei originale chiar și din cele mai obișnuite lucruri.🤪
🤗Spații de relaxare și odihnă văzute altfel de @michael_beitz.

#designcafeclub#dcc #dcclifestyle
#inktober #sketchzone #gillde#sketch_arq #practice #sketching#ideation #instasketch #sketchy#productdesign #industrialdesign#ideation #dailysketch #graphicroozane#productsketch #id#idsketching#thumbnails#idsketches#idsketch#sketch#sketches#thumbnailsscribbles#digitalsketch#designinspiration#ideasketch#designinspo
@ira.trifanova cea care vrea să arate celorlalți lumea așa cum o vede ea. 🖤 💬Mai multe despre dragostea față de imagine ne-a dezvăluit în interviu.
Link in Bio☝️
.
#designcafeclub #dccblog #dccinterviews #dcclifestyle
Get the project! 🙃
🤯Simți cum uneori îți explodează capul din cauza ideilor creative și vrei să le pui în aplicare pe toate? 🙄Îți plac provocările creative, dar te plictisești să stai în oficiu 8 ore? 
Ai nevoie urgentă de un proiect nou!🤩 📩Trimite portofoliul și CV-ul tău pe office@designcafeclub.md, iar noi îți vom salva creativitatea și îți vom găsi proiectul care să te inspire.