decembrie 22, 2017

Principalul decor de Crăciun este originalitatea

Principalul decor de Crăciun este originalitatea

Magia sărbătorilor de iarnă este mereu însoțită de un decor pe măsură, iar pentru ca acesta să fie ca la carte am decis să cerem părerea unui specialist. De mai bine de trei ani, Irina Brăiescu oferă plus de frumusețe evenimentelor, creând decoruri inedite. Ea savurează atmosfera de sărbătoare doar în pauzele dintre crearea ornamentelor, aceasta fiind perioada în care imaginația îi este la fel de necesară precum aerul. Vizitându-i atelierul, ne-am lăsat purtați de atmosferă, iar gazda a împărtășit cu noi micile secrete ale unei atmosfere grandioase.

Mulți dintre noi decorează bradul instinctiv, fără a ține cont de niște reguli care, totuși, există. Care sunt acestea?

În primul rând trebuie să respectăm paleta de culori compatibile. Dacă alegem să lucrăm cu culori calde, pentru a oferi o armonie compoziției, nu vom pune pe brad decorațiuni în culori reci. Spre exemplu, globurile roșii vor fi combinate cu luminițe galbene, pentru a păstra nuanțele paletei. Nu trebuie să ne temem de decorul monocrom, vă înșelați dacă aveți impresia că e plictisitor. Un brad alb, împodobit cu jucării albe și cu luminițe albe, va arăta stilat și deosebit. Vreau să vă spun că aceste reguli încep să fie cunoscute de toți, la începutul lunii am participat la un târg și mi-a plăcut că oamenii procurau decorațiuni și căutau cu punga deschisă alte decorațiuni care să se combine cu cele pe care deja le aveau.

Care sunt tendințele în acest an?

Acum este în vogă să împodobim bradul cu flori și îmi place mult acest lucru. Florile de dimensiuni mari arată impresionant pe brad. În general, în acest an trebuie să dăm prioritate decorațiunilor masive, este o tendință de a reduce numărul jucăriilor în favoare mărimilor. Ca și tematică, în ultimul timp stilul rustic este foarte apreciat, acesta presupunând decorațiuni din materiale naturale, cum ar fi lemnul sau bumbacul. Atelierul Bray’s creează asemenea elemente deja de trei ani, avem o întreagă colecție de jucării din lemn pentru brad.

La care elemente de decor renunțăm categoric în 2017?

Beteala! În acest an, și nu doar în acest an, ea trebuie categoric exclusă. Să o lăsăm în istorie. În rest putem folosi orice, însă combinat cu gust. Putem chiar combina elemente din diferite facturi cum ar fi creanga de brad  cu panglici din in sau din mătase și jucării din lemn. Principalul e să alegem o variantă și să păstrăm motivul acesteia.

Care dintre elementele de pe brad trebuie să se regăsească în restul casei și unde?

Bineînțeles că și în restul locuinței trebuie să fie aceeași tematică. Depinde de locuință, însă, la noi, de obicei, casele sunt amenajate cu multă mobilă și trebuie să evităm încărcarea lor cu decorațiuni. De aceea începem de la brad, îi găsim un loc de cinste, apoi e minunat dacă în casă este amenajat un șemineu, el nu trebuie trecut cu vederea, mai atârnăm câte o decorațiune pe mânerul ușii, însă totul trebuie să fie foarte moderat. Și ferestrele pot fi decorate, putem atârna fulgi pe ață transparentă la diferite înălțimi. Decorului îi mai pot fi adăugate detalii – o crenguță de lemn, ghirlandă, ren, căsuță, papucei. Principalul e să fim originali, să ieșim din tipare și să vedem dincolo de globulețe.

Cum  integrăm într-un decor de Crăciun simbolul anului care vine?

Anul care vine este Anul Câinelui. În colecția de Crăciun din acest an am optat pentru un stil rustic și am îmbinat materialele naturale cu aerul dezinvolt al naturii. Am realizat decorațiuni din lemn pentru brad cu simbolul noului an. Am găsit un contur de câine nobil, l-am pus într-o ramă și am personalizat cu el jucăriile.

Este posibil de integrat simbolul anului în decor nu doar prin jucăriile de Crăciun, ci prin figurine, pernuțe, plapume cu câini în stil nordic sau doar un contur desenat. Noi în fiecare an facem decorațiuni cu simbolul anului și deja am observat că unii clienți le solicită, deci ei își vor acasă o colecție. E o idee foarte bună.

Vedem în vitrine decoruri impresionante, care par rupte din povești, însă presupun că trebuie să înțelegem că nu totul poate fi integrat armonios în casă. Cum este mai corect să amenajăm locuințele?

Cu siguranță trebuie să persiste lumina caldă. Am experimentat anul trecut cu luminițe de culoare albă-neutră, însă nu este creat efectul dorit. Când luminițele au nuanță caldă, te duc cu gândul la șemineuri, la zăpadă, la o ceașcă de cacao, copiii in jur… Se pune accentul pe culori deschise. În anii trecuți erau chiar tendințe de a opta pentru brazi negri. Dar aceștia sunt potriviți pentru spațiile comerciale, pentru un interior monocrom. Chiar dacă arată de parcă ar fi rupți din altă realitate și au  efect „wow”, aceștia nu sunt deloc potriviți pentru o  locuință.

Există o dată când trebuie să împodobim bradul?

Depinde de mai mulți factori, nu este o dată când ar trebui să decorăm bradul. De obicei persoanele singure, care  nu au copii, mai tărăgănează cu amenajarea. La noi în casă, nebunia sărbătorilor vine la începutul iernii. Copiii văd că peste tot au început amenajările și nu există nicio scuză care ar amâna decorarea casei. Eu, fiind din domeniu, vreau în fiecare an să fac ceva neobișnuit. În acest an am îmbrăcat bradul cu zăpadă artificială și am pus pe el 33 de metri de luminițe led. Arată superb, e scăldat în lumină și căldură.

Ce înseamnă Crăciunul pentru dumneavoastră?

Nu sunt romantică de fel, pentru mine perioada sărbătorilor de iarnă este una extrem de încărcată. Dacă acasă ne străduim să creăm mereu atmosferă de sărbătoare, la atelier lucrul nu se termină. În fiecare an avem clienți care au solicitări și în noaptea lui 31 ianuarie, iar febra aceasta feerică nu încetează până pe 15 ianuarie. Acasă e cu totul altă dispoziție, cu copiii facem căsuțe din turte din ghimbir, diferite activități tematice, mergem la spectacole de sărbători. Încercăm să le creăm amintiri care le vor rămâne peste ani.

 

Ce sfat oferiți celor care încă nu și-au împodobit bradul?

Țineți cont de faptul că, indiferent de posibilitățile financiare, sunt o sumedenie de materiale naturale care pot înlocui jucăriile: nuci, ghinde, crengi, bucăți din lemn, lumânări și poate fi nemaipomenit de simplu să decorezi neobișnuit casa.

Dacă nu aveți loc de brad în casă, folosiți un perete – puneți câteva crengi și formați un brăduț. Este evident că fiecare brad va fi deosebit, dar trebuie să combinăm perfect preferințele cu tendințele. Cel mai important însă este ca bradul să fie amenajat împreună cu întreaga familie, astfel nu are cum să nu fie deosebit. Când depui suflet la decorarea lui, până și un amalgam de culori ți se pare minunat.

  • Sursa: WWW.DESIGNCAFECLUB.MD
  • Imagini: FOTO: ARHIVA PERSONALĂ

Urmărește-ne pe Instagram

@ designcafeclub_md
Moldavian Design Week te provoacă să-ți demonstrezi locul de creație
http://designcafeclub.md/moldavian-design-week-te-provoaca-sa-ti-demonstrezi-locul-de-creatie/
Offline Școala de Design: o nouă generație de designeri
http://designcafeclub.md/offline-scoala-de-design-o-noua-generatie-de-designeri/
Cărămida – material istoric în clădiri moderne
http://designcafeclub.md/caramida-material-istoric-cladiri-moderne/
Durabilitate estetică în noua colecție „AMPHORA” de la MADLAB
http://designcafeclub.md/durabilitate-estetica-noua-colectie-amphora-de-la-madlab/
Escalatoare creative din întreaga lume
http://designcafeclub.md/escalatoare-creative-din-intreaga-lume/
Hotel din gheață inspirat din Game of Thrones
http://designcafeclub.md/hotel-din-gheata-inspirat-din-game-thrones/