Natalia Ștribul – designerul care te îmbracă în poveste - Design Cafe & Club

Natalia Ștribul – designerul care te îmbracă în poveste

  • februarie 4, 2020
  • Imagini:Nicolae Ursu
  • Timp de citire:4 minute
Natalia Ștribul – designerul care te îmbracă în poveste

Dorește să își păstreze cât mai mult spiritul de copil și tocmai din această cauză, de fiecare dată când creează se ascunde în povești. Formele lejere, stofele naturale și nuanțele calme ce se regăsesc în articolele vestimentare pe care le gândește confirmă acest lucru. Natalia Știrbul a creat brandul vestimentar cu numele drăgălaș „Cireșel” pentru a transmite inocența copilăriei și a poveștilor mai departe.

Istoria hainelor de poveste

Ideea de a crea haine pentru copii a apărut când am devenit mamă pentru prima dată, dar ideea se cocea când încă eram însărcinată. Prima colecție am făcut-o stând acasă cu bebelușul, la câteva luni după naștere. Fetița m-a stimulat să pornesc în această frumoasă aventură. Și am pornit atunci pe acest drum, care era asemeni ei: drăgălaș, micuț și mereu te duce la ideea de a rămâne în copilărie, nu-ți dă voie să crești mare.

Despre inspirație

Chiar dacă fetița mea a fost cea care m-a stimulat să creez haine, sursa de inspirație pentru ele sunt poveștile. La momentul cela era „Amintiri din Copilărie”, aventura de năzbâtii, alergatul desculț, copiii zburdalnici, jucăuși și plini de viață.

Personajele pe care le brodez sunt inspirate din poveștile din folclorul nostru pentru că așa simt. Recent am făcut o colecție dedicată din „Ursul păcălit de vulpe”. Vulpița și ursul se regăsesc în broderie, o altă parte din inspirație a fost transferată în forma și culorile colecției.

Tradițiile și amintirile ascunse în stofe naturale

M-am născut și am trăit în Chișinău, însă am petrecut foarte mult timp la țară, la bunei. Poate că dragostea față de natură s-a născut de acolo. Chiar dacă mulți fug de la sat, acolo s-a născut această iubire: natura, albinele care zumzăie, păsărelele de dimineața cântă, cum alergi desculț până la pomul de cireș.

Încerc să readuc amintirea acelei copilării, să regândesc acea legătură dintre părinte-copil.  Creez o altfel de legătură, când tu citești povestea copilului, iar el are o haină pe care deja sunt ilustrate personajele, creez o altfel de amintire. E o senzație specială pentru copil când, citindu-i o poveste, el vede pe rochiță ilustrată o imagine, același Ionică la scăldat sau pupăza din tei, o ilustrație brodată și anume broderie manuală.

O importanță aparte ofer stofelor. Sunt naturale și plăcute, chiar îmi place mirosul de fân care se emană în momentul în care calc stofa, un miros care mă îmbată.

Broderia manuală – bucățica de suflet din fiecare articol vestimentar

Demult eram pasionată de partea asta de broderie manuală și îmi place să o experimentez în diferite moduri și să mențin această tradiție a noastră și să o transmit. Îmi pare că aceste meșteșuguri, pierzând din popularitate, dispar și nu mai au adepți, nu le mai ține minte nimeni. Ideea în sine de broderie a fost sugerată de concursul pentru care pregăteam prima colecția – MândrIA. Motto-ul era: „inspirat din tradiții”. Pentru mine era tare aproape, drăgălaș și plăcut și așa a ieșit colecția.

Gingășie și sustenabilitate

Când am pornit acest pas nu se vorbea atât despre moda sustenabilă, dar chiar eram în tema asta, îmi doream ca și creațiile mele să fie durabile.

Mereu resuscit hainele. Dacă e ruptă – o coasem, dacă e pătată – o brodăm: sustenabilitate în cele mai bune tradiții 😊. Fac hainele pentru a putea fi purtate cât mai mult în timp, nu un an, ci 4. Întâi ca rochiță, apoi ca bluziță. Am clienți care preferă să regândească modelele. Am avut un caz când o mămică m-a rugat să adaug la poale încă o bucată pentru a menține lungimea.

În general, îmi place ideea de sustenabilitate și o susțin prin hainele mele. Însă nu putem exclude un factor foarte important – ideea de a transmite emoții prin hăinuțe, acea legătură între de a transmite mai departe articolul vestimentar, de a fi durabil, ideea este ca ele să fie transmise din copil în copil.

Visul creației și viitorului

Îmi doresc mult un loc în care să existe armonios creațiile mele – un showroom în care să le aranjez îngrijit, să le pun în evidență. De fapt, cred că noi avem nevoie de un loc în care să ne concentrăm toți oamenii talentați, o stradelă în care să se regăsească toți cei care fac lucruri originale și autohtone. De ce nu, o stradă a creației locale, în care spiritul nostru să se oglindească în fiecare vitrină.