Lucruri pe care trebuie să le știi, dacă vrei să devii designer de interior -

Lucruri pe care trebuie să le știi, dacă vrei să devii designer de interior

  • august 28, 2019
  • Imagini:freshome.com
  • Timp de citire:4 minute
Lucruri pe care trebuie să le știi, dacă vrei să devii designer de interior

Creativitatea nu e singurul lucru pe care trebuie să-l ai dacă vrei să devii designer de interior. Simțul estetic, la fel, este doar un foarte bun atu. Designul interior este și despre reguli (pe care ți le-am povestit anterior), și despre comunicare, și despre psihologie. Este un mod de viață despre care trebuie să știi câteva lucruri, înainte de a-l alege.

Există diferențe între designer de interior și decorator

Ai impresia că designul interior se axează pe partea estetică? Îți place să te joci cu culorile, să adaugi „cireșica de pe tort” în amenajările interioare? Sau ai simț estetic suficient pentru a îmbina textilele?… Ești suficient de bine pregătit pentru a fi decorator.  

Dacă vrei să faci design interior, va trebui să investești ceva timp pentru a primi cunoștințele necesare în domeniu. Pentru aceasta e nevoie să faci o facultate sau, cel puțin, niște cursuri de specialitate. Optează pentru un program care îți va oferi baza teoretică și practică necesară. Cu siguranță că vei afla termeni și softuri noi cu care va trebui să operezi pe viitor. Deci, studiile fac diferența.

Trebuie să ai talent                              

De acord, e o trăsătură cam subiectivă, însă evidentă. Trebuie să ai un stil înnăscut pentru culoare, aranjamente spațiale, arhitectură și textile. Talentul te va ajuta să nu te concentrezi foarte mult pe aspectele estetice, pentru că acestea vor veni de la sine. Astfel, îți va rămâne suficient timp pentru a acorda atenție altor aspecte care garantează comoditatea în interior.

Designul interior nu este despre textile și distracție

În timp ce țesăturile, mobilierul și culoarea pot juca un rol important în interior, există o mulțime de alte sarcini pentru un designer de interior. Multe dintre ele seamănă mai puțin cu distracția și mai mult cu munca.

Designerii de interior trebuie să posede cunoștințe în domeniu istoriei proiectării, a integrității structurale a clădirilor, a codurilor de construcție, a ergonomiei, a conceptelor spațiale, a eticii, a psihologiei, a softurilor și multe altele. Și asta pentru că designerii lucrează nu numai cu proprietarii de case, ci și cu cmuncitorii de rând, arhitecți, agenții guvernamentale și proprietari de afaceri.

Trebuie să fii o persoană amiabilă

Împrumută din experiența altor designeri care, cu siguranță, au câteva povestiri despre foștii clienți, din care poți să tragi concluzii. Oamenii sunt pretențioși, mai ales când este vorba de casele lor. În timp ce unii clienți au obiective clare în minte, alții ar putea crede că știu ce vor doar pentru a descoperi că urăsc produsul final și sunt nemulțumiți de munca dvs. Din această cauză e important să le poți „citi gândurile”, să fii amiabil și binevoitor. Un designer de interior își echilibrează constant deciziile de proiectare și dorințele clienților lor, oferindu-le soluțiile optime.

Trebuie să-ți creezi un portofoliu

O imagine face cât o mie de cuvinte și acest lucru este adevărat atunci când vine vorba de portofoliul unui designer de interior. Poți vorbi toată ziua despre culori și materiale textile, dar dacă nu ai un portofoliu remarcabil, care îți prezintă proiectele, ai puține șanse să obții mari succese.

Dacă tocmai ai ieșit de pe băncile facultății și ești încă novice, poate fi necesar să îți oferi serviciile gratuit sau la un tarif redus. Acesta este, probabil, cel mai bun mod de a începe un portofoliu. De asemenea, e și o modalitate excelentă de a cunoaște vânzătorii și furnizorii locali și de a stabili relații pentru proiectele viitoare.

Concurența este feroce în designul interior

Designul interior este o afacere competitivă. Cheia succesului este să fii remarcat. După cum am menționat mai sus, un portofoliu impresionant te va ajuta cu siguranță. Un alt factor important este dobândirea unor cunoștințe vaste. Cu cât știi mai mult, cu atât vei fi mai apreciat. Ia în considerare tendințele viitorului precum: creșterea populației, proiectarea pentru vârstnici, arhitectura modernă și designul eco. Cunoștințele în aceste domenii de proiectare specifice pot constitui, la timpul potrivit, asul din mânecă.

Pentru a fi la curent cu tendințele, citește reviste de design și urmărește site-uri web de specialitate. Comunică cu alți designeri și urmărește-i pe cei cu renume mondial. Când concurența este mare, trebuie să muncești din greu pentru a fi observat și a te ridica în vârf.

Un designer de interior trebuie să cunoască legile și normele locale

Unele dintre detalii pot fi cu siguranță plictisitoare, dar sunt necesare pentru designeri de interior. Studierea normelor instalațiilor sanitare, a energiei electrice și a pereții portanți s-ar putea să nu te încânte, dar este un lucru necesar. Este unul dintre punctele care te va deosebi de un decorator – vei ști cum trebuie să funcționeze lucrurile. Nu e cea mai romantică parte a profesiei, dar e mult mai importantă decât romantismul.

Instagram has returned invalid data.