februarie 2, 2018

Lilia Surdu „Când porți o rochie pictată simți cum îmbraci un peisaj ”

Lilia Surdu „Când porți o rochie pictată simți cum îmbraci un peisaj ”

De doi ani, Lilia Surdu a schimbat unitatea de măsură a timpului din zile în colecții. După 10 ani în care a fost comunicator,  tânăra îşi urmează visul din copilărie, a devenit designer vestimentar. Împreună cu sora sa, Victoria, Lilia Surdu realizează articole vestimentare pline de farmec, desprinse parcă din basmele cu zâne. Acum rochiile diafane din mătase pictată, ce se nasc într-un mic atelier din inima Chişinăului, au ajuns să răsfeţe iubitorii de artă și frumos din Milano şi Paris. Aflaţi întreaga poveste a colecțiilor de mătase din interviul de mai jos.

-De unde a început istoria hainelor pictate?

– Mereu am avut o pasiune aparte pentru design și pictură. Este un vis al copilăriei. De când eram mici, eu cu sora drapam haine pentru papuși, le modelam împreună. Acuma la fel ne jucăm, dar pe bune. Pe parcurs am lucrat în alte domenii, eu am făcut comunicare și relații cu publicul 10 ani pentru că nu credeam că este posibil să devii designer în Moldova. Câțiva ani în urmă am fost la un Fashion show DIN INIMĂ și am rămas atât de impresionată, am văzut tineri designeri și m-am convins că se poate și la noi.  Între timp am avut pasiunea picturii pe mătase. Eșarfele pictate manual sunt primele noastre produse, care au devenit  și cele mai durabile. Dar eu și sora mea am vrut să  dezvoltăm acest concept și să-l transpunem pe haine.

Cum ați ajuns de la eșarfe la rochii?

– Cu mult înainte să apară brand-ul MOVE, îmi doream să creez o rochie volatilă și care să fie vie. În momentul în care folosești o stofă printatăși o tai pentru a obține o anumită formă, hainele ies standartizate , obișnuite. Eu îmi doream să creez ceva inovativ, o haină caresă fie o continuitate a corpului și să expime armonia integră a unui peisaj natural.  Din acest motiv, rochiile noastre sunt altfel și au o percepție diferită, deoarece alcătuim un desen unic pentru fiecare rochie. Noi alegem o paletă de culori pastelată,  cu o varietate mare de nuanțe, pentru că inspirația lor pornește din natură. La un moment dat chiar spuneam că atunci cînd porți o rochie pictată simți cum îmbraci un peisaj.

– Cum a apărut prima rochie din mătase pictată și ce trăiri ați avut în acel moment?

– Schița primei rochii a apărut mult mai devreme decât a văzut  realitatea.  Ea era de culoare verde smarald. Îmi amintesc cum testam pe mostre combinația de culori, să vedem cum le putem aranja. Iar pe rochie totul a fost foarte diferit. La un moment dat chiar ne era teamă că experimentul nu va reuși, pentru că primele straturi de culori arătau altfeldecît pe mostrear am salvat-o. Treptat am acumulat experiență, iar acum știmexact cum se comportă vopseaua  pe diferite  stofe, iar fiecare rochie își are formula sa de culori. Ceea ce vedeți în vitrină este o rochie ideală, deoarece ea este rezultatul multor etape de lucru și testări.

– Mătasea este o stofă destul de complicată în lucru. Ați avut parte de mici eșecuri la început?

– Bineînțeles că au existat diferite peripeții. O dată am stricat o bluză pictată. Pe ea au nimerit niște pete și pentru a scăpa de ele, am încercat să le tratăm cu o soluție foarte diluată de clor. Chiar dacă stofa s-a descompus, culorile de pe ea au rămas intacte. Deja după această experiență știm cu siguranță ce sfaturi practice să oferim clienților, și ne-am convins că culorile noastre sunt rezistente.

 – Cât de greu a fost să creați prima colecție, care au fost provocările prin care ați trecut?

– La fel ca și alții, am crezut că prima colecție va fimai complicată, iar celelalte vor merge mai ușor. Adevărul ecă la fiecare colecție o luăm de la 0, deoarece venim cu mult nou: concept , culori, stofe, structuri și corieli. Și acum avem provocări, uneori există neconcordanțe cu nuațele  pe care le utilizăm pe rochie și cele testate anterior pe mostre, diferă comportamentul stofei și al croielii. Alteori rochia în mărime reală se privește diferit de schiță,  s-ar putea să nu arate la fel de bine la final și să schimbăm tot. Ținem cont de lecțiile pe care le-am învățat din colecțiile anterioare, însă întotdeauna rămîne loc pentru improvizație, experiment și multă voie bună

Ce vă doriți să exprime rochiile  dumneavoastră?

– Rochiile noatre pictate manual sunt inspirate din nartură, auun echilibru de culoare și proporții. Ele inspirăcalmitate, iar luciul irepetabil și finețea mătăsii naturale îți poartă de grijă și te fac să te simțimisterioasă șideosebită. Hainele noastresunt destinate celorcare vor săevadeze din cotidian. Femeile care preferă MOVE, sunt artistice și independente, nu caută sclipici ieftin, dar au deja viziuni formate șinu mizează să impresioneze pe cei din jur, ci pe ele însși.

– Cum se naște o rochie?

– Nu se naște o rochie, ci o colecție, ideea pentru ea poate veni neaștepat. Colecția anterioară  este inspirată din peisajul unei zile de toamnă. Mergând pe drum,am văzut o câmpie sălbatică și o pădure, iar emoțiilede calmitate și căldură pe care le-am simțit trăiesc în colecție. Când creăm, eu și Victoria ne simțim foarte bine și ne completăm. Evident că apar și divergențeîn procesul de creație, uneori rochia nu arată așa cum ne-am așteptat și este nevoie de timp ca să se contureze. Crearea unor modele poate dura de la 2 saptamâni până la 3 luni.Urmează partea tehnică de produecre, ajustare, ca în final modelul să arate perfect

– Există o rochie ideală pe care vreți să o creați?

– E o întrebare foarte curioasă căci mi-am amintit de un vis în care m-am simțit ca Mendeleev, cel care a visat tăblița. Într-o noapte am visat o rochie extraordinară, vaporoasă, de culoare pastelată. A doua zi am încercat să o desenez, dar nu am reușit să o redau. Am încercat să o realizăm, dar am înțeles că încă nu i-a venit momentul. Am lăsat-o să se coacă.

-Cum este personalitatea dvs dincolo de designul?

– Mereu am avut pasiunea pentru călătorii. De câte ori am ocazia călătoresc, văd locuri noi: muzee, natură, arhitectură. Cel mai mult m-a impresionat India, mi-a schimbat viziunea despre anumite lucruri. Când te expui la astfel de experiențe, ele își găsesc locul în imaginația ta. India este absolut fenomenală- mixul de cultură, antagonismul , castele și barăci, e colorat tot, e deosebit de ceea ce vedem la noi sau în Europa. Acolo am simțit revelație care dezvoltă imaginația la maxim.

– Există cuvinte care ar caracteriza colecțiile dumneavoastră?

– Poveste, nonconformism, vis și mister.

  • Imagini: arhiva personală

Urmărește-ne pe Instagram

@ designcafeclub_md
Moldavian Design Week te provoacă să-ți demonstrezi locul de creație
http://designcafeclub.md/moldavian-design-week-te-provoaca-sa-ti-demonstrezi-locul-de-creatie/
Offline Școala de Design: o nouă generație de designeri
http://designcafeclub.md/offline-scoala-de-design-o-noua-generatie-de-designeri/
Cărămida – material istoric în clădiri moderne
http://designcafeclub.md/caramida-material-istoric-cladiri-moderne/
Durabilitate estetică în noua colecție „AMPHORA” de la MADLAB
http://designcafeclub.md/durabilitate-estetica-noua-colectie-amphora-de-la-madlab/
Escalatoare creative din întreaga lume
http://designcafeclub.md/escalatoare-creative-din-intreaga-lume/
Hotel din gheață inspirat din Game of Thrones
http://designcafeclub.md/hotel-din-gheata-inspirat-din-game-thrones/