Eugenia Negruța despre cum e să fii „Designer of the Year” în Dubai - Design Cafe & Club

Eugenia Negruța despre cum e să fii „Designer of the Year” în Dubai

  • august 2, 2019
  • Imagini:Nicolae Ursu
  • Timp de citire:7 minute
Eugenia Negruța despre cum e să fii „Designer of the Year” în Dubai

Este exemplificarea ideală a faptului că talentul îmbinat cu curaj duc la succes. La prima vedere nici nu bănuiești că într-un chip atât de fin s-ar putea ascunde atât de multă forță, dar experiența ei ne demonstrează opusul. Eugenia Negruța este proaspăta absolventă a facultății de design vestimentar, a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”, iar titlul de „Designer of the Year”, obținut de ea la Vie Fashion Week & Vie International Awards Dubai 2019, a făcut-o să trăiască emoții pe care cu greu le descrie în cuvine și acum.

Povestește-ne cum a luat naștere colecția care ți-a adus acest titlu?

Colecția „Rădăcini” este colecția mea de licență, realizată în 2018. Articolele vestimentare și-au găsit izvorul de inspirație în covoarele  seculare moldovenești, în tradiție și, mai ales, în tehnica de tapițerie artistică utilizată de către buneii și străbuneii noștri. „Rădăcini” o colecție în totalmente hand-made, la care am lucrat 6 luni. În crearea colecției am optat pentru țesături naturale precum inul și bumbacul, de asemenea, am utilizat fire de lână naturală de diferite dimensiuni, fire artificiale într-o tehnică combinată (tradițională și modernă), la fel unele “fragmente”, in deosebi mânecile au fost executate in tehnica “cerga”.

Ce înseamnă „Rădăcini”, de unde această denumire?

Denumirea „Rădăcini” conține un mesaj patriotic ce exprimă puterea și curajul poporului nostru, ce ani în șir a îndurat „furtuni”, rezistând doar datorită rădăcinilor viguroase. Identitatea vie a neamului este puterea ascunsului, a rădăcinii invizibile, care reprezintă o sursă inepuizabilă de viață. De asemenea, „rădăcinile” sunt imitate pe suprafața tapiseriei, prin intermediul firelor de lână naturală, în culori pastelate.

Cum  ai ajuns să participi la Vie Fashion Week & Vie International Awards Dubai 2019?

  • Colecția a cucerit publicul din prima apariție pe podium. Prima dovadă a acestui fapt este Premiul I (secțiunea “Centenar”) în cadrul „Festivalului Internațional de Creație Vestimentară ART EAST”, ediția a III-a, la Iași.
  • După care a urmat invitația, din partea designerului român Alin Gălățescu, de a participa la evenimentul „AVANPEMIERE 19”, în orașul București, unde am avut o experiență deosebită alături de 5 designeri și brand-uri românești.
  • Următoarea etapa a fost participarea în cadrului Festivalului „Romanian Info Fashion” 2018, organizat în Castelul familiei regale Cantacuzino.
  • Festivalul Internațional de Modă „Culorile Toamnei”, ediția XXIII, mi-a adus o nouă victorie – Premiul I în categoria ORIGINALITATE, la Pitești.
  • La acel moment, nu omiteam nici o posibilitate de participare și afirmare. Astfel, din propria inițiativă am plecat în orașul Kirovograd (Ucraina) unde m-am plasat în două categorii pe locul I („Pret-a-porter de lux” și „Cea mai exclusivă lucrarea hand-made”), în cadrul Concursului International de Designeri.
  • A urmat apoi cea mai importantă propunere din viața mea – Vie Fashion Week & Vie International Awards Dubai 2019. Să zic că eram fericită, înseamnă să nu zic nimic, eram pur și simplu în al nouălea cer. Emoții mari și o imensă dorință de a fi parte dintr-un eveniment grandios.

De unde curaj ca să ajungi în Dubai?

Dubai a fost o experiență grandioasă, în premieră. Primul gând era: „e imposibil”.  Cel de-al doilea : „îmi doresc și voi obține, indiferent de consecințe, investiții și riscul la care mă expuneam”. Patru luni am avut la dispoziție pentru a completa colecția cu încă 5 ținute vestimentare (una din condițiile contractului) și a acumula toate actele necesare pentru plecare. Astfel, în data de 28 iunie, visul meu s-a transformat în realitate. Toate nopțile albe erau în spate, colecția se compunea din 10 ținute, iar eu cu mândrie nedefinită, unicul designer din Moldova, concuram împreună cu 14 designeri din diferite părți ale lumii, Italia, Franța, Serbia, Thailanda, Coreea, etc.

Te-ai gândit că ai putea să câștigi acest titlu?

De obicei, când merg la concursuri nu îmi pun acest scop pentru a nu avea dezamăgiri. Pentru mine este important să mă aflu acolo și să mă prezint. Oricum în nopțile albe când coseam, eram epuizată… încercam să îmi imaginez aceste momente frumoase: cum m-aș  simți dacă aș lua un premiu.  Eram cea mai mică dintre toți și cu cea mai mică experiență. Concurenții cu care am reușit să discut și să fac cunoștință, majoritatea aveau peste 20 de ani de experiență, oameni cu experiență, cu case de modă, branduri bine create și eu cu o colecție de licență.

Nimic nu putea sa mă facă mai satisfăcută decât anunțarea categoriei „Designerul anului” concomitent cu numele meu.

În momentul dat aveam impresia că inima o să-mi sară din piept, nu-mi amintesc cum am ieșit pe scenă și cum am primit premiul. Țin minte doar momentul când m-am întors în backstage, întâmpinată de felicitări, zâmbete și multe emoții pozitive din partea participanților, modelelor și a persoanelor dragi, care erau acolo ca să mă susțină.

Experiența asta nu se compară cu niciuna de până acum și o să mi-o amintesc toată viața.

Ce recenzii ai primit pentru colecția ta?

Am fost contactată de mulți dintre participanți care doreau să facă cunoștință cu mine. Erau foarte uimiți pentru că ea foarte mult se deosebea de tot ce era acolo. Erau articole vestimentare foarte complicate, cu utilizarea metalului, accesorii multe, măști coarne, pietre, pene…. Fiecare ținută era un show separat. Erau foarte accentuate. Ale mele erau absolut în altă stilistică. Foarte mulți se mirau că am realizat-o eu personal, toată, majoritatea având în spate o echipă care le realizează ideile, și când le mai spuneam că totul este făcut manual, la fel se mirau. Am primit aprecieri și de la designerii și de la organizatori.

Eu avea dubii de cum va arăta asta pe scenă pentru că toate erau foarte accentuate și aveam impresia că o să se piardă colecția mea pe scena de peste 30 de metri, ținând cont de celelalte colecții. Dar, din contra totul a fost în ordine. Mulți au asociată colecția cu niște îngeri pentru că toate modele erau în colecții pastelate. Mai ales la final când am ieșit toate, toți spuneau că eu ieșit niște îngeri. Toată opulența colecțiilor anterioare chiar era obositoare pentru ochi, îți sustrăgeau atenția. Colecția mea a devenit o relaxare pentru ochi.

Pentru cine ai creat această colecție?

Este o colecție elaborată pentru femei curajoase. Nu cred mulți ar avea curaj să îmbrace lucruri extravagante. E pentru femei elegante cu curaj, care simto nemaipomenită mândrie pentru popor, pentru țară.

Cât de important este să urmăm tendințele?

Pentru mine, nu este important. Chiar creând colecția Rădăcini, nu am ținut cont de tendințe, nici în culori, nici în croieli. Am creat ce mi-am dorit.

Care este următorul tău obiectiv?

La moment mă pregătesc pentru următorul scop – Olanda, deoarece pe 30 noiembrie urmează să particip în cadrul unui eveniment , organizat în orașul Rotterdam.

6 întrebări sincere despre haine

Ce trebuie să acopere haina, în afară de goliciune? Sau ce trebuie să descopere o haină, acoperind goliciune?

Consider că o haină trebuie să scoată în evidență interiorul, să exteriorizeze ceea ce este în interior. Dispoziția, spiritul . Nu consider că o haină este destinată doar să acopere goliciunea, ea are un sens mai larg.

Atunci ce este o haină?

Este o exteriorizare a stării lăuntrice, o manifestare, o metodă de a comunica cu ceilalți

Haina face pe om sau omul face haina?

Cred într-un echilibru. În faptul că haina reprezintă omul, totuși esența lui se ascunde dincolo de haină.

La prima întâlnire, judeci oamenii după haină?

Foarte rar, doar dacă este o siluetă sau rochia care nu mă lasă să fiu indiferentă și mă deranjează. De obicei nu o fac.

Ce cusururi poate ascunde și ce nu poate ascunde o haină?

Haina orice defect poate acoperi și diminua, dacă el este fizic, bineînțeles.

Cum stă o haină frumoasă pe un om urât?

Îl face mai frumos.

Urmărește-ne pe Instagram

@ designcafeclub.md
Un Design bine gândit și bine planificat îți poate oferi confortul pe care îl cauți. 🖤
Într-un apartament de tip studio, confortul este la superlativ, iar decorul bine echilibrat, este de-a dreptul încântător.🏙
Studio #apartment Visualization by @blacknoi.se Studio 📍Berlin,Germany.
___________________________________________ 
#designcafeclub#dcc #dcclifestyle
#Design_Only #architecture #design #designer #home #arquitectura #arquitetura #archilovers #architectural #architettura#archidaily #architecturephotography #interiordesign #designinspiration #minimal #render #rendering#berlin
⁉️Tu după ce principii îți alegi canapeaua?🧐 📰Noi ți-am pregătit un material informativ ce te va ajuta să alegi corect canapeaua pentru ceea ce numim „INIMA CASEI”. ☝️Vezi de ce trebuie să ții cont atunci când îți alegi 🛋!
🔗Link-ul îl găsești în Bio☝️
Cine și-ar dori un asemenea scaun acasă sau la muncă? 🥰
👇
Globe Garden Chair creat de @peteropsvik39hdi
___________________________________________ 
#designcafeclub#dcc #dcclifestyle
#architecture #design #designer #home #arquitectura #arquitetura #archilovers #architectural #architettura #architektur #archidaily #architecturephotography #interior #interiordesign #architect #designinspiration #minimal #render #rendering
O minte creativă naște idei originale chiar și din cele mai obișnuite lucruri.🤪
🤗Spații de relaxare și odihnă văzute altfel de @michael_beitz.

#designcafeclub#dcc #dcclifestyle
#inktober #sketchzone #gillde#sketch_arq #practice #sketching#ideation #instasketch #sketchy#productdesign #industrialdesign#ideation #dailysketch #graphicroozane#productsketch #id#idsketching#thumbnails#idsketches#idsketch#sketch#sketches#thumbnailsscribbles#digitalsketch#designinspiration#ideasketch#designinspo
@ira.trifanova cea care vrea să arate celorlalți lumea așa cum o vede ea. 🖤 💬Mai multe despre dragostea față de imagine ne-a dezvăluit în interviu.
Link in Bio☝️
.
#designcafeclub #dccblog #dccinterviews #dcclifestyle
Get the project! 🙃
🤯Simți cum uneori îți explodează capul din cauza ideilor creative și vrei să le pui în aplicare pe toate? 🙄Îți plac provocările creative, dar te plictisești să stai în oficiu 8 ore? 
Ai nevoie urgentă de un proiect nou!🤩 📩Trimite portofoliul și CV-ul tău pe office@designcafeclub.md, iar noi îți vom salva creativitatea și îți vom găsi proiectul care să te inspire.