Dmytro Aranchii, curatorul Architecture of the Future 2019, despre conferință, arhitectură și viitor - Design Cafe & Club

Dmytro Aranchii, curatorul Architecture of the Future 2019, despre conferință, arhitectură și viitor

  • octombrie 11, 2019
  • Timp de citire:5 minute
Dmytro Aranchii, curatorul Architecture of the Future 2019, despre conferință, arhitectură și viitor

Astăzi este ultima zi a celei mai mari conferințe de arhitectură din Europa de Est – Architecture of the Future. În cele 3 zile, pe scena conferinței au ținut discursuri peeste 25 de speakeri. Noi am decis să aflăm care a fost scopul evenimentului, dar și cu ce idei ar trebui să plece de  la conferință cei aproape 2000 de  participanți ai acesteia, de la curatorul Architecture of the Future 2019, arhitectul Dmytro Aranchii

În spatele unui architect stau ani de studiu și dezvoltare continua. De obicei, ei urmăresc tendințele mondiale, anume ei fiind cei care urmează să construiască lumea. De ce avem nevoie de  asemenea conferințe?

Cred că organizarea unor conferițe de un asemenea nivel implică din start speakeri internaționali. Specialiștii care au un nume și o reputație pe arena mondială sunt necesari pentru conștientizarea situației arhitecturale locale. Occidentul este mai dezvoltat, inclusiv în domeniul arhitecturii și avem ce împrumuta de la colegii nostril și anume din această cauză am invitat staruri ale arhitecturii modiale, care sunt gata să împartă nu din faima lor, ci să ne vorbească despre fapte, cifre, metode noi și provocările arhitecturale ale momentului. Cred că acest lucru este imperios necesar pentru educarea unei noi generații care va proiecta mai calitativ, mai bine.

Aveți un public foarte divers la conferință: de la specialiști formați, la studenți. Care este, de fapt, publicul căruia vreți să vă adresați?

Când vorbim despre dezvoltarea nivelului arhitectural în țară, nu contează categoriile de vârstă și formare. Bineînțeles că generațiile tinere au o capacitate mai bună de asimilare a noilor idei. Cred că anume din această cauză avem în public atât de mulți tineri. Se spune că, atunci când vrei să schimbi ceva, trebuie să începi de la cei mai mici. În această ordine de idei, îmi pare rău că nu avem aici și copii.

Observăm o diversificare tematică a conferinței, în acest an având speechuri și despre design interior, și despre urbanism. De ce a fost nevoie de această diversificare?

Sincer vorbind, în calitatea mea de curator, cred că inovația se manifestă în toate domeniile și am divizat conferința în trei direcți: Arhitectura Viitorului: Orașe; Arhitectura Viitorului: Spațiu și Arhitectura Viitorului: Tehnologii. Toate aceste segmente sunt verigi ale aceluiași lanț cu care suntem prinși și, din această cauză, nu e necesar de a face o diferență foarte mare între subiecte. Este important ca fiecare dintre specialiștii pe segmente înguste, pentru că cineva construiește străzi, altcineva – clădiri, să își împărtășească ideile și valorile globale. Astfel și noi, și publicul vom fi receptivi și interesați de ce se întâmplă pe anumite segmente.

Cum vedeți dvs. arhitectura viitorului?

Cred că o văd adaptivă, mobilă, cu capacitatea de a fi transformată, comunicativă și, cel mai important, autonomă. Este o arhitectură care se poate adapta necesităților vieții actuale. Cred ca metoda de bază a transformării arhitecturale în viitor va fi inteligența artificială care, pe alocuri ne va înlocui, pe alocuri ne va face profesia de arhitect mai eficientă și ne va da posibilitatea de a crea proiecte mai repede și cu un buget rațional, proiecte cu forme libere, nu cu forme de dragul formelor, ci cu forme corelate cu funcțiile. Și, dacă unele condiții, cum sunt factorii meteorologici externi, se vor modifica cu timpul, atunci arhitectura se va adapata noilor necesități.

Unul dintre speakeri ne-a vorbit despre problema schimbării climaterice și despre faptul că arhitecții sunt repsonsabili de reducerea unei anumite cantități de CO2  din atmosferă. Una dintre concluziile pe care le-am putut face este că prea mult timp ne-am concentrat pe arhitectura frumoasă, iar acum trebuie să conștientizăm că aceasta trebuie să ne ajute ecosistemul. Există în Ucraina, la etapa actuală, conștientizarea faptului că, până acum, s-a creat o arhitectură nu tocmai corectă?

Există această conștientizare. Nu toți și nu mereu conștientizează acest lucru. Anume pentru acest scop sunt benefice aceste conferințe – ele catalizează procesul de conștientizare a problemei, iar specialiștii se vor concentra și mai mult pe sens, decât pe formă. Pentru mine frumos înseamnă funcțional, înseamnă un răspuns la problemele societății.

Cu ce idei și gânduri ar trebui să plece publicul tânăr de la conferința Architecture of the Future?

Trebuie să plece cu noi cunoștințe și cu conștientizarea faptului că ceva nu am făcut corect până acum. Cel mai important lucru este ca tinerii să înțeleagă esența studiilor și a discursurilor internaționale, nu forma lor. Și, dacă ei vor înțelege acest lucru, arhitectura, cel puțin locală, se va dezvolta într-o direție corectă.

Tradus, titlul conferinței este Arhitectura Viitorului. Când va fi acest Viitor?

În practica noastră, noi credem că deja trăim viitorul. Motto-ul nostru este „Designing the Future”, adică „Proiectând viitorul”. Din acestă cauză cred că viitorul va fi în momentul în care îl vom accepta. Sunt adeptul ideii că viitorul deja se întâmplă, doar că noi trebuie să îi deschidem ușa. Sunt o mulțime de tehnologii avansate și cercetări, trebuie doar să le utilizăm.

Urmărește-ne pe Instagram

@ designcafeclub.md
Un Design bine gândit și bine planificat îți poate oferi confortul pe care îl cauți. 🖤
Într-un apartament de tip studio, confortul este la superlativ, iar decorul bine echilibrat, este de-a dreptul încântător.🏙
Studio #apartment Visualization by @blacknoi.se Studio 📍Berlin,Germany.
___________________________________________ 
#designcafeclub#dcc #dcclifestyle
#Design_Only #architecture #design #designer #home #arquitectura #arquitetura #archilovers #architectural #architettura#archidaily #architecturephotography #interiordesign #designinspiration #minimal #render #rendering#berlin
⁉️Tu după ce principii îți alegi canapeaua?🧐 📰Noi ți-am pregătit un material informativ ce te va ajuta să alegi corect canapeaua pentru ceea ce numim „INIMA CASEI”. ☝️Vezi de ce trebuie să ții cont atunci când îți alegi 🛋!
🔗Link-ul îl găsești în Bio☝️
Cine și-ar dori un asemenea scaun acasă sau la muncă? 🥰
👇
Globe Garden Chair creat de @peteropsvik39hdi
___________________________________________ 
#designcafeclub#dcc #dcclifestyle
#architecture #design #designer #home #arquitectura #arquitetura #archilovers #architectural #architettura #architektur #archidaily #architecturephotography #interior #interiordesign #architect #designinspiration #minimal #render #rendering
O minte creativă naște idei originale chiar și din cele mai obișnuite lucruri.🤪
🤗Spații de relaxare și odihnă văzute altfel de @michael_beitz.

#designcafeclub#dcc #dcclifestyle
#inktober #sketchzone #gillde#sketch_arq #practice #sketching#ideation #instasketch #sketchy#productdesign #industrialdesign#ideation #dailysketch #graphicroozane#productsketch #id#idsketching#thumbnails#idsketches#idsketch#sketch#sketches#thumbnailsscribbles#digitalsketch#designinspiration#ideasketch#designinspo
@ira.trifanova cea care vrea să arate celorlalți lumea așa cum o vede ea. 🖤 💬Mai multe despre dragostea față de imagine ne-a dezvăluit în interviu.
Link in Bio☝️
.
#designcafeclub #dccblog #dccinterviews #dcclifestyle
Get the project! 🙃
🤯Simți cum uneori îți explodează capul din cauza ideilor creative și vrei să le pui în aplicare pe toate? 🙄Îți plac provocările creative, dar te plictisești să stai în oficiu 8 ore? 
Ai nevoie urgentă de un proiect nou!🤩 📩Trimite portofoliul și CV-ul tău pe office@designcafeclub.md, iar noi îți vom salva creativitatea și îți vom găsi proiectul care să te inspire.