Ce se întâmplă când un arhitect revoluționar devine primar... Istoria lui Jaime Lerner - Design Cafe & Club

Ce se întâmplă când un arhitect revoluționar devine primar… Istoria lui Jaime Lerner

  • septembrie 23, 2019
  • Sursa:kiev4you.org
  • Imagini:Jaime Lerner
  • Timp de citire:7 minute
Ce se întâmplă când un arhitect revoluționar devine primar… Istoria lui Jaime Lerner

Jaime Lerner este un om politic și un arhitect devenit legendă vie printre cei preocupați de urbanism. Și asta pentru că a demonstrat în practică că un arhitect poate schimba un oraș în trei ani. Cu acest nume a început metamorfoza orașului brazilian Curitiba. Acum, localitatea este considerat „cel mai verde oraș al lumii”, în care nu există ambuteiaje, gunoi și sărăcie.

Istoria, care pare ireală pentru Chișinău, a început în anii 70 ai secolului trecut. Atunci Curitiba era într-o stare dezastruoasă. Fiind până la acel moment considerat unul dintre cele mai sărace puncte populate, viața micului oraș s-a schimbat când a apărut Jaime Lerner. Arhitectul de 33 de ani era fiul unei familii de evrei refugiați în America Latina, din Polonia, cu puțin timp înaintea celui de-al Doilea Război Mondial.  

În Brazilia, Jaime Lerner a absolvit facultatea de Arhitectură. După absolvire, a activat la Institutul de Planificare Urbană Curitiba (IPPUC), unde a dezvoltat planul urban al Curitiba, timp de cinci ani. În ciuda faptului că erau necesare, autoritățile orașului nu erau interesate de schimbări.

Cu toate acestea, de-a lungul timpului, Lerner a devenit președinte al IPPUC. În 1972 a fost desemnat  funcția de primar de către noua conducere dictatorială a țării. Stând la cârmă, Lerner a întruchipat imediat primul proiect gândit, foarte radical.

 Stradă pietonală în 3 zile

Și-a început mandatul printr-o schimbare radicală. Lerner a decis să facă din strada centrală a Curitiba – Rua Quinze de Novembro (strada 15 noiembrie – Port.)- una pietonală. Proiectului s-au împotrivit proprietarii magazinelor din împrejurimi, care s-au speriat că potențialii cumpărători nu vor putea conduce cu mașina până la magazin, iar acest lucru le-ar afecta veniturile. S-au răzvrătit împotriva lui Lerner și erau pe cale de a înainta un proces în justiție împotriva lui. De aceeași parte a baricadei erau și colegii lui Lerner, conform estimărilor lor, proiectul ar fi durat aproximativ 4 luni. Dar Lerner nu putea aștepta: a înțeles că este necesar să acționeze rapid, înainte ca instanța să aibă timp să examineze cazul – altfel cineva va putea cu siguranță să oprească proiectul.

Lerner a stabilit o condiție dură: strada se va transforma într-o zonă pietonală în 2 zile. Unii l-au numit nebun, la care a răspuns: „Da, sunt nebun. Dar n-am altă șansă. Drept urmare, echipa a reușit, deși a durat puțin mai mult – 72 de ore în loc de 48. „Am început vineri seara, iar marți seara totul a fost gata”, a mai spus Lerner. În 72 de ore, semafoarele au dispărut de pe stradă, au apărut rampe, un alt înveliș la suprafața drumului, alte intrări pentru mașini și iluminat.

Indignarea nu a scăzut nici după ce strada a fost făcută pietonală – mulți proprietari de birouri și magazine au continuat să circule pe acolo. Și aici Lerner s-a dovedit din nou a fi un politician competent și inventiv: nu a sunat la poliție și nici nu a adus camioane cu remorcare. În schimb a apelat la Asociația Profesorilor din Curitiba și s-a oferit să organizeze un concurs de desene pentru copii pe asfalt în noua zonă pietonală. Această idee a fost susținută: sute de copii au ieșit să picteze și au creat o barieră vie pentru mașini.

După competiție, nu doar că s-au schimbat obiceiurile automobiliștilor, ci și starea de spirit a antreprenorilor. Și-au dat seama că zona pietonală este mult mai profitabilă decât automobilul, deoarece copiii au adus o mulțime de cumpărători potențiali – părinții lor.

Arhitect cu viziuni noi, în lupta cu gunoiul

În Curitiba, exista o altă problemă globală pe care Lerner a reușit să o rezolve, în parte, datorită copiilor – reciclarea deșeurilor. El a înțeles că era mai dificil să forțezi adulții să sorteze gunoiul și s-a îndreptat către școlari, care, în principiu, percep mai ușor orice schimbare. El a lansat un mare program educațional în timpul căruia copiii li s-a vorbit despre reciclare și sortarea corespunzătoare a deșeurilor. La rândul lor, copiii i-au învățat acest lucru pe părinții lor. Acum, în Curitiba, se sortează aproximativ 70% din gunoi – un astfel de indicator nu se găsește în niciun alt oraș din lume.

Desigur, prin eforturile copiilor era imposibil de curățat întregul oraș. Prin urmare, Lerner a preluat ceea ce acum se va numi crowdsourcing: autoritățile Curitiba au început să cumpere gunoi de la populație. O pungă de plastic cu deșeuri era „cumpărată” cu una cu produse necesare sau cu un bilet pentru transportul în comun. Au făcut un program separat pentru pescari: au început să primească barter nu numai pentru capturi, ci și pentru gunoi prins de râu.

Campania a avut un mare succes printre cei care trăiau sub pragul sărăciei și erau mulți în această categorie, în Curitiba. Și primăria a reușit din nou să rezolve două probleme simultan: au ajuta săracii și au curăța străzile.

Primarul – păstor

Lui Lerner îi plăcea să repete că creativitatea începe atunci când eliminați un zero din buget. Și aproape întotdeauna adăuga: „Dacă eliminați două zerouri în loc de unul, atunci rezultatul va fi și mai bun”.

Mai apoi, arhitectul a decis să economisească și pe îngrijirea parcurilor. Curitiba este un oraș foarte verde, cu aproximativ 60 de metri pătrați de verdeață per persoană. Iarba era tăiată cu mașini de tuns iarba, care trebuie alimentată cu benzină. La rândul său, aceasta implică costuri suplimentare și poluează mediul cu emisii de dioxid de carbon.

Și atunci Lerner s-a gândit la oi. A început să le pască în parcuri și s-a convins foarte repede că animalele, care se practică „cosirea” gazonului nu sunt mai rele decât tehnologia. Primăria a venit chiar cu un titlu special: „oile municipale”.

Apropo, parcurile din Curitiba sunt încă o dovadă a faptului că Lerner nu a făcut nimic „pentru frumusețe”. Acestea au apărut pe locul unor terenuri joase – unde erau în mod regulat înregistrate inundații. Plantele, iarba și copacii au creat un sistem natural de drenaj. În același mod ca și în cazul ovinelor, natura face față problemei urbane, nu mai rău decât tehnologiile scumpe.

Trei principii ale lui Jaime Lerner

Acum, în Curitiba, locuiesc 2 milioane de oameni. Alți 1,5 milioane interacționând zilnic cu această zonă. În ciuda faptului că Lerner nu a este primar de 20 de ani, orașul continuă să înflorească. Iată principalele sale idei, datorită cărora acest lucru a fost posibil:

  1. „Orașul este o broască țestoasă”. Aceasta este fraza pe care Jaime Lerner a folosit-o în cartea sa despre studii urbane pentru copii. Ccarapacea de țestoasă este similară cu conturul orașului. La fel ca o cochilie, un oraș nu poate exista sub o formă divizată. „Imaginează-ți cât de tare s-ar supăra țestoasa dacă i-ai împărți casa?” – scrie arhitectul în carte. Prin urmare, mediul urban trebuie să fie perceput pe deplin: ca loc de muncă, studiu, timp liber și dinamică umană în același timp. Numai în acest fel spațiul urban poate fi utilizat cât mai eficient.
  2. „ Mașina – țigara viitorului.” Campaniile anti-fumat dau roade – un număr tot mai mare de persoane renunță la acest viciu. Lerner este convins că, în curând, se va întâmpla ceva similar cu mașinile, care dăunează atmosferei și sănătății umane. Acestea sunt sursa a mult de 50% din dioxidul de carbon din aer. Renunțarea la automobile va îmbunătăți substanțial situația ecologică.
  3. „Faceți acum, ajustați mai târziu”. Jaime Lerner este un susținător al soluțiilor rapide. Viața unui oraș este similară vieții unui organism complex și chiar și cea mai clară planificare nu este în măsură să prezică toate problemele sale. Prin urmare, planificarea ar trebui să meargă în paralel cu acțiunile și nu să le precede.

Urmărește-ne pe Instagram

@ designcafeclub.md
Ordinul Arhitecților din România, filiala Iași, în colaborare cu Filialele Bacău-Neamț și Nord-Est organizează Regionala de Arhitectură Moldova 2019 – R.A.M 2019. 📅Evenimentul se va desfășura în perioada 24 – 31 octombrie 2019 și va reuni lucrări ale arhitecților din zona Moldovei, conferind în același timp un spațiu special proiectelor de arhitectură realizate de colegii din cadrul Uniunea Arhitecților din Republica Moldova și Cernăuți.

Vezi cum să te înscrii la eveniment dar și calendarul evenimentului accesând Link-ul din Bio☝️
.
.
.
#designcafeclub #dccblog #dcclifestyle
Simplitatea e tot de ce are nevoie baia ta.
.
Acest spațiu este creat cu o vedere înrămată a unei grădini, care se alimentează prin baie, oferind lumină amplă, confidențialitate și acea atmosferă relaxată pe care majoritatea dintre noi o dorim zilnic.
.
Frumusețea într-adevăr este în design.
.
Cabana Yandoit by @adamkanearchitects
🏡 @hardwickbuildco
📸 @adamkanearchitects
#designcafeclub#dcc #dccblog #dcclifestyle
#simplebathroom #simpledesign #simpleform #whitetiles #australianarchitecture #simplestyle #interiordesign #designlove #interiorstyle #home #house #minimalism #simpledesign #minimalist #cleanlines #lessismore #inspiration #interiorinspiration #residentialdesign #minimalistdesign #interiorporn #archilovers #livewithless #clutterfree #bathroomgoals #ensuite #framedview
Proiectul de amenajare a showroom-ului @flo_the_house_of_fashion a  devenit cel care a adus biroului de arhitectură și design interior @ab_and_partners 2️⃣ premii internaționale: 🏆International Property Awards /@internationalpropertyawards și 🏆Big See Interior Design Award 2019/ @bigsee_wherelifeiscreativity. 👉Mai multe detalii despre cum a luat naștere proiectul și ce legătură are cu somptuoasele palate italiene vedeți în interviul de astăzi cu arhitecții @marco_ballerini_ și @alexandrin.buraga.
Link în Bio☝️
.
.
.
#designcafeclub#dcc #dccblog #dcclifestyle 
#living#livingroom#interiordesign#homedecor#interiordesigner#design#designideas#designboom#designlife#interiores#homedesign#homeideas#tbt#photooftheday#instagood#followme
Cum ar fi să te trezești aici în fiecare dimineață sau aici să fie biroul tău?! 😍🌅 📍#Steigen #Norway 📸: @hilvees, @officiallexuskz, @nadianor, @aquinnm

#designcafeclub#dcc #dccblog #dcclifestyle
#architectanddesign#architecture#architecturedaily#architectural#Architecturephotography#architecturedesign#interiordesign#designlife#interiores#homedesign#tbt#photooftheday#instagood#nature#followme#beautiful
Dacă vrei să afli cum organizezi corect spațiul din bucătărie pentru ca ergonomia să întâlnească comoditatea și funcționalitatea e suficient să tragi cu ochiul la articolul de astăzi. 
Vezi Link în Bio☝️
#designcafeclub#dcc #dccblog #dcclifestyle
#productdesign #product #productdesigner #designer #designinspiration #designs #designlife #gooddesign #minimaldesign #archiproducts #industrial #industrialdesign #designinspo #decors #minimalistdesign #minimal #minimalist #moderndesign #designideas#followme
Un Fotoliu bun este comod, arată bine și mereu te așteaptă. 🖤  Design creat de @dutchbone. .
.
#designcafeclub#dcc #dcclifestyle
#interiorboom#appartmenttherapy#instahome#instahome#instadesign#howwedwell#hyggemyhome#interieurinspiratie#stoerwonen#styleitdark#passion4interior#mijneigenhuisentuin#interiorwarrior#homedeco#cornerofmyhome#mijneigenhuisentuin#eigenhuisentuin#dutchbone#livingroomdesign#livingroom#homeinteriors#myinterior#inspiremeinterior#myhomestyle#stoerwonen#followme