Câştigătorii concursului „Chişinăul de seară – oraşul luminilor” - Design Cafe & Club

Câştigătorii concursului „Chişinăul de seară – oraşul luminilor”

  • februarie 19, 2018
Câştigătorii concursului „Chişinăul de seară – oraşul luminilor”

Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, Palatul Național „Nicolae Sulac” și Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” sunt cele trei clădiri care vor fi puse în lumină în acest an. Proiectele de iluminare a acestor clădiri au fost desemnate câștigătoare în cadrul concursului „Chișinăul de seară – orașul luminilor”, organizat de Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, în colaborare cu platforma Design Cafe&Club.

Cele 11 dosare înregistrate în competiție au fost analizate de un juriu mixt, internațional din care au făcut parte specialiștii cu renume mondial: Alain Guilhot (Franța), Frederic Prevostat (Franța), Mihai Danciu (România), Sergey Makhno (Ucraina) și Dorin Ștefan (România).

În cadrul jurizării, două dintre proiecte au acumulat punctaj maxim egal, iar membrii juriului au decis ca ele să împartă aceeaşi treaptă. Astfel, proiectul de iluminare a Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, creat de Octavian Catlabuga, masterand la Hochschule Anhalt (Germania) și Evgenia Zhukova

Autori: Octavian Catlabuga și Evgenia Zhukova

şi cel de iluminare a Palatului Naţional „Nicolae Sulac”, semnat de arhitecţii Oleg şi Nadejda Bajura,  au fost desemnate câştigătoare,

Autori: Nadejda și Oleg Bajura

iar juriul a luat decizia ca ambele să primescă câte un premiu de 2000 de euro. Proiectul poziționat pe a treia treaptă este cel al designerului Ilie Cebotari, care a participat în concurs cu un concept de iluminare a Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu” şi care va fi premiat cu 1000 de euro. Toate proiectele câştigătoare urmează a fi realizate în anul curent.Potrivit directorului Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, Ion Ștefăniță, pentru efectuarea acestora, autoritățile urmează să aloce 11 milioane de lei.

De asemenea, membrii juriului au selectat alte patru proiecte a căror executare este planificată pentru următorii ani. Este vorba despre proiectele de iluminare a Primăriei (semnat de Alexandru Ţibari), a Sinagogii Rabbi Ţirilson, a Circului și a străzii Veronica Micle.

Evenimentul oficial de decernare a premiilor, la care va participa și renumitul arhitect al luminii, Alain Guilhot, va avea loc la 3 marie curent.