Când arhitectura unește religiile: o moschee, o sinagogă și o biserică în același spațiu - Design Cafe & Club

Când arhitectura unește religiile: o moschee, o sinagogă și o biserică în același spațiu

  • octombrie 14, 2019
  • Sursa:archspeech.com
  • Imagini:archspeech.com
  • Timp de citire:2 minute
Când arhitectura unește religiile:  o moschee, o sinagogă și o biserică în același spațiu

Un proiect ambițios unește în același spațiu trei dintre cele mai mari religii ale lumii. Complexul religios a fost gândit de arhitectul britanic David Adjaye și este intitulat Casa Religiilor Avraamice.

Casa Religiilor Avraamice, urmează să fie deschisă în Emiratele Arabe Unire, pe insula Saadiyat, în 2022. Adjaye este convins că obiectul reprezintă o nouă tipologie în arhitectura mondială.

 „La nivel mondial, încă nu a existat vreo clădire care combină cele trei credințe într-o singură formă”, spune arhitectul.

Pentru moschee, sinagogă și biserica catolică, arhitectul britanic  a ales aceeași soluție volumetrică – cubul. Toate cele trei obiecte au aceeași dimensiune și sunt lipsite de simboluri religioase evidente, deasupra lor nu există cruce, semilună sau Steaua lui David. În fațade, Ajaye a regândit caracteristicile tradiționale ale fiecăreia dintre clădiri: arcadele moscheii, coloanele templului catolic și ecranul sinagogii.

Clădirile sunt construite pe un stilobat obișnuit, dar orientate către punctele cardinale, așa cum solicită canoanele credinței. Sinagoga, în conformitate cu prescripția halahică, e orientată către Ierusalim; zidul principal al moscheii cu nișa de rugăciune mihrab se află cu fața la Kaaba din Mecca, iar biserica este îndreptată spre răsărit.

Trei religii, o singură grădină

Elementul unificator al celor trei clădiri a devenit grădina. În parte, acest lucru a fost decis și pentru că în cărțile sacre ale fiecărei religii grădina joacă un rol aparte. În stilobatul de sub acesta se află un pavilion mare, fără partiții. Se presupune că musulmanii, creștinii și evreii se vor întâlni liber în acest spațiu. Arhitecții intenționează să plaseze în el un centru educațional.

Proiectul a fost comandat de Înaltul Comitet al Frăției Umane, creat la inițiativa Papei Francisc și a clerului din Emiratele Arabe Unite, în care este inclus și rabinul american Boys Lustig. Aprobarea proiectului Casei Religiilor Avraamice de pe insula Saadiyat este una dintre primele inițiative ale organizației.

Construcția Casei Religiilor Avraamice va începe în 2020. Aceasta va fi ridicată lângă Muzeul Luvru din Abu Dhabi, semnat de Jean Nouvel.

Sinagoga proiectată de Ajaye va fi singura pe teritoriul Emiratelor. Până în vara trecută, casele de rugăciune non-musulmane erau interzise în Abu Dhabi. Acest lucru era valabil pentru majoritatea statelor islamice din Peninsula Arabică. Emiratul a fost primul care a recunoscut legal statutul bisericilor și al unui templu sikh, care sunt situate pe teritoriul său.

Urmărește-ne pe Instagram

@ designcafeclub.md
Un Design bine gândit și bine planificat îți poate oferi confortul pe care îl cauți. 🖤
Într-un apartament de tip studio, confortul este la superlativ, iar decorul bine echilibrat, este de-a dreptul încântător.🏙
Studio #apartment Visualization by @blacknoi.se Studio 📍Berlin,Germany.
___________________________________________ 
#designcafeclub#dcc #dcclifestyle
#Design_Only #architecture #design #designer #home #arquitectura #arquitetura #archilovers #architectural #architettura#archidaily #architecturephotography #interiordesign #designinspiration #minimal #render #rendering#berlin
⁉️Tu după ce principii îți alegi canapeaua?🧐 📰Noi ți-am pregătit un material informativ ce te va ajuta să alegi corect canapeaua pentru ceea ce numim „INIMA CASEI”. ☝️Vezi de ce trebuie să ții cont atunci când îți alegi 🛋!
🔗Link-ul îl găsești în Bio☝️
Cine și-ar dori un asemenea scaun acasă sau la muncă? 🥰
👇
Globe Garden Chair creat de @peteropsvik39hdi
___________________________________________ 
#designcafeclub#dcc #dcclifestyle
#architecture #design #designer #home #arquitectura #arquitetura #archilovers #architectural #architettura #architektur #archidaily #architecturephotography #interior #interiordesign #architect #designinspiration #minimal #render #rendering
O minte creativă naște idei originale chiar și din cele mai obișnuite lucruri.🤪
🤗Spații de relaxare și odihnă văzute altfel de @michael_beitz.

#designcafeclub#dcc #dcclifestyle
#inktober #sketchzone #gillde#sketch_arq #practice #sketching#ideation #instasketch #sketchy#productdesign #industrialdesign#ideation #dailysketch #graphicroozane#productsketch #id#idsketching#thumbnails#idsketches#idsketch#sketch#sketches#thumbnailsscribbles#digitalsketch#designinspiration#ideasketch#designinspo
@ira.trifanova cea care vrea să arate celorlalți lumea așa cum o vede ea. 🖤 💬Mai multe despre dragostea față de imagine ne-a dezvăluit în interviu.
Link in Bio☝️
.
#designcafeclub #dccblog #dccinterviews #dcclifestyle
Get the project! 🙃
🤯Simți cum uneori îți explodează capul din cauza ideilor creative și vrei să le pui în aplicare pe toate? 🙄Îți plac provocările creative, dar te plictisești să stai în oficiu 8 ore? 
Ai nevoie urgentă de un proiect nou!🤩 📩Trimite portofoliul și CV-ul tău pe office@designcafeclub.md, iar noi îți vom salva creativitatea și îți vom găsi proiectul care să te inspire.