5 construcții în care sacrul și esteticul se țin de mână
- februarie 22, 2018
- Imagini:archdaily.com/ arhitizer.com

Spiritualitatea este mai des asociată cu simplitatea și supunerea decât cu esteticul, iar lăcașurile de cult au norme prestabilite după care se conduc cei care le construiesc. Regulile aduc însă după sine și excepții, iar arhitecți din întreaga lume dau clădirilor și monumentelor cultural-religioase aspecte ce subliniază esența construcțiilor prin forme deosebite. Vă prezentăm cinci modele de îmbinare perfectă a spiritualității cu esteticul.
Templulu Bahá’í din America de Sud, proiectat de: Hariri Pontarini Architects
Templul Bahá’í din America de Sud folosește lumina pe post de hrană spirituală, dar și estetică. Aflată la poalele munților Anzi, construcția este ultimul dintre cele opt temple ale comunității Bahá’í. La ridicarea clădirii au fost utilizate două materiale de placare: marmură translucidă pentru stratul interior și panouri turnate din sticlă, pentru exterior. Cele 1129 de piese unice, plate și curbate, au fost elaborate individual, special pentru a crea fiecare dintre cele nouă aripi identice ale templului. Suprastructura acestuia este compusă din sute de elemente din oțel și conexiuni nodale proiectate, la fel, în exclusivitate pentru templu.
Capela Panglicilor, proiectată de: Hiroshi Nakamura & NAP
Capela este amplasată în grădina unui hotel și este destinată ceremoniilor de oficiere divină a căsătoriilor. Construcția este alcătuită din îmbinarea a două scări, amenajate în spirală, ce se îmbină perfect la vârf. În mod obișnuit, o clădire este compusă din elemente distincte: acoperiș, perete și podea, iar în cazul dat scările încrucișate funcționează ca acoperișuri, streșini, pereți și podele, creând astfel spațiile interioare ale clădirii. Exteriorul capelei este finisat cu panouri drepte din lemn, vopsite în alb, și panouri din titan-zinc, care a fost folosit și pe pereți, tavan și ramele ferestrelor, creându-se astfel un design unificat.
Biserica Parohială din Pueblo Serena, proiectată de Moneo Brock Studio
Conceptul volumetric al bisericii derivă din planurile bisericești tradiționale, iar designul prezintă elemente arhitecturale preluate din prototipurile templurilor caracteristice creștinismului timpuriu, cum ar fi: clopotnița, vitraliile, altarul frontal, baptisteriul, cele trei capele și curtea laterală. Cu toate acestea, designul acesteia este, fără îndoială, modern.
Memorialul Shoah din Bologna, proiectat de SET architects
Memorialul este o reflecție contemporană asupra asupririi evereilor. Acesta este alcătuit din două blocuri paralelipipedice din oțel, de câte 10×10 m fiecare. Blocurile stau adiacente unul altuia, construite perpendicular pe suprafața pământului. Poziția lor însă nu este paralelă, cele două construcții se apropie una de cealaltă treptat, creând un drum care începe cu o lățime de 1,60m și se reduce în mod drastic la doar 80cm. Prin crearea acestui spațiu, autorii proiectului a vrut să transmită publicului larg sentimentul de persecuție care a subjugat națiunea evreiască în secolul trecut.
Altar Shinto, construit într-un sat depopulat, proiectat de: D Environmental Design System Laboratory
Mai bine de 200 de ani, localitatea Tosayamadacho Nakagonyu din Japonia a fost alcătuită din nouă case. Acestea creau comunitatea kanamin shinto, care-și avea altarul situat în partea superioară a zonei muntoase în care se află satul. Cu timpul, numărul caselor s-a limitat la un singură, iar, în 2016, din cauza intemperiilor, sanctuarul s-a prăbușit. Pentru a nu renunța la spiritualitate, locuitorul satului și reprezentanții Universității Tehnice din Kochi, situată în apropiere, au decis să construiască un altar temporar în zona casei. La lucrările de construcție au participat zece studenți și un arhitect, care au ridicat spațiul de închinare din țevi de oțel pentru schele, cherestea și plăci din lemn, în numai cinci zile.