3 curiozități arhitecturale ale lui 2019 - Design Cafe & Club

3 curiozități arhitecturale ale lui 2019

  • decembrie 13, 2019
3 curiozități arhitecturale ale lui 2019

Dincolo de forme, arhitectura ne dictează un mod de viață. În acest sens, proiectele arhitecturale au, uneori, direcții neașteptate și… curioase. 2019 ne-a pregătit câteva surprize frumoase ce țin de inovație și imaginație în arhitectură, dar astăzi vorbim despre direcții neașteptate ale ei. Vezi mai jos 3 curiozități arhitecturale ale lui 2019.

A fost creat primul cartier de case imprimate 3D

Proiectul a luat naștere în statul Tabasco, din sudul Mexicului, unde deja au fost finisate primele două case imprimate 3D.  Locuințele sunt destinate familiilor cu venituri limitate, iar prețul unei astfel de case este de 1500 de dolari. Pentru a construi o astfel de clădire este nevoie de o imprimantă 3D uriașă, de 33 metri și de 24 de ore. Perioada este suficientă pentru a construi în totalitate pereții casei, acoperișul,  ușile și ferestrele fiind adăugate ulterior. Locuințele sunt dotate cu instalații sanitare şi energie electrică.

Casele au fost realizate de compania New Story. Reprezentanţii acesteia au anunţat că în total îşi doresc să facă 50 astfel de locuinţe.

New York-ul își schimbă legislația arhitecturală pentru a proteja păsările

Consiliul Local al orașului New York analizează un proiect de lege care ar interzice construcția clădirilor cu geamuri reflectorizante, potențial periculoase pentru păsări. Inițiativa legislativă presupune ca, cel puțin 90% din fațadele clădirilor aflate la înălțimea de 22,9 metri să fie realizată din materiale pe care păsările îl pot recunoaște și evita. Același standard se va aplica pentru reparația clădirilor existente. Potrivit specialiștilor, păsările sunt amăgite de reflectarea cerului de pe fațade. Conform diferitelor estimări, între 90.000 și 230.000 de păsări mor în fiecare an ca urmare a ciocnirii cu clădirile din New York. Ornitologii consideră că zgârie-norii din sticlă strălucitoare sunt unul dintre motivele din care populația de păsări din Statele Unite a scăzut cu o treime în 40 de ani. Legea prevede ca fațadele să fie decorate cu vitralii cu mici puncte albe, care sunt clar vizibile pentru păsări, dar aproape invizibile pentru oameni.

În Europa a fost inaugurat primul restaurant subacvatic

Under, semnat de renumitul birou Snøhetta, este primul restaurant subacvatic din Europa și a fost inaugurat lângă Lindesnes, un sat norvegian mic, cu doar 4000 de locuitori. Jumătatea din construcție este situată pe coasta de sud a Norvegiei, iar cealaltă parte – sub apă. Clădirea se aseamănă cu un dig supradimensionat, iar principala caracteristică a acestuia este că are pereți de ciment, groși de aproape un metru, rezistenți la presiunea subacvatică. Fereastra restaurantului, cu dimensiuni gigantice 11 x 3,4 m, oferă o privire simultan constantă și variată către fundului mării.  În cadrul proiectului a fost gândit și un loc dedicat studiului vieții marine, transformându-l, de asemenea, în unul dintre cele mai faimoase centre de cercetare din lume.