Yulia Efros despre fashion și metrul său de Rai - Design Cafe & Club

Yulia Efros despre fashion și metrul său de Rai

  • aprilie 26, 2019
  • Imagini:Nicolae Ursu
  • Timp de citire:6 minute
Yulia Efros despre fashion și metrul său de Rai

Vorbește frumos despre creațiile ei, dar preferă ca cel care le poartă să le aprecieze. Făcând iconografie la colegiu, Yulia Efros nu bănuia că va veni un timp când va încerca să creeze din petele de culoare din imaginația sa articole vestimentare. Viața este imprevizibilă și acum „un metru pătrat” al hotelului boutique Casa Dacă găzduiește croieli simple și sincere care iau naștere din dragostea pentru oameni și fashion. Te invităm să o descoperi mai jos.

Spui despre creațiile tale că sunt conceptuale. Ce înseamnă articole vestimentare conceptuale?

Definiția conține îs sine explicația. Sunt articole vestimentare în spatele cărora există o istorie, o filosofie. Ele sunt făcute să vorbească și să creeze în totalitate un tipaj artistic. Este vorba doar de stil și nu implică din start în ele o parte comercială.

În momentul în care creezi, te gândești să fie comercial sau artistic?

Când creez, în primul rând vreau să-mi realizez ideea pe care am visat-o ieri, spre exemplu. Partea comercială este factorul care bruiază cel mai mult gândurile și creativitatea, așa că eu evit absolut această latură. Eu pur și simplu îmi realizez ideile care vin peste noapte. Deja,  din experiență, am observat că clienții preferă să cumpere ceea ce eu am făcut ca non-comercial.

Și rezultatul iese  mai mult artă sau mai mult haină?

Asta tu decizi, ochiul tău. Depinde cum percepe creierul tău acel articol, ca idee vizuală.  În fiecare minte este stocată o anumită informație de care el dispune și din care se hrănește. Cuiva stilul acesta îi poate fi antipatic pentru că este foarte specific, pentru că este străin.  De obicei, noi preferăm să purtăm ceea ce purtăm zi de zi pentru că ochiul este obișnuit cu acele haine. Tot depinde de viziunea ta.

Dar cum sunt concepute?

Mie, de pe scenă, mi-e greu să explic ce fac, mai ușor vede spectatorul prin prisma lui. Eu prefer să-mi continui calea și prefer să merg spre artă. Pentru că arta, în primul rând, te face pe tine specific, te descoperă. Ajungi să îți deschizi atât de profund caracterul, încât ești nevoit să arăți cât de transparent devii. Și acest aspect, din punctul meu de vedere, face din creațiile mele artă.

Ce simți când creezi?

Dacă spun emoție cred că nu voi fi originală pentru că toți acum vorbesc despre emoții. În primul rând eu iubesc lucrul și pe mine lucru mă inspiră cel mai mult, procesul , căutările. Primul pas e cel mai important. După care, de la un model poți dezvolta o întreagă colecție. Cât despre ce simt… simt că vreau să mă separ de toată lumea, să evit tot felul de contacte. Prefer să fiu singură pentru o perioadă și sunt egoistă la capitolul acesta, eu evit comunicările de orice gen. Prefer să investesc emoția în ceea ce fac.

Și care e această emoție, ce ar trebui să simtă omul care îmbracă haina ta?

Eu și soțul am studiat care sunt clienții noștri. Și sunt oamenii care au legătură cu arta. Oamenii de artă sunt specifici și pentru ei e dificil să găsească cum vor să arate și faptul că ei găsesc asta la noi în oraș e ceva tare fain. Și pentru mine, și pentru ei. Mereu mi-am dorit să fac ceva, un produs de care clienții să se bucure și să se mândrească cu linia, croiul și factura hainei sale.

Haina face pe om sau omul face haina?

Și una și alta. Dar eu cred că omul are puterea de a demonstra orice haină perfect… dacă e perfect potrivită pentru el personal.  Uneori oamenii intră, lor le place cum arată creațiile mele, însă nu își imaginează să le poarte. Deseori îmi spun că: „eu nu aș purta, dar am o prietenă căreia o să îi placă și o să îi spun să vină aici.” Și mie chiar mi-e interesant cum arată oamenii care îmi poartă hainele, cu ce se ocupă… ce fac. Eu nu sunt aici non-stop și sunt foarte curioasă… în momentul în care le creez, mă gândesc unde vor ajunge după ce se vând.

Contează cine le poartă?

Nu contează, pur și simplu sunt curioasă să-mi fac un portret al clientului, să știu pentru cine creez.

Există un anume om pentru care ai crea?

Pot să îți spun altceva. Am cliente pentru care am creat ceva și aș vrea să continui să lucrez cu ele pentru că eu deja văd un alt model și pur și simplu cumva anticipez întâlnirea noastră ca eu să reușesc să fac ceva pentru ea personal.

Nu am anumite persoane pentru care să creez, dar aș vrea să fac haine pentru filme. În echipă cu cineva, cu un regizor de peste hotare. Visez să fac așa ceva.

Sunt hainele pe care le creezi un fel de autoportret al tău?

Cred că da, dar eu vreau să îl fac cât mai divers. Tu când îmi vezi portretul să nu înțelegi că sunt eu. Să nu rămână amprenta asta atât de profundă, totuși să fie diferit. Adică să poți să „fii diferit” cred că ar fi… știi, ar fi frumos.

„A fi frumos”. Hainele tale sunt frumoase?

Sunt frumoase? Nu știu…

Dar sunt concepute pentru ai fi frumoase?

Da. Adică și termenul acesta „frumos”, știi…

Da, e un termen foarte specific….

„E frumos!”- Sună așa,  într-un anume fel…(râde ironic n. red.)… Dar da, sunt frumoase și punct.

Pentru a crea ceva frumos și original, ai nevoie de trenduri?

Eu cred că ar fi bine ca să te conduci după ele inconștient și în același timp să o faci conștient. Dacă te bazezi pe ele, s-ar putea să nu-ți iasă ceea ce într-adevăr îți dorești.

Dar se regăsesc trendurile în creațiile tale?

Nu sunt sigură. Nu cred.

Ai vrea?

Nu cred, nu … partea asta pe mine mă debusolează. Trebuie să ai o manieră foarte specifică în care să le interpretezi, dar eu cred că e mai bine să-ți urmezi linia ta pentru că tehnicile dictează forma, culoarea, tematica…

Și dacă nu urmăm trendurile, cum apar ideile?

Totul poate porni de la o acuarelă, din ea pot fi găsite anumite pete de culoare, croială și deja le dezvolți și le aduci la realitate. Și să știi că nu e atât de simplu pe cât pare să găsești tehnici și stofa care ar reprezenta anume acea pată de culoare… nu știu, e o cale lungă, nu înseamnă că faci schițe și pe toate le urmezi așa cum ele sunt și mai departe nu ai nicio legătură cu asta. E o fantezie. În procesul de lucru sunt detalii care se schimbă și lucruri care inspiră aceste schimbări

Există un apogeu pe care vrei să îl atingi?

Visez să creez un spațiu, poate nu foarte mare, dar care ar reprezenta pe deplin Moldova noastră, din cele mai frumoase unghiuri. Pentru că noi avem oameni talentați, oameni care creează. Nu e neapărat să aibă un renume. Dar să fie un loc, un magnet care atrage toți creatorii, cei mai buni și îi filtrează, și să lucreze ca o galerie, și să fie și dinamic. Eu mereu mi-am dorit un astfel de loc. Fiind studentă, aveam colegi care aveau lucrări minunate și eu nu știu ce s-a întâmplat cu ele. Lucrările acestea nu se arhivează, se evaporă cele mai bune experimente ale tale. Eu aș vrea ca ele să fie fotografiate de turiști, ca oamenii să înțeleagă că avem creație.

Mai spune-mi ceva despre Yulia Efros

Cred în întâmplări și nu am încredere în gândirea mea logică. Pentru că nu cred că am o gândire logică. Sunt un om creativ și nu știu dacă are asta ceva cu logica. Din această cauză, pentru mine, întâmplările și lucrurile pe care le lași de la sine să respire ele au un efect mai productiv.

Mie îmi place vorba aceasta: „Fă Rai din ce ai”.

Și ai reușit să faci rai din ce ai?

Cred că o piesă de puzzle din acest Rai este acest metru pătrat care îmi aparține mie și soțului meu, care mă ajută la designul de produs, ce iese sub numele de Yulia Efros Decor.