Victor Bujoreanu: „FABLAB este un spațiu pentru experimente și creație.” - Design Cafe & Club

Victor Bujoreanu: „FABLAB este un spațiu pentru experimente și creație.”

  • mai 11, 2018
  • Imagini:Nellu Nicoreanu
Victor Bujoreanu: „FABLAB este un spațiu pentru experimente și creație.”

De curând, în Chișinău a fost inaugurat unul dintre cele mai mari ateliere de prototipare și producţie la scară mică din Europa de Est – FABLAB. Aici, creativitatea urmează să intre în tandem cu echipamentele și utilajele de ultimă generație pentru a crea obiecte inedite. Deocamdată, laboratorul are doar doi rezidenți și încă rămâne a fi o mică enigmă tehnologică pe care am fost tentați să o descoperim. Zis și făcut! Am aflat ce se ascunde în spatele ușilor FABLAB din prima sursă, de la Victor Bujoreanu, fondator al Atelier99.

Ce este FABLAB?

Însuși cuvântul FABLAB înseamnă Fabrication Laboratory. Este un spațiu dotat cu intrumente, în care poți să vii să lucrezi, să construiești obiecte. Un laborator util și interesant pentru ingineri, designeri de produs, designeri de interior, arhitecți, artiști… pentru toți oameniii care lucrează cu materiale fizice, încercând să creeze ceva.

Care este scopul creării acestui laborator?

Am decis, împreună cu un coleg, că avem nevoie de un asemenea spațiu după ce am identificat că universitățile nu au laboratoare în care studenții facultăților de mecanică, inginerie, electronică, design de produs, industrie textilă și alimentară să-și realizeze proiectele. Atunci am decis să gândim un asemenea loc, iar, când am început să creăm comunitatea, ne-am intersectat cu USAID, ATIC și UTM, iar colaborarea noastră și pliarea obiectivelor a fost premisă pentru acest spațiu – FABLAB.

Și care au fost obiectivele respective?

Să avem tineri care lansează și dezvoltă afaceri acasă. Pentru noi era important ca aceste afaceri să fie legate de un produs, ca să poată fi posibil să-l prototipeze aici. Moldova e prea mică pentru a produce în masă, noi trebuie să ne axăm mai mult pe lucrurile de creativitate și intelectuale. Din această cauză avem nevoie de un spațiu precum FABLAB unde să experimentezi.

Am observat că atelierul este divizat în cinci zone. Ce urmează să se întâmple în fiecare dintre ele?

Spațiul este gândit astfel încât să permită să construiești, să materializezi ideea de produs într-un prototip. Fiecare dintre zone este menită să contribuie la realizarea proiectului. Separat, ele au o utilizare îngustă, sprijinind o anumită etapă în crearea unui produs. Zona de 3D printing plus cea de prelucrare a lemnului și metalului dau formă fizică obiectului, în zona electronică sunt realizate procesele electronice ca, mai apoi, aceste două segmente să fie unite în zona de asamblare.

Când vor veni primele echipe de lucru în FABLAB?

Deja avem înregistrate opt echipe și ne dorim să îi vedem deja rezidenți ai atelierului pentru a ajusta spațiul necesităților lor. Planificăm ca hub-ul să își înceapă activitatea în capacitate maximă în septembrie. Dacă o să reușim să strângem oamenii care vor să construiască, asta va aduce un progres. Principala așteptare de a acest spațiu este să îl vedem plin de oameni cu idei, care fac și dezvoltă produse.

Vor beneficia participanții de susținere?

O parte componentă a tuturor lucrurilor care se vor întâmpla sunt instruirile care vor fi atât despre lucruri generale de modelare, proiectare, programare, cât și despre segmente foarte specifice, despre cum utilizăm anumite instrumente sau tehnologii. Nimeni nu va putea intra în atelier fără o preventivă instruire despre tehnica securității. Plus că vor lucra mai multe echipe, din mai multe domenii și s-ar putea ca răspunsul pe care îl caută unul dintre participanți să îl aibă colegul de alături.

De câtă creativitate are nevoie o persoană ca să ajungă la FABLAB?

Creativitatea, în sensul larg, înseamnă să poți să rezolvi o problemă și, din această cauză, cel ce se gândește la o soluție deja gândește creativ. Oricine vrea să construiască ceva poate să o facă venind aici.

Voi ce probleme vă propuneți să rezolvați prin produsele pe care le veți crea la FABLAB?

La Atelier 99, rezident al FABLAB, ne interesăm de tot ce ține de medicină, mediu și agricultură. Pe aceste segmente încercăm să replicăm proiecte open source, care există deja și în baza lor să vedem lucrurile relevante pe care le putem implementa.

Un exemplu în acest sens este sistemul de reciclare pentru comunități mici. În municipiu avem companii care reciclează, însă în sate nu există asemenea tehnologii. Un sistem de reciclare de capacitate mică ar putea rezolva problema plasticului în comunități mici. Este unul dintre proiectele care am vrea să fie replicat.

Al doilea exemplu este brațul robotic ce urmează să stea în baza protezelor. Aproximativ 1000 de persoane pe an au nevoie de proteze și ceea ce se face la Centrul Republican de Protezare sunt doar proteze estetice, noi vrem să le facem funcționale. Acum ele pot fi doar procurate peste hotare și costă în jurul a 30-40 de mii USD. Cele pe care ne propunem noi să le construim o să coste până la o mie de dolari, poate nu o să fie la început frumoase, dar o să permită să faci anumite lucruri cu ele: să apuci, să ridici…

Care este mesajul pe care vreți să-l transmiteți prin crearea acestui atelier?

Vrem să demonstrăm că tehnologia este disponibilă și poate să rezolve problemele pe care le avem. Pentru toate obiectele în care observăm ceva ce nu ne place, există o soluție tehnică. Încercăm să demonstrăm prin exemplele pe care le facem și să facem echipă cu cât mai mulți oameni inventivi și pasionați de ce fac.

Urmărește-ne pe Instagram

@ designcafeclub.md
De la an la an centrul istoric al Chișinăului se transformă treptat într-un complex comercial extins. 📌Ce am putea face pentru a salva centrul istoric al Chișinăului ne spun 3 dintre arhitecții noștri autohtoni @sergiu.cirja // Дмитрий Петров @linearchitects // Tatiana Lupascu în articolul de mai jos.
👉https://bit.ly/2DHA3z3

#designcafeclub_md #history #chisinau #architecture #ideas #project
Azi, de Ziua Îndrăgostiților, iubirea plutește în aer.💘
Pe designcafeclub.md găsești cele mai originale felicitări în care declarăm dragoste arhitecturii! 
Felicitări Arhitecților noștri, le dorim să fie mereu îndrăgostiți de Arhitectură! 😊

#lovearchitecture #arhilovers #designcafeclub #valentinesday #architecture #architect
▫️Mobila albă – mobila care te îndeamnă să îi asociezi povești pline de emoție, să-ți aduni toate secretele liniștei și să le lași pe ea, la adăpost de rutină.

Mobilierul în care se îmbină cu măiestrie stilul și aristocrația 👉 @indo_salon_de_mobila_ 👇Te invităm să descoperi cele 6 dimensiuni ale mobilei INDO pe [ designcafeclub.md ]

#designcafeclub_md #design #decor #mobila #indo #furniture #whitefurniture #luxurylifestyle #chisinau
Persoana iubită e arhitect/ă?✏️ Fă-i un cadou pe măsură!🎁 📌În articolul de pe [designcafeclub.md] găsești câteva idei de cadouri pentru arhitecți de Ziua Îndrăgostiților. 
Suntem siguri că vor fi foarte fericiți să primească unul din aceste cadouri. 🤗

#architect #architects #arhitect #gift #cadou #valentinesday #ziuaindragostitilor
Cabină proiectată de arhitectul @espen.surnevik în estul Norvegiei. Designul locuinței se bazează pe același desen dar fiecare locuiță este personalizată pentru a se potrivi locațiilor lor specifice.
Accesul în cabine se face prin turnul cu scară spirală care are o înălțime de șase metri.
Fotografie de @marenhhansen
#architecture #design #pantretopphytter #norway #designinterior
Mai luminos, cu havuzuri noi și mobilier nou, așa ar putea arăta parcul „Ștefan cel Mare” după efectuarea lucrărilor de revitalizare, ce sunt planificate pentru acest an. 🇦🇩Mai multe detalii despre proiect dar și imagini cu noul aspect al parcului găsiți în articolul de pe designcafeclub.md

#designcafeclub_md #design #project #chisinau #parculstefancelmare #architect #arhitect #parc #moldova