Victor Bujoreanu: „FABLAB este un spațiu pentru experimente și creație.” - Design Cafe & Club
mai 11, 2018

Victor Bujoreanu: „FABLAB este un spațiu pentru experimente și creație.”

Victor Bujoreanu: „FABLAB este un spațiu pentru experimente și creație.”

De curând, în Chișinău a fost inaugurat unul dintre cele mai mari ateliere de prototipare și producţie la scară mică din Europa de Est – FABLAB. Aici, creativitatea urmează să intre în tandem cu echipamentele și utilajele de ultimă generație pentru a crea obiecte inedite. Deocamdată, laboratorul are doar doi rezidenți și încă rămâne a fi o mică enigmă tehnologică pe care am fost tentați să o descoperim. Zis și făcut! Am aflat ce se ascunde în spatele ușilor FABLAB din prima sursă, de la Victor Bujoreanu, fondator al Atelier99.

Ce este FABLAB?

Însuși cuvântul FABLAB înseamnă Fabrication Laboratory. Este un spațiu dotat cu intrumente, în care poți să vii să lucrezi, să construiești obiecte. Un laborator util și interesant pentru ingineri, designeri de produs, designeri de interior, arhitecți, artiști… pentru toți oameniii care lucrează cu materiale fizice, încercând să creeze ceva.

Care este scopul creării acestui laborator?

Am decis, împreună cu un coleg, că avem nevoie de un asemenea spațiu după ce am identificat că universitățile nu au laboratoare în care studenții facultăților de mecanică, inginerie, electronică, design de produs, industrie textilă și alimentară să-și realizeze proiectele. Atunci am decis să gândim un asemenea loc, iar, când am început să creăm comunitatea, ne-am intersectat cu USAID, ATIC și UTM, iar colaborarea noastră și pliarea obiectivelor a fost premisă pentru acest spațiu – FABLAB.

Și care au fost obiectivele respective?

Să avem tineri care lansează și dezvoltă afaceri acasă. Pentru noi era important ca aceste afaceri să fie legate de un produs, ca să poată fi posibil să-l prototipeze aici. Moldova e prea mică pentru a produce în masă, noi trebuie să ne axăm mai mult pe lucrurile de creativitate și intelectuale. Din această cauză avem nevoie de un spațiu precum FABLAB unde să experimentezi.

Am observat că atelierul este divizat în cinci zone. Ce urmează să se întâmple în fiecare dintre ele?

Spațiul este gândit astfel încât să permită să construiești, să materializezi ideea de produs într-un prototip. Fiecare dintre zone este menită să contribuie la realizarea proiectului. Separat, ele au o utilizare îngustă, sprijinind o anumită etapă în crearea unui produs. Zona de 3D printing plus cea de prelucrare a lemnului și metalului dau formă fizică obiectului, în zona electronică sunt realizate procesele electronice ca, mai apoi, aceste două segmente să fie unite în zona de asamblare.

Când vor veni primele echipe de lucru în FABLAB?

Deja avem înregistrate opt echipe și ne dorim să îi vedem deja rezidenți ai atelierului pentru a ajusta spațiul necesităților lor. Planificăm ca hub-ul să își înceapă activitatea în capacitate maximă în septembrie. Dacă o să reușim să strângem oamenii care vor să construiască, asta va aduce un progres. Principala așteptare de a acest spațiu este să îl vedem plin de oameni cu idei, care fac și dezvoltă produse.

Vor beneficia participanții de susținere?

O parte componentă a tuturor lucrurilor care se vor întâmpla sunt instruirile care vor fi atât despre lucruri generale de modelare, proiectare, programare, cât și despre segmente foarte specifice, despre cum utilizăm anumite instrumente sau tehnologii. Nimeni nu va putea intra în atelier fără o preventivă instruire despre tehnica securității. Plus că vor lucra mai multe echipe, din mai multe domenii și s-ar putea ca răspunsul pe care îl caută unul dintre participanți să îl aibă colegul de alături.

De câtă creativitate are nevoie o persoană ca să ajungă la FABLAB?

Creativitatea, în sensul larg, înseamnă să poți să rezolvi o problemă și, din această cauză, cel ce se gândește la o soluție deja gândește creativ. Oricine vrea să construiască ceva poate să o facă venind aici.

Voi ce probleme vă propuneți să rezolvați prin produsele pe care le veți crea la FABLAB?

La Atelier 99, rezident al FABLAB, ne interesăm de tot ce ține de medicină, mediu și agricultură. Pe aceste segmente încercăm să replicăm proiecte open source, care există deja și în baza lor să vedem lucrurile relevante pe care le putem implementa.

Un exemplu în acest sens este sistemul de reciclare pentru comunități mici. În municipiu avem companii care reciclează, însă în sate nu există asemenea tehnologii. Un sistem de reciclare de capacitate mică ar putea rezolva problema plasticului în comunități mici. Este unul dintre proiectele care am vrea să fie replicat.

Al doilea exemplu este brațul robotic ce urmează să stea în baza protezelor. Aproximativ 1000 de persoane pe an au nevoie de proteze și ceea ce se face la Centrul Republican de Protezare sunt doar proteze estetice, noi vrem să le facem funcționale. Acum ele pot fi doar procurate peste hotare și costă în jurul a 30-40 de mii USD. Cele pe care ne propunem noi să le construim o să coste până la o mie de dolari, poate nu o să fie la început frumoase, dar o să permită să faci anumite lucruri cu ele: să apuci, să ridici…

Care este mesajul pe care vreți să-l transmiteți prin crearea acestui atelier?

Vrem să demonstrăm că tehnologia este disponibilă și poate să rezolve problemele pe care le avem. Pentru toate obiectele în care observăm ceva ce nu ne place, există o soluție tehnică. Încercăm să demonstrăm prin exemplele pe care le facem și să facem echipă cu cât mai mulți oameni inventivi și pasionați de ce fac.

Urmărește-ne pe Instagram

@ designcafeclub.md
/// HOUSE TOUR | SIMPLE GEOMETRY IN MODERN HOME /// The perfect place to hide from everyday life, but also to enjoy the simplicity of stylish geometric lines. 😍
.
.
Continue reading at www.designcafeclub.md.
L i n k i n B I O
.
.
.
.
#designcafeclub #homesweethome #curentdesignsituation #realestate #realestatelife
#designlifestyle #interiores #interior #designinterior #design #housedesign #homedesign #home #designer #designist #apartment #decor #interiordecor #interior123 #inspireme #designinspiration #passion4decor #l4l #f4f #like4like #house #myhouse #interiorinspiration
Fiindcă suntem conectati la toată ce înseamnă artă, aflați că la București încă se desfăsoară #DIPLOMA2018, un proiect The Institute
.
Pe lîngă expunerea a 126 de lucrări de diplomă semnate de către cei mai talentați absolvenți, organizatorii au mai pregătit și o serie de petreceri, audiții de teatru și un musical.
.
Mai multe aflați pe www.institute.ro
.
.
.
.
#designcafeclub #diploma2018 #designers#contemporarydesign #creativity #creativefair #contemporary #meetthedesigners #creativespace#contemporaryjewlery #romaniandesigners #fashion #vintage #style #art #culture #fashion #fashionstyle#designer #art @theinstitute.ro #artinstallation #romanianartist #artist #bucharest #oslo #artinstallation #romanianartist #artist #bucharest
"Doar emoție! Fără emoție nu poate fi făcut nici un lucru și nu poți simți spiritul locului. Partea Tehnică poate fi învățată, dar emoția ce vine din interior – nicidecum." .
.
Arhitectul italian Arnaldo Tranti despre cel mai mare proiect de restaurare din istoria Moldovei - Castel Mimi în noul articol pe designcafeclub.md

@castelmimiwinery @cristina.frolov @tranti_design #europeanpatrimonydays
#zileleeuropeanealepatromoniului #love #traditions #interview #architect #architecture #romaniantradition #romanian #moldovantraditions #traditiimoldovenesti #vsco #arnaldotranti #moldovamea #igchisinau #igmoldova #localsmd #chisinau #kishinev #orasulmeu #castelmimi #castel #icewine #place #travelinmoldova #md
The best of Moldova. ❤
.
 #zileleeuropeanealepatromoniului #europeanpatrimonydays #patrimonydays #patrimony #patrimoniu #love #traditions #exhibition #sezatoare #șezătoare #romaniantradition #romanian #moldovantraditions #traditiimoldovenesti #history #vsco #vscomoldova #moldovamea #igchisinau #igmoldova #localsmd #chisinau #kishinev #orasulmeu #lifestyle #l4l #f4f #peoplescreative
Pentru câteva zile, Castelul Mimi a devenit gazda evenimentului "Zilele Europene ale Patrimoniului" care vine să redescopere tradițiile, meșteșugurile moldovenești și să pună în valoare tot ce înseamnă cântec, tradiție și sărbătoare. .
Citește mai departe pe designcafeclub.md .
.
 #designcafeclub #zileleeuropeanealepatromoniului #europeanpatrimonydays #patrimonydays #patrimony #patrimoniu #love #traditions #exhibition #sezatoare #șezătoare #romaniantradition #romanian #moldovantraditions #traditiimoldovenesti #history #vsco #vscomoldova #moldovamea #igchisinau #igmoldova #localsmd #chisinau #kishinev #orasulmeu #lifestyle #l4l #f4f #life #peoplescreative
Standul expozițional "Moldova - designing lifestyle" în cadrul adunării anuale a membrilor OMPI, la Geneva. .
.
Expoziția conține cele mai bune realizări ale creatorilor autohtoni din domeniul industriilor creative, expuse anterior la festivalul Moldavian Design Week. .
.
#moldaviandesignweek #wipo #agepi #alexandrinburaga #liliabolocan #geneva #design #architecture #arhitectura #fashion #productdesign #industriicreative #exposition #moldovadesign #artindustry #folow4folow #art #interiordesign #localsmd #kishinev #daysdesign #events #mdw18 #mdwgallery #designer #fashion #interiores #artwork #creative #chisinau