Victor Bujoreanu: „FABLAB este un spațiu pentru experimente și creație.” - Design Cafe & Club

Victor Bujoreanu: „FABLAB este un spațiu pentru experimente și creație.”

  • mai 11, 2018
  • Imagini:Nellu Nicoreanu
Victor Bujoreanu: „FABLAB este un spațiu pentru experimente și creație.”

De curând, în Chișinău a fost inaugurat unul dintre cele mai mari ateliere de prototipare și producţie la scară mică din Europa de Est – FABLAB. Aici, creativitatea urmează să intre în tandem cu echipamentele și utilajele de ultimă generație pentru a crea obiecte inedite. Deocamdată, laboratorul are doar doi rezidenți și încă rămâne a fi o mică enigmă tehnologică pe care am fost tentați să o descoperim. Zis și făcut! Am aflat ce se ascunde în spatele ușilor FABLAB din prima sursă, de la Victor Bujoreanu, fondator al Atelier99.

Ce este FABLAB?

Însuși cuvântul FABLAB înseamnă Fabrication Laboratory. Este un spațiu dotat cu intrumente, în care poți să vii să lucrezi, să construiești obiecte. Un laborator util și interesant pentru ingineri, designeri de produs, designeri de interior, arhitecți, artiști… pentru toți oameniii care lucrează cu materiale fizice, încercând să creeze ceva.

Care este scopul creării acestui laborator?

Am decis, împreună cu un coleg, că avem nevoie de un asemenea spațiu după ce am identificat că universitățile nu au laboratoare în care studenții facultăților de mecanică, inginerie, electronică, design de produs, industrie textilă și alimentară să-și realizeze proiectele. Atunci am decis să gândim un asemenea loc, iar, când am început să creăm comunitatea, ne-am intersectat cu USAID, ATIC și UTM, iar colaborarea noastră și pliarea obiectivelor a fost premisă pentru acest spațiu – FABLAB.

Și care au fost obiectivele respective?

Să avem tineri care lansează și dezvoltă afaceri acasă. Pentru noi era important ca aceste afaceri să fie legate de un produs, ca să poată fi posibil să-l prototipeze aici. Moldova e prea mică pentru a produce în masă, noi trebuie să ne axăm mai mult pe lucrurile de creativitate și intelectuale. Din această cauză avem nevoie de un spațiu precum FABLAB unde să experimentezi.

Am observat că atelierul este divizat în cinci zone. Ce urmează să se întâmple în fiecare dintre ele?

Spațiul este gândit astfel încât să permită să construiești, să materializezi ideea de produs într-un prototip. Fiecare dintre zone este menită să contribuie la realizarea proiectului. Separat, ele au o utilizare îngustă, sprijinind o anumită etapă în crearea unui produs. Zona de 3D printing plus cea de prelucrare a lemnului și metalului dau formă fizică obiectului, în zona electronică sunt realizate procesele electronice ca, mai apoi, aceste două segmente să fie unite în zona de asamblare.

Când vor veni primele echipe de lucru în FABLAB?

Deja avem înregistrate opt echipe și ne dorim să îi vedem deja rezidenți ai atelierului pentru a ajusta spațiul necesităților lor. Planificăm ca hub-ul să își înceapă activitatea în capacitate maximă în septembrie. Dacă o să reușim să strângem oamenii care vor să construiască, asta va aduce un progres. Principala așteptare de a acest spațiu este să îl vedem plin de oameni cu idei, care fac și dezvoltă produse.

Vor beneficia participanții de susținere?

O parte componentă a tuturor lucrurilor care se vor întâmpla sunt instruirile care vor fi atât despre lucruri generale de modelare, proiectare, programare, cât și despre segmente foarte specifice, despre cum utilizăm anumite instrumente sau tehnologii. Nimeni nu va putea intra în atelier fără o preventivă instruire despre tehnica securității. Plus că vor lucra mai multe echipe, din mai multe domenii și s-ar putea ca răspunsul pe care îl caută unul dintre participanți să îl aibă colegul de alături.

De câtă creativitate are nevoie o persoană ca să ajungă la FABLAB?

Creativitatea, în sensul larg, înseamnă să poți să rezolvi o problemă și, din această cauză, cel ce se gândește la o soluție deja gândește creativ. Oricine vrea să construiască ceva poate să o facă venind aici.

Voi ce probleme vă propuneți să rezolvați prin produsele pe care le veți crea la FABLAB?

La Atelier 99, rezident al FABLAB, ne interesăm de tot ce ține de medicină, mediu și agricultură. Pe aceste segmente încercăm să replicăm proiecte open source, care există deja și în baza lor să vedem lucrurile relevante pe care le putem implementa.

Un exemplu în acest sens este sistemul de reciclare pentru comunități mici. În municipiu avem companii care reciclează, însă în sate nu există asemenea tehnologii. Un sistem de reciclare de capacitate mică ar putea rezolva problema plasticului în comunități mici. Este unul dintre proiectele care am vrea să fie replicat.

Al doilea exemplu este brațul robotic ce urmează să stea în baza protezelor. Aproximativ 1000 de persoane pe an au nevoie de proteze și ceea ce se face la Centrul Republican de Protezare sunt doar proteze estetice, noi vrem să le facem funcționale. Acum ele pot fi doar procurate peste hotare și costă în jurul a 30-40 de mii USD. Cele pe care ne propunem noi să le construim o să coste până la o mie de dolari, poate nu o să fie la început frumoase, dar o să permită să faci anumite lucruri cu ele: să apuci, să ridici…

Care este mesajul pe care vreți să-l transmiteți prin crearea acestui atelier?

Vrem să demonstrăm că tehnologia este disponibilă și poate să rezolve problemele pe care le avem. Pentru toate obiectele în care observăm ceva ce nu ne place, există o soluție tehnică. Încercăm să demonstrăm prin exemplele pe care le facem și să facem echipă cu cât mai mulți oameni inventivi și pasionați de ce fac.

Urmărește-ne pe Instagram

@ designcafeclub.md
Acum putem să nu mai ascundem caloriferele pentru că marile companii producătoare de calorifere creează adevărate sculpturi, ce pot fi integrate cu ușurință în orice tip de interior. ✨Exemple în acest sens ne oferă și compania IRSAP @irsap.radiators lider italian și unul dintre liderii europeni în fabricarea caloriferelor tubulare din oţel.
Vezi galeria foto în link-ul din Bio☝️
Această imagine spune povestea din spatele băncii URBAN SHAPES, creată de @nortstudio.be.

Viața în oraș. Găsirea armoniei într-o varietate enormă este o provocare zilnică. 
Un oraș în creștere este o sursă non-stop de inspirație. Formele și materialele împrăștiate pe diverse șantiere de construcții parcă așteaptă să fie utilizate și să obțină o funcție specifică. 
Luând aceste materiale și forme din contextul lor și combinându-le într-un mod complet diferit, se creează o legătură specială.
Inspirați de aceste forme urbane @nortstudio.be a proiectat această bancă atractivă.

Ce părere aveți, vă place? 
#designcafeclub#furniture#productdesign #designlife #design4all #designlife#designlovers#designstudio#belgiumisdesign#madeinbelgium#nortstudio #furniture #lighting
#belgianbrand#antwerp#steelfurniture #bench#interieurkortrijk #biennalekortrijk#outdoorfurniture #architecture#archilovers#architecturelovers#archieandrews#architectural#architecture_huter#arch#archdaily#amazing
🙈Creative, amuzante dar inutile.

Este vorba despre colecția de produse “Inutilă” a lui Matt Benedetto, un designer de produs talentat, care și-a propus provocarea de a proiecta obiecte complet inutile, ce rezolvă probleme inexistente.

Detalii in link-ul din Bio☝️
CAPTIVAREA - atunci când arhitectura este pur și simplu uimitoare.✨ Fonte Da Luz este rezultatul unui proiect de restabilire a unei clădiri vechi din Porto, Portugalia.
Acest proiect arhitectural include un spațiu comercial, un birou și o locuință.

Arhitecți: @joseavabarbosa, Pedro Lopes Guimarães
Design Interior: VVStudio (@vvs_designstudio)

#designcafeclub #dreamspace #incrediblearchitecture #architecture #lettingtheoutsidein #ceilingwindow#windows #allwood #designinspo#inspiration #sophisticatedstyle#instalove #instapic#luxuryredefined#modernhome#modernluxury#dreamy#interiordesign#modernarchitecture #modern #pickoftheday #interiores#projeto#architects#interiorlovers#archilovers#architecturelovers#archieandrews#architectural#architecture_huter
✨Dacă aveți un apartament mic îl puteți amenaja în stil scandinav pentru a părea spațios și elegant. 👉Mai multe idei găsiți în Link-ul din Bio☝️
.
.
.
#designcafeclub #interiordesign #scandinaviandesign #apartmentdecor #apartmentsdesign #ideas #inspirations #luxurylifestyle
Natura și casa sunt două locuri în care te poți încărca cu energie pozitivă. 
Dar ce se întâmplă când casa îți e în sânul naturii?
E MAGIC! >>ALL Back Matte este o casă proiectată de către echipa @vipp departe de haosul urban.

#designcafeclub #arquitetura#architecture#arquiteturadeinteriores#interiores#arquitectura#projeto#architecturestudent#papodearquiteto#architects#interiorlovers#archilovers#arquitetando#architecturelovers#architecturephotography#archieandrews#architectural#architecture_huter#architectureporn#arch#archdaily#amazing#papodearquiteto#sustainable#concrete#contemporary#interiordesign