Vezi cum arată primul oraș forestier inteligent al mileniului - Design Cafe & Club

Vezi cum arată primul oraș forestier inteligent al mileniului

  • octombrie 31, 2019
  • Sursa:archidaily.com
  • Imagini:archdaily.com
Vezi cum arată primul oraș forestier inteligent al mileniului

Coordonat de Grup Karim’s și proiectat de Stefano Boeri Architetti, primul oraș forestier inteligent din Mexic se va concentra pe inovație și calitatea mediului. Orașul echilibrează spațiile verzi și cele construite, fiind autonom din punct de vedere alimentar și energetic.

Courtesy of Stefano Boeri Architetti

Smart Forest City – Cancun este primul oraș forestier al noului mileniu și poate găzdui până la 130.000 de locuitori. Conceput în locul unui centru comercial, orașul deschis și internațional va fi construit pe o suprafață de 557 ha, cu 400 de hectare rezervate spațiilor verzi. De fapt, cele 400 de specii diferite din proiect au fost alese de botanista și landscape arhitectul Laura Gatti. Acestea vor forma cele 7.500.000 de plante din proiect, dintre care 260.000 vor fi copaci. Cu un raport de 2,3 arbori per locuitor, Smart Forest City „va absorbi anual 116.000 tone de dioxid de carbon, inclusiv 5.800 tone de CO2 din cele stocate”. Parcurile publice, grădinile private, acoperișurile verzi și fațadele verzi ajută la crearea unui echilibru cu structurile construite.

Courtesy of Stefano Boeri Architetti

Oraș forestier inteligent și autonom

Cu o economie circulară în centrul concepției sale, orașul este înconjurat de panouri solare și câmpuri agricole, ceea ce îl face complet autonom din punct de vedere alimentar și energetic. Apa este adunată la intrarea în oraș, lângă turnul de desalinizare și este distribuită „de un sistem de canale navigabile în întreaga așezare, până la câmpurile agricole care înconjoară zona urbană”. În interiorul orașului, oamenii circulă prin mobilitate electrică și semi-automată internă, lăsându-și mașinile la marginile orașului. 3 rețele de infrastructură: energetică, de transport și servicii ecologice, oferă fiecărui locuitor toate serviciile de care are nevoie.

Pe de altă parte, Smart Forest City – Cancun oferă o distribuție flexibilă a structurilor construite în cele cinci mari sectoare definite de planul general. Orașul deține „un centru de cercetare avansată, care ar putea găzdui toate departamentele universitare la nivel mondial, organizațiile internaționale și companiile care se ocupă de probleme de sustenabilitate și de viitorul planetei”. Aceste departamente vor putea găzdui cercetători și studenți din întreaga lume.