ianuarie 26, 2018

Valeria Evstigneeva „În fiecare proiect tind să cuprind visuri, valori, viziuni”

Valeria Evstigneeva „În fiecare proiect tind să cuprind visuri, valori, viziuni”

Pentru Valeria Evstigneeva designul e pasiunea în cea mai exaltantă și nebună formă a sa. Deși pare a fi o fire gingașă și blândă, tânăra designer licențiată în arhitectură nu se teme să experimenteze cu nuanțe închise și texturi dure, creând proiecte ce par desprinse dintr-o eleganță masculină solemnă, cu mici inserții feminine. Un exemplu al acestei abordări este și proiectul Visionary în care se îmbină perfect puterea cu minimalismul. De unde iau naștere ideile și până unde merg ambițiile unei tinere pasionate de estetic, aflăm din interviul de mai jos.

Cum a luat naștere ideea proiectului Visionary?

Contrar iluziilor comune, un interior nu începe de la alegerea materialelor de construcții sau a structurilor. Ideile de design se nasc dintr-o mulțime de imagini pe care le-am văzut cândva , care s-au stocat în subconștient. Totul pornește de la o idee abstractă care devine, la un moment dat, o linie pe care o urmez, creând în jurul ei gama de culori, atmosfera. Pentru acest proiect, scopul a fost să creăm ceva minimalist, dar comod. Până a ajunge la aspectul pe care îl vedem, am analizat mai multe versiuni. Deseori ideea inițială nu este și cea finală, este o parafrazare a ei.

De ce ideile inițiale nu sunt mereu cele finale?

Probabil că este o trăsătură personală. Nu îmi pun inițial scopul concret. Mă cufund în proces, uneori las la o parte rațiunea și nu mă gândesc la ce tip de mobilă aleg sau la alte detalii, pur și simplu schițez ideea și lucrez la o concepție generală. Privesc proiectul cum pictorul își privește tabloul, el nu începe dintr-un colț sau de la o latură, ci creează o imagine generală. Pentru mine este important să am o viziune a lucrării, chiar dacă încetez să lucrez la ea, cel care va privi lucrarea să poată simți atmosfera, să înțeleagă ideea. Mă strădui să deconectez conștientul pentru că, uneori, gândurile ne încurcă să simțim și le ocolesc ca să pot strânge proiectul la nivel de subconștient.

Care este prima cameră de la care a început proiectul respectiv?

Mereu încep un proiect cu livingul, este camera care dă tonul întregii case. Pornind de la ideea unui interior sobru, dar nu steril, de parcă în această casă ar fi locuit cineva înainte de asta, am utilizat facturi dure și culori închise, însă le-am combinat cu lumina caldă, cu suprafețe ce lucesc. Este un postulat: cu cât mai multe facturi, texturi  și reflecții ai, cu atât interiorul va părea mai viu, mai complet.

Ai utilizat texturi ce par a fi neobișnuite pentru o casă de locuit. Este vorba despre tendințele actuale sau despre preferințele tale?

Nu este vorba neapărat de tendințe, ci de felul în care am perceput inițial mesajul pe care trebuie să-l transmită interiorul. Este un simț propriu, dar vreau să spun că aceste componente nu sunt maximum de agresive. Cunoaștem proiecte în care canapeaua este sculptată într-o bucată mare de piatră. Contează foarte mult cum pui în evidență anumite elemente, iar cel mai bun ajutor este lumina. Tonurile închise și structura severă au fost îmblânzite prin lumina caldă, lumina naturală care pătrunde în încăpere. Am adăugat elemente din bronz, câteva tipuri de lustre care au toate lumină caldă și parchetul din lemn.

Care este sentimentul pe care trebuie să îl transmită interiorul?

Când intră în living, persoana trebuie să aibă impresia că se simte confortabil, în siguranță, că poate rămâne aici față în față cu gândurile și trăirile sale… poate să adopte orice comportament, să se întindă pe pat dacă este obosit, să se relaxeze, să aibă posibilitatea de a aface diferite activități, dacă este plin de puteri. Este o cameră care, pe lângă armonia estetică, oferă funcționalitate.

Același stil sobru este păstrat și în dormitor, care sunt elementele ce creează confort în această cameră?

Nu înțeleg de ce unii oameni combină în aceeași locuință texturi, culori și materiale diferite. Casa este un tot întreg. Există stiluri care combină lucruri uimitoare, însă totul este echilibrat. Exact așa este și cu minimalismul – dacă totul este foarte sever, nu e ok. Nu este ușor să obții imaginea simplității și a ușurinței  dacă nu dozezi componentele. Este important să simțim limita dintre clișeu și lucruri imposibil de combinat, altfel nu vei obține o locuință integră, va fi totul în cioburi. În cazul dat elementele reci, cu linii drepte, au fost încălzite de lumină și forma curbată a lustrelor. Cu același scop, am adăugat tablouri, care nu sunt agățate de pereți, ci pur și simplu sprijinite. E ca și cum ai fi într-un atelier.

În camera pentru copii observăm culori mai deschise, însă este o gamă neutră. Care a fost ideea acestei camere?

Câteodată chiar și negru poate fi integrat în camera copiilor. Dizolvat cu alte culori, acesta nu va părea atât de rece și va fi fresh. În cazul dat a trebuit să fac abstracție de restul atmosferei din casă și să creez în camera copiilor altă atmosferă. Încă nu cunoșteam dacă va fi o cameră pentru fetiță sau băiețel și m-am  străduit să fac abstracție de acest factor așa că am optat pentru un gri pastelat, care va fi combinat mai apoi cu alte culori, după preferințele clienților. Albul, griul și parchetul cald a fost tot de ce am avut nevoie. Bineînțeles că și în această încăpere a fost folosită lumina caldă.

Texturile sobre se repetă și în baie. Cum pot ele crea confortul într-un spațiu atât de intim?

Baia este camera care are cea mai puțină lumină artificială caldă care ar modela interiorul. Confortul aici este creat de texturile pe care le adăugăm ca și decor, dar și ca obiecte utile. Spre exemplu textura caldă a prosoapelor, detalii precum revistele și cărțile te duc imediat cu gândul spre relaxare.

Bucătăria pare a fi spațioasă, însă are o amenajarea neordinară. Cum a apărut ea?

Bucătăria a fost construită în jurul unui perete din beton – un element pe care nu l-am putut modifica, întrucât are și funcție de sprijin. A fost amenajată la fel într-un stil minimalist, nu există multe elemente calde, doar câteva obiecte de decor. Am pus accentul pe reflecțiile din metal. Parchetul dă căldură prin oglindirea sa în mobila bucătăriei, iar reflectarea plantelor oferă viață interiorului.

Pentru cine este creat acest interior?

Seamănă mai mult a fi un interior pentru un bărbat. Avem elemente precum betonul, încăperile au un aer puțin brutal, detalii severe, accente închise. Dar orice bărbat trebuie să aibă o femeie. Și interiorul va fi completat cu alte elemente feminine. Acum  este steril, dar acest aspect poate fi ușor modificat prin introducerea decorului.

Dacă ar fi să ne detașăm de acest interior, care sunt lucrurile care te inspiră?

Nu pot spune că mă inspiră totul… frunzele, natura, apa doar îmi schimbă dispoziția, inspirația îmi este generată de lucrările altora, lucrări de un nivel superior. Înțeleg că profesionalismul nu are limite și asta mă stimulează, mă provoacă să fiu mai bună, să găsesc soluții inedite și idei noi, să fac lucrări vii, care respiră.

Ai un vis pe care ai dori să îl realizezi în domeniul dat?

Visul meu este abstract. Nu vreau să construiesc ceva anume, să vizitez ceva – acestea sunt obiective pe care le putem realiza. Visez să împletesc armonios arhitectura cu viața personală și aș vrea să fac arhitectură tot restul vieții. Vreau să fiu mereu însetată de dezvoltare, de inspirație, de dorința de a evolua… nu visez la pace și liniște, vreau să fiu mereu frământată de ideea că vreau mai mult și mai sus.

  • Imagini: arhiva personală

Urmărește-ne pe Instagram

@ designcafeclub.md
🎨 Vineri, ZIPhouse a gazduit evenimentul Arta de a picta pe matase cu Dina Rotari. 🎀 Îi mulțumim pentru că ne-a împărtășit din experiența sa și ne-a arătat părticele din crearea frumosului, cei prezenți primind o doza de #artinspiration și motivație pentru a crea.💃
#DinaRotari #designcafeclub_md #picturapematase #workshop #arta #pictura  #design #designchisinau #artchisinau #artpicture #hobby #textiledesign #moldovandesigners #fashiondesigner #artwork #artinstagram # #designinspiration #paintingonsilk #fashionstyle #workshop #silkartist #живописьнашелке #батик  #шелковыйплаток #живописьнашелке #живопись #творчество #росписьнаткани
Renumitul arhitect ucrainean Sergey Makhno pe copertă, prezentarea primului park IT din Moldova și a primului complex hibrid, proiecte remarcabile de design interior, sugestii de tehnologizare, decor și multe altele se regăsesc în paginile revistei Design Cafe&Club, ediția 3. 🔹Ia cu tine revista Design Cafe&Club din chioșcurile Moldpresa și savurează fiecare pagină.
👉 Din 14 iunie, în scuarul Bibliotecii Naționale, poți să faci un mic popas, să savurezi o cafea, sau să lucrezi la laptop, pe niște bănci de toată frumusețea, cu o istorie aparte, pe care o cunosc toți chișinăuienii. 👏 Reinventând trunchiul de copac căzut în aprilie 2017, Mihai Stamati, Ion Zbanca, Andrei Zbancă și Pavel Obreja sunt cei care au readus „acasă” platanul, renăscându-l ca mobilier urban.
😊 Citește articolul și fii mândru că le cunoști istoria! ▫ Link in bio. #copaculdelabiblioteca
*Material foto preluat si din pagina lui Mihai Stamati.
115 mp – suficient spațiu pentru ca imaginația și spiritul creativ să se manifeste într-un milion de moduri. Expresie a stilului eclectic, acesta îmbina modernul cu neoclasicul.
29 Mai- Colegiul de Arte Plastice Alexandru Plamadeala -Deschidere oficiala Wärmepol !!! Look and listen to the sky!
Mesaje spre cer, sau cuvinte nespuse pentru persoane dragi. Liberi în exprimare, în alegerea persoanei către care se adresează, singura condiție este sinceritatea. 💙 Acceptă provocarea- lasă și tu un răvaș persoanei dragi. 
Află mai multe detalii pe designcafeclub.md

#Wärmepol  #sky transmitter  #opening #designcafeclubmd #designcafeclub_md wärmepol
Ceremonia de înmânare a premiilor în cadrul  concursului "Sculptură pentru Parcul Meu" 
Aceasta a avut loc în corespundere cu conceptul concursului, în parcul Parcul Valea Trandafirilor, unde și vor fi instalate sculpturile.
🏆  Well, meet the winners! 
Locul 1 - O.X. Studio
Locul 2 - Vlasov Dumitru
Locul 3 - Constantin Marcu  #SculpturăpentruParculMeu #winners🏆  #concurs #designcafeclub_md #projects #md #chisinau #parculmeu #valeatrandafirilor #imiplacemd