Templul Paro Taktsang și alte 11 biserici pe care trebuie să le vezi

Templul Paro Taktsang, Capela Tăcerii și alte 11 biserici pe care trebuie să le vezi

  • aprilie 8, 2019
  • Timp de citire:4 minute
Templul Paro Taktsang, Capela Tăcerii și alte 11 biserici pe care trebuie să le vezi

De-a lungul istoriei oamenii au înălțat mii de lăcașuri sfinte dedicate divinităților. În unele dintre ele, armonia sacră vine la pachet cu formele arhitectura pământească, creând o simbioză perfectă pentru contemplare. Unele au devenit populare, altele au rămas în umbră, însă toate sunt demne de admirație. Mai jos ai demonstrarea faptului că apartenența spirituală la una dintre confesiunile existente nu e obligatorie pentru a savura măreția unui templu.

1 Domul din Milano sau Catedrala din Milano

Construirea catedralei gotice a început în 1386 și s-a finalizat abia după șase secole. Se spune că nu există o altă catedrală în lume care să aibă mai multe statui ca Domul din Milano. Există 200 basoreliefuri, mai mult de 3600 de statui (peste 1800 sunt în exterior), 55 de vitralii, 135 de turle și 96 de garguie.

2 Biserica Sfânta Treime, Antarctica

Biserica Ortodoxă Rusă a fost construită în Rusia în anii 1990 și apoi a fost transportată la stația rusă din Antarctica. Este una din cele 7 biserici pe care stația le are pe teritoriul său.

3 Templul Paro Taktsang, Bhutan

Templul este un loc sacru budist și se află la o altitudine de 3120 de metri. Numele mănăstirii este tradus ca „cuibul tigrului”.

4 Moscheea Sheikh Zayed, Emiratele Arabe Unite

Marea Moschee a Emiratelor a fost încă de la început gândită ca un proiect gigantic, din toate punctele de vedere, iar finalizarea ei a durat mai bine de 10 ani. Costul, evident, a fost și el unul pe măsură: un pic peste jumătate de miliard de dolari. Moscheea poate găzdui circa 40 mii de credincioși, are 82 de cupole și 1000 de stâlpi. Tot aici puteți vedea și cel mai mare covor din lume.

5 Templul Hallgrimskirkja, Islanda

Biserica luterană din Reykjavik este cea de-a patra cea mai înaltă clădire din Islanda. A fost construită în 1974, înălțimea sa este impresionantă – turnul clopotniței de 75 de metri este vizibil de departe, astfel încât o puteți admira din orice punct al localității.

6 Templul Tuturor Religiilor, Rusia

Această structură unică combină în mod miraculos crucea creștină, semiluna musulmană, steaua lui David și domul chinezesc. Este adevărat, însă, că aici nu sunt ceremonii divine, pentru că nu este un templu funcțional, ci pur și simplu o clădire, care seamănă în interior cu o clădire rezidențială. În total, proiectul prevede cupole și alte elemente de referință ale clădirilor religioase din 16 religii mondiale, unele aparținând inclusiv civilizațiilor dispărute.

7 Templul Lotus, India

Renumitul templu a fost inaugurat în 1986. Cunoscut ca principalul templu al peninsulei indiene, acesta a devenit în scurt timp principala atracție turistică a regiunii. Lotus Temple a câștigat mai multe premii arhitecturale și a fost prezentat în numeroase articole din ziare și reviste.

8 Biserica Las Lajas, Columbia

Catedrala neo-gotică este construită direct pe un pod arcuit de 30 de metri care leagă cele două laturi ale unui defileu adânc. Întreținerea templului este asigurată de două comunități franciscane: una este columbiană, cealaltă ecuadoriană. Astfel, Catedrala Las Lachas a devenit promisiunea păcii și a unirii dintre cele două popoare ale Americii de Sud.

9 Capela Tăcerii sau Kamppi Chapel, Finlanda

Serviciile divine sau ceremoniile bisericești, precum botezurile și nunțile, nu sunt oficiate în Capela Tăcerii, aceasta fiind dedicată singurătății și intimității. Chiar și așa, aceasta funcționează cu program zilnic de dimineață până seara. Din toamna anului 2012, în capelă sunt programate scurte servicii divine sub forma rugăciunilor repetate. Pe lângă particularitățile spirituale specifice, construcția iese în evidență și prin arhitectură. Lemnul natural al capelei contrastează cu clădirile înconjurătoare de sticlă, metal și piatră.

10 Biserica Verde, Argentina

Lăcașul mai este cunoscut și sub numele de „Grădina Măslinilor”. Cea mai obișnuită biserică catolică a devenit renumită pentru decorul său plin de iederă, care a transformat fațada într-o aluzie la grădina biblică din Ghetsimani.

11 Templul Mormonilor din California, SUA

Templul a fost deschis în 1993. Clădirea imensă este realizată într-un alb strălucitor. Culoarea nu este accidentală, deoarece albul este în mod tradițional perceput ca un simbol al purității și neprihănirii. O atenție deosebită este atrasă celor două turnuri ascuțite, care cresc drept în sus.

12 Catedrala Sf. Vasile, Rusia

A fost construită în anii 1555-1561 prin ordinul lui Ivan cel Groaznic, în memoria victoriei asupra Khanatului Kazan. Potrivit legendei, împăratul a ordonat ca arhitecții care au proiectat catedrala să fie orbiți pentru ca să nu mai construiască un astfel de templu.

13 Borgund Stave Church, Norvegia

Această biserică, construită în jurul anului 1180, este una dintre cele mai renumite biserici din lemn din Norvegia. În timpul construcției bisericii creștine, vechii arhitecți nu au uitat zeii lor păgâni – prin urmare, în decor puteți vedea nu numai dragoni, ci și amulete de runică, care au fost tăiate pentru a proteja împotriva dușmanilor.

Urmărește-ne pe Instagram

@ designcafeclub.md
Wisteria - floarea care poate da o altă formă unei clădiri🖤

Floarea Wisteria este o plantă decorativă de o frumusețe rară ce înflorește în luna mai. ✨
--
#timeoutlondon #prettycitylondon#prettylittlelondon #visitlondon#wheretofindme #beautifulmatters#traveldeeper #travelerinlondon#thisislondon #secretlondon#iamatraveler #travelandleisure#TLPicks #passionpassport#londonforyou #seemycity #goopgo#travellingthroughtheworld#suitcasetravels #culturetrip#acolorstory #designsponge #dsfloral#londoninbloom #elledecor#chasing_facades #londoninspring#wisteriahysteria#plantsmakepeoplehappy#capturingcolour
Dacă ți-ar plăcea să faci parte din echipa organizatorică a unui eveniment grandios ești invitat să aplici ca VOLUNTAR al festivalului @moldovandesignweek.

Ești potrivit mai ales dacă ești pasionat de design, ești entuziast și responsabil. Miza este mare,  de aceea grăbește-te să ne spui despre implicarea ta.

Detalii pe [Designcafeclub.md]

#designcafeclub #voluntari #mdw19 #moldovandesignweek #aplicaacum
RA este o lampă de masă creată de designerul  S. Hotvianskyi.
Interesant la această lampă este că atunci când începeți să rotiți tubul în sensul acelor de ceasornic, lumina se aprinde și începe să lumineze până la cel mai strălucitor punct în care tubul este vertical.

Mișcarea lămpii vrea să amintească de calea soarelui pe cer - cu cât este mai înaltă, cu atât devine mai strălucitoare.

#designcafeclub #nottdesign 🖤 #tablelamp #lightning #productdesign #ukraine #dnipro #gotvyansky#architects_need#architecture_addicted#designers_need #interiordesign#minimalist #architecturalmodel#sketching #modernhouse#contemporaryarchitecture#normanfoster #BIG #villa#design #architect #architects#parametric#parametricarchitecture#parametricdesign #skyscrapers#luxuryhouse #luxuryhome
Momentele de răsfăț au nevoie de culoare cum ar fi aceste scaune Merlot by @marta_del_valle_design.

Un design aparent simplu dar plin de sens. E atât de frumos cum un pahar de vin poate oferi atâtea scheme de culori și lumină.🍷
.
.
.
 #designcafeclub #architects_need#architecture_addicted#designers_need #interiordesign#minimalist #architecturalmodel#sketching #modernhouse#contemporaryarchitecture#normanfoster #BIG #villa#design #architect #architects#parametric#parametricarchitecture#parametricdesign #skyscrapers#luxuryhouse #luxuryhome
📌Selecția plăcilor ceramice în activitatea unui designer trebuie să fie una minuțioasă, axată pe calitate. 
La @interiordesign_school , viitorii designeri au făcut o vizită la showroomul @ceramic_hall - unul dintre liderii importatori de gresie și faianță din Moldova, colaborând cu zeci de companii din străinătate.

Mai multe detalii vedeți pe 👉Designcafeclub.md
Chiar dacă afară e posomorât, orice loc te poate inspira prin atmosfera pe care o transmite și priveliștea pe care o oferă, la fel ca cea mai pitorească stradă din Manhattan - 
Stuyvesant St. New York. 😍Totul poate fi sursă de inspirație. 
Photo by @mindz.eye 
__
#designcafeclub #NY
#architect #architecture #photo#design #street #designer #city #nyc#building #nature #green #house#home #residence #usa