Tabăra de Design în Sat: design contemporan, inspirat din origini - Design Cafe & Club

Tabăra de Design în Sat: design contemporan, inspirat din origini

  • august 9, 2019
Tabăra de Design în Sat: design contemporan, inspirat din origini

Obișnuim să atribuim noțiunii de design o conotație modernă, făcând abstracție de rădăcinile acesteia. Ei bine, Tabăra de Design în Sat, care s-a desfășurat la Ciutești, a readus 8 designeri și arhitecți la originile creării produselor – în atelierele meșteșugarilor autohtoni. Ideea taberei aparține designerului Mihai Stamati. „Până a organiza tabăra, pe parcursul a aproape 3 ani, am avut colaborări cu meșteșugarii. Mi-a plăcut mult această interacțiune între a gândi lucrurile contemporan și a utiliza tehnica și materialele meșteșugarilor. M-am gândit că o astfel de experiență ar fi utilă pentru designerii noștri, iar conexiunea între trecut și contemporan e o metodă potrivită pentru a desfășura o Tabără în Sat. ”, spune designerul.

Tabăra de Design – motiv pentru a redeschide Muzeul din Ciutești

Tabăra a putut fi organizată datorită unui grant oferit de Ambasada Franței în Republica Moldova, în contextul proiectelor de decentralizare. Aceasta a devenit și un motiv de a redeschide Muzeul din Ciutești. „ După ce am început pregătirile pentru tabără, ne-am gândit că tare ar fi util ca ea să se desfășoare într-un context mai neordinar. Nu pur și simplu să ducem participanții într-un spațiu și ei să lucreze.

 Tatăl meu, Grigore Stamati, a colectat timp de 40 de ani obiecte de prin sat. O parte din ele au fost  parte a expoziție din vechiul Muzeu din Ciutești, care a activat în anii ’80. Toate aceste obiecte se păstrau într-un depozit, iar în incinta Casei de Cultură era un spațiu larg nefolosit. Și am zis că tabăra este o ocazie bună pentru a redeschide, în acea încăpere, un muzeu al satului. Până să înceapă tabăra am reparat acel spațiul, am gândit un concept de amenajare a obiectelor și am dat conținut sălii.

Și dacă tot am pornit de la ideea de tabără, am decis să păstrăm puțin spațiu pentru a expuneobiectele designerilor, restul sălii fiind destinată unei expoziții permanente a meșteșugului. De aici și denumirea sălii: „Meșteșug și design ”. Astfel, muzeul va deveni punctul de întâlnire a două poluri: modernismul și istoria. ”, povestește Mihai Stamati

Conexiunea dintre designeri și meșteșugari

„Ne-am întors în trecut, când oamenii aveau timp să se gândească și la suflet atunci când făceau lucrurile.”

Din cele 16 dosare depuse, au fost alese 8. Designerii și arhitecții, cu vârste cuprinse între 21 și 39 de ani, alături de meșteșugari  și organizatori, au redescoperit meșteșugăritul din perspectiva creației contemporane.

În prima zi a taberei aceștia au avut parte de o prezentare despre tot drumul pâinii.  Natalia Matiescu de la „Iarba noastră” a povestit tot procesul prin  care trece o felie: de la bob până la a fi pusă pe masă. Pornind de la prezentare a fost stabilită tema obiectelor ce urmau a fi produse de participanții taberei: „În jurul pâinii”. Și pentru că obiectele trebuiau să fie făcute împrumutând tehnicile meșteșugarilor, cei 8 designeri au pornit într-un tur pe la atelierele meșteșugarilor din Ciutești și de prin împrejurimi.

Cu această ocazie și-au deschis larg atelierele și le-au dezvălui secretele meseriei: Fierarul Vasile Ulinici, Olarul Zaharia Triboi, butnarul Sergiu Mârza, participanții primind și o lecție de împletit lozie, chiar în atelierul lor.

8 creații în jurul pâinii

Inspirându-se din tehnicile din trecut, cei 8 participanți ai Taberei de Design în Sat au gândit obiecte pentru necesitățile contemporane: vatra pentru cuptorul electric, un instrument pentru a încrusta pâinea, corpuri de iluminat și indicatoare ce amintesc de dealurile de secară de odinioară sunt doar câteva dintre creațiile designerilor.

Obiectele sunt expuse în muzeul de la Ciutești. Multe dintre ele sunt mocap-uri, altele prototipuri, iar până în septembrie trebuie să fie obiecte deja funcționale. Ele vor merge la meșteșugarii care i-au primit pe designeri în prima fază și aceștia vor executa în material finit replica sau produsul finalizat. Obiectele vor fi aduse în septembrie la Artcor, unde vor deveni ilustrarea faptului că și la sat se face design, iar publicul de la Chișinău va putea face cunoștință cu creațiile și creatorii.

O nouă ediție?

Deși nu știe încă dacă va fi organizată o a doua ediție a Taberei de Design în sat, Mihai Stamati a sublinat importanța unor astfel de evenimente:  „Ne-am dori o nouă ediție, însă trebuie să vedem posibilitățile pe care le avem pentru următorul an, vedem câte energie și resurse vom avea, dar continuitatea se cere de la sine. Este o bună metodă  de a înviora viața la țară, să arătăm că lucrurile se pot întâmpla și acolo, iar oameni de aici, din oraș, pot veni la o expoziție într-un sat.”