Stanislav Balan „Creăm concurența pentru a excela noi înșine” - Design Cafe & Club
februarie 9, 2018

Stanislav Balan „Creăm concurența pentru a excela noi înșine”

Stanislav Balan „Creăm concurența pentru a excela noi înșine”

El participă la formarea unei generații de designeri deschiși spre noi idei și tendințe. Profesorul Școlii de Design, Stanislav Balan, crede cu înverșunare că domeniul amenajărilor interioare din țară poate fi schimbat prin educarea simțului estetic, iar acest fapt îl motivează să vină în fața studenților de fiecare dată cu ceva nou. Școala de Design este pentru Stanislav Balan o provocare pe care a acceptat-o din prima. Aflați din interviul de mai jos mai multe despre Școala de Design  „Design Cafe & Club”, dar și despre cel care nu ezită să divulge studenților toate secretele profesiei.

Cum a apărut ideea  de a fonda Școala de Design?

Ideea a pornit de la practica mea de la universitate. Am ajuns profesor pentru că toți îmi spuneau că am darul de a explica astfel încât oamenii să mă înțeleagă din două cuvinte. După ce am finalizat licența, am avut propunerea să predau la UTM și am îmbinat designul și pedagogia. Școala de Design a apărut mai târziu. Odată cu angajarea în cadrul companiei AB + Partners, l-am cunoscut pe arhitectul Alexandrin Buraga, care este și fondatorul Școlii de Design, și s-a dovedit că avea o idee asemănătoare. Atunci era mai mult vorba de softuri, însă, când am discutat împreună ideea, aceasta a luat amploare, experiența de la universitate permițându-mi să văd situația în ansamblu. Au fost multe discuții, de la conținutul cursului până la ce putem oferi și ce rezultate ar trebui să ne dorim. A fost o muncă colosală, iar de la idee până la implementare a trecut un an.

Cum vă doriți să evolueze în continuare Școala de Design?

Pe viitor nu vreau ca o promoție să însemne doar cursuri, având durata de doar trei luni. Vreau să atragem mai mulți speakeri, mai mulți studenți și chiar,de ce nu, să o înregistrăm la Ministerul Educației, creând astfel o Școală de Design cu promoții de cel puțin un an. Unul dintre scopurile școlii a fost să mișcăm „roțile” designului din țară. Dacă analizăm piețele alăturate, observăm că se practică mult studiul în cadrul cursurilor de specialitate și eu cred că, datorită și acestor oportunități, s-a ajuns la un nivel înalt de profesionalism. Studiile universitare nu sunt atât de maleabile precum cursurile. Până se actualizează programul de învățământ trec tendințele, e greu să implementezi schimbările la nivel de stat. Ciclurile scurte de studii ale Școlii de Design ne permit însă să ținem pulsul și totul să fie actual.

Există o diferență între studenții de la Universitate și cei de la cursuri?

Este o diferență mare. La Universtitate lucrurile decurg mai lent, unii studenți se plictisesc, nu sunt activi și, uneori, informația trebuie repetată de mai multe ori ca să obținem un rezultat. Cursurile au un ritm activ, ce ține de implicare – sunt multe întrebări, iar studenții vin cu setea de a cunoaște. Plus că programul este unul intensiv și e suficient să absentezi o oră ca să pierzi din informație. Și acest  lucru îi motivează să fie mai implicați. Mă strădui să ofer accesibil informația și am adaptat-o maxim posibil pentru orice persoană care manifestă interesul pentru domeniu.

Cum puteți caracteriza prima promoție a Școlii de Design?

Grupul a fost foarte variat ca vârstă și caracter. Mi-a plăcut că, la un moment dat, au început să învețe unul de la altul, din cunoștințele în design, din alte domenii în care aveau experiență. Am observat o prietenie între ei, o loialitate. Sunt mulțumit și de rezultate, poate unii nu s-au implicat în măsura în care aș fi vrut, dar, ținând cont că unii studiau de la zero domeniul, rezultatele au fost foarte bune.

Ce înseamnă Școala de Design pentru dumneavoastră?

Am concentrat în acest curs totul. Dăm toate cărțile pe față, povestim toate secretele, ne dedicăm orelor. Răspundem la toate întrebările, nimic superficial! Noi nu ne temem de concurență, ci o creăm pentru a excela noi înșine! Este un prim pas spre ceea ce vreau să fac. Acest proiect a fost pentru mine o încercare, un experiment și nimeni nu știe ce amploare o să ia pe viitor. Vreau să dezvolt Școala de Design în ceva mai mare, iar, atât timp cât nu obținem de la ea un efect maxim, nu putem spune că am realizat ideea. Datorită colegilor mei și a încrederii pe care mi-o oferă, sper să facem o școală care să creeze o comunitate nouă de iubitori de frumos și să educe o societate întreagă.

Ce este designul de interior?

De multe ori m-am gândit, dar nu am putut găsi o definiție. Este un proces amplu, care implică mulți specialiști din domenii aferente care lucrează pentru un rezultat adaptat către client. Designul este un proces foarte complicat. În Repubica Moldova oamenii au o viziune vagă despre design, nu sunt pregătiți, nu urmăresc tendințele, stilul și puțini știu ce se ascunde după aceste rezultate frumoase. Trebuie să mai treacă anii, iar specialiștii în domeniu să încerce să aducă la cunoștință oamenilor aceste lucruri și Școala de Design este un pas spre obținerea scopului dat.

Ce stil preferați?

Încerc mereu să abordez lucrurile diferit. Este comod să alegi un stil, dar nu este mereu corect. Este mult mai complicat de a aborda individual fiecare proiect cu filosofia sa. Trebuie să studiezi spațiile, oamenii care se vor afla acolo. Cu atât mai complicat devine să creezi spații publice. Și mereu am fost adeptul individualității și combinării elementelor ce nu sunt percepute a fi compatibile. Îmi place stilul minimalist și consider că o să se mențină timp îndelungat pe piață, dar și minimalismul încerc să îl combin cu alte stiluri.

Cum vă caracterizați?

Sunt o persoană sigură și în același timp lentă în decizii, în comunicare, în sentimente și sunt deschis spre tot ce e nou și frumos. Îmi place să analizez bine situațiile pînă a lua decizii finale și acest fapt îmi oferă succes. Nu sunt atât de puternic pe cât aș fi vrut să fiu, sunt flexibil. Îmi place să fiu sincer cu ceilalți și cred că această trăsătură îmi dă siguranța că o să fiu înțeles.

Ce alte pasiuni aveți?

Fac sport, citesc (mai puțin decît aș fi dorit), cânt la chitară și pictez. În picturile mele, deobicei, apar situații reale, cotidiene,  într-o manieră stilizată, abstractizată . Am înțeles că realismul nu este pentru mine,după unele încercări și rezultate, îl echivalez cu aparatul de fotografiat, iar pictura trebuie să conțină ceva aparte, emoții personale, trăiri…

Urmărește-ne pe Instagram

@ designcafeclub.md
Bijuteria ei este o întruchipare a simplității, modestiei și emoției, iar aceste trăsături pot fi observate în toată ființa sa.

Tânăra Vika Tonu s-a făcut remarcată prin liniile laconice și drepte pe care le iau creațiile ei și prin sinceritate.

Despre cum a apărut dragostea pentru bijuterie și semnficațiile profunde ale acesteia, experiența în UK și recunoașterea în cadrul #London_Fashion_Week, citiți în articolul de pe #designcafeclub.md >>> .
.
Vika Tonu: „Bijuteria e …un simbol, o relație, o moștenire”
_________________________________________
#designcafeclub #design #fashion #fashiondesign #vikatonu #londonfashionweek #jewellery #bijuterii #minimalism #modern #simplism #contemporary #contemporaryart #modernart #jewels #necklace #ring #silver #diamonds #bracelet #fineart #abstractart #artgallery #art
💡 Scurt si la subiect, despre cum a fost la evenimentul organizat de @smartlight.md - Свет четвёртое измерение архитектуры 💡 Dacă nu ai reușit să ajungi la eveniment, citește mai departe și află cine au fost invitații speciali ai serii 👇

www.designcafeclub.md | "Lumina – a patra dimensiune a arhitecturii” și o nouă provocare pentru designeri.

_______________________________________________

#smartlight #designcafeclub #eveniment #designinterior #iluminare #arhitectura #chisinau #interiordesign #event #designers #architet #archilovers #socializing #beautiful_people #productivity #energy
Pe străzile Chișinăului strălucesc luminițe și plutește magia sărbătorilor. Cunoaște autorii celor mai creative vitrine ale brandurilor autohtone!

Câștigătorii  vor  beneficia de un curs intensiv de instruire în Window Display și Visual Merchandising în Marea Britanie.
______________________________________
#designcafeclub #design #exterior #exteriordesign #vitrine #window #windows #display #artofdisplay #chisinau #art #streetart #store #shop #storedisplay #designer #design #youth #youngdesigners #ziphouse #WindowDisplay #VisualMerchandising #merchendaising #christmas #newyear #winners #meet_the_winners
Box House – geometrie modernă într-o „cutie”. Ești curios să vezi cum arată în interior ?
Plină de surprize :) >>> designcafeclub.md >>> link in bio

_______________________________________
#designcafeclub #architecture #designhome #designboom #archdaily #archilovers #archinterior #homedesign #home #arquitetura #homegoals #dreamhome #homearchitecture #contemporary #homesweethome # #instahome #homestyle #homeinspiration #myhome #newhome #homeideas #house #myhome #realestate #propertu #boxhome #modernhome #minimalism #minimalist
La ea acasă florile înfloresc peste noapte iar podoabele nu sunt neapărat din aur. 
Este vorba despre meșterul hand-made ucrainean Natalia Tatarinova, care creează din mărgele lucruri impresionante și speciale.

Ce a identificat în arhive și i-a schimbat total direcția în artă, citește mai departe. >>>designcafeclub.md >>>link in bio

_______________________________________
#designcafeclub #design #decor #margele #nataliatatarinova #handmade #artshare #instaart #beautiful #amazing #handmadewithlove #mywork #artpassion #lineworks #artdecoring #artdecor #giftideas #handmadecrafts #beads #beadsart #beadshandmade #interview #art #designer #fashion #ideasdecoration #brooch
🎄Melania Trump a împodobit bradul! ❄Vezi cum arată decorul de sărbători la Casa Albă. >>> designcafeclub.md >>> link in bio

Tema decorului din acest an este „American Treasures”. Bradul principal are agățat pe el peste 150 de metri de panglică de catifea albastră, pe care sunt inscripționate cu litere aurii denumirile fiecărui stat al SUA și a fiecărui teritoriu pe care îl deține. 
________________________________________

#designcafeclub #design #decor #christmas #christmasdecor #newyear #WhiteHouse #casaalba #decoration #archidaily #christmasy #christmasdecorating #christmastree #tree #craciun #melaniatrump #myhomedecor #specialdecor #whitehouse #christmasparadise #happychritmas #christmasphotography #christmasdesign #inspire_me_home_decor #magic #magicvibes