SmartLight și soluțiile luminoase la Școala de Design DCC - Design Cafe & Club

SmartLight și soluțiile luminoase la Școala de Design DCC

  • noiembrie 23, 2018
SmartLight și soluțiile luminoase la Școala de Design DCC

Pe lângă siguranța pe care o oferă lumina, modul în care aceasta este instalată într-o cameră poate garanta sau nu confortul locuinței. Este o dimensiune pe care adevăraţii designeri nu trebuie să o neglijeze. Tocmai pentru a se asigura că următoarea promoție de specialiști sunt conștienți de importanța acestui detaliu, profesorii Școlii de Design DCC pun studenții față în față cu experții din domeniu. De această dată este vorba despre fondatorii companiei SmartLight, Boris și Cristina Rapoport, care au vorbit studenților cursului 4 despre posibilitățile pe care le oferă sistemele de iluminare.

Cunoscuți printre arhitecții și designerii autohtoni ca specialiștii în iluminat care depun pasiune în ceea ce fac, invitații lecției nu au ezitat să vorbească studenților despre importanța design-ului de lumini.

„Designul de lumini este o direcție nouă. Lumina poate schimba o casă, o stradă și, de ce nu, un oraș întreg.  Organizăm evenimente, întâlniri cu specialiști din diferite țări, încercăm să depunem toate eforturile pentru ca ea să se dezvolte la noi.” a spus Boris Rapoport, unul dintre fondatorii SmartLight.

Iluminatul: trei tipuri diferite cu același scop – confortul.

Reprezentanții SmartLight au povestit studenților că principalul obiectiv pe care trebuie să-l atingă designerii este identificarea și crearea conceptului de iluminat. Pentru asta e important să identifice produsele potrivite pentru fiecare dintre cele 3 tipuri de iluminare în parte.

1 Iluminarea de bază – cea care alungă întunericul din încăpere;

2 Iluminarea locală – iluminarea zonelor care au o anumită destinație funcțională. Cum ar fi iluminarea zonelor de lucru, sau a scărilor.

3 Iluminarea-accent – este cea care creează atmosfera și scoate în evidență conținutul camerei.

4 Iluminarea exterioară – iluminarea fațadelor clădirii pentru a accentua arhitectura edificului sau a zonelor adiacente.

Lumina –  a 4-a dimensiune a designului.

Avem nevoie de lumină în patru scopuri: pentru a trăi, pentru a vedea, pentru a lucra și pentru a simți. De aceea e important ca din multitudinea de inovații să fie alese produsele potrivite pentru fiecare dintre aceste dimensiuni. Boris și Cristina Rapoport au povestit studenților despre importanța detaliilor tehnice precum: temperatura luminii, intensitatea , unghiul de dispersare și indexarea culorii. Anume acestea urmează să ajute viitorii designeri să proiecteze soluții luminoase neobișnuit și să îi ajute să obțină efectul și atmosfera dorită.

De asemenea a fost trasate diferențele dintre lumina naturală și cea artificială. Invitații au subliniat că, cu cât lumina este mai aproape de cea naturală, cu atât mai ușor este percepută de ochi. Iar pentru a crea o armonie a luminii, viitorii designeri sunt ajutați de programele profesionale ce calculează cantitatea de lumină necesară în funcție de tipul spațiului proiectat.

Reprezentanții au povestit studenților că iluminarea este unul dintre cele mai simple sisteme ce pot fi integrate în casele smart. Prin intermediul mecanismelor inteligente și a senzorilor care captează cantitatea de lumină din încăpere, putem  crea sisteme ce calculează și regulează intensitatea acesteia, astfel încât să fie obținut un spațiu ce ar oferi maxim confort.

Un nou schimb de experiență, de data aceasta – luminos!

Urmărește-ne pe Instagram

@ designcafeclub.md
🏆Premiului European pentru Arhitectură 2019 a fost câștigat de compania daneză @henninglarsenarchitects. 
Lucrările semnate de Henning Larsen au fost apreciate pentru sustenabilitate, viabilitate și artistism.🖤
Vă invitam să accesați link-ul din Bio pentru a vedea cum arată acest proiect arhitectural inedit. Nu durează decât 2 minute.
☝️
#designcafeclub #henninglarsen #henninglarsenarchitects #finesocial#fineinteriors #finearchitecture#interiors #interiordesign#architecture #decoration #interior#loft #design#architecturephotography #luxury#art #inspiration#photooftheday #lifestyle #travel#photography #arte#furniture#mansion #home #house
Hotelul Oaza este conceput de @woha_architects ca un turn verde viu în centrul orașului Singapore.
Turnul verde, care izbucnește în verdeață, îi împiedică pe zgârie-norul tipic și elegant să ofere o imagine care valorifică climatul tropical pentru a forma un "turn viu".
📷Photograph: @k.kopter, @patrickbinghamhall. •
#designcafeclub
#AmericanArchitects#AmericanArchitecture #finesocial#fineinteriors #finearchitecture#interiors #interiordesign#architecture #decoration #interior#loft #design#architecturephotography #luxury#homedecor #art #decor #inspiration#photooftheday #lifestyle #travel#photography #arte#interiordecorating #furniture#mansion #home #house
Devenit cunoscut în Chișinău prin arhitectura sa inedită, hub-ul creativ @artcor_center i-a adus arhitectului Calujac Maxim @calujac_architecture, căruia îi oferim sincere felicitări, aprecierea cititorilor @archdaily și Strelka Magazine @strelkamagazine , devenind astfel unul din cele trei proiecte câștigătoare ale ArchDaily & Strelka Award. ☺️ Când se va alege marele câștigător dar și ce premiu va câștiga vedeți în articolul de astăzi accesând link-ul din Bio ☝️
#designcafeclub #artcor #archdaily #strelkamagazine #maximcalujac #project #architecture #moldova #chișinău
Scaunul Delfinstolen creat de Hans J Wegner în 1950 este o sursă de inspirație pentru confort. .
#designcafeclub#industrialprodus#AmericanArchitecture#bookofhomes #fineinteriors#finearchitecture #interiors#interiordesign #architecture#decoration #interior #loft #design#architecturephotography #luxury#homedecor #art #decor #inspiration#photooftheday #lifestyle #travel#photography #arte#interiordecorating #furniture#mansion #home #house
În sud-vestul Chinei, în provincia Guizhou, chinezii se pregătesc să inaugureze un pod de sticlă pietonal, cu o lungime ce depășește jumătate de kilometru.🌁 Vezi mai multe detalii dar și cum arată podul în articolul de astăzi accesând Link-ul din Bio☝️
Sistem de rafturi minimaliste create de @wild_and_wood 🖤

Urmărește #designcafeclub
#architects_need#architecture_addicted#designers_need #interiordesign#minimalist #architecturalmodel#sketching #modernhouse#contemporaryarchitecture#normanfoster #BIG #villa#design #architect #architects#parametric#parametricarchitecture#parametricdesign #skyscrapers#luxuryhouse #luxuryhome