Să elaborăm un design corect. Partea 3: factorul Estetic -

Să elaborăm un design corect. Partea 3: factorul Estetic

  • iulie 25, 2019
  • Timp de citire:4 minute
Să elaborăm un design corect. Partea 3: factorul Estetic

Ieri ți-am vorbit despre interioare în care te simți bine, azi îți povestim despre ultimul termen de bază al interiorului: factorul estetic. Cu alte cuvinte, îți vorbim despre un interior frumos. Probabil, frumusețea este unul dintre cei mai abstracți și subiectivi termeni, totul rezumându-se la gusturile omului. Chiar și așa, există anumite caracteristici și legi ce conduc acest termen, iar cu definirea acestora se ocupă estetica. Așa cum era și de așteptat, estetica este o disciplină filozofică, iar subiectivismul cu  care este abordată această vine din influența emoțională pe care o studiază.

Estetica cotidiană

Anume despre acest tip de estetică vorbim când ne referim la designul interior. Acest domeniu al esteticii abordează modalitățile de afirmare a esteticului în afara artei, în sfera locului de muncă, locuinței, arhitecturii, urbanismului, relațiilor sociale etc. Funcția estetică este prioritară în elaborarea unui proiect creativ. Spre deosebire de estetica artei, specificul esteticii cotidiene decurge din relația  funcție – structură – esență.

La fel ca în orice alt domenii, în designul interior, aprecierea frumosului este puternic influențată de educație, ideologie, mediu social. Însă, în acest caz vorbim despre o frumusețe rațională, care îmbină armonios utilul și frumosul. Paul Souriau, filozof cunoscut pentru lucrările sale despre inventică și estică spunea: „Orice lucru este perfect în felul său, atunci când este adecvat scopului său… Nu poate exista ciocnire între util și frumos. Obiectul își capătă frumusețea în momentul în care forma sa este expresia fățișă a funcției sale”.

Factorul estetic în compoziție

Amenajarea interioară este, de fapt, o compoziție în care sunt unite mai multe elemente. În elaborarea compozițională, factorul estetic este cel care dirijează componentele unui proiect. Acest lucru înseamnă că ele trebuie combinate unele în raport cu altele și, în același timp, în raport cu ansamblul. Estetica în compoziție vine în raport direct cu echilibrul în proporții, în forme și materiale. Acestea nu trebuie să intre niciodată în conflict, or numai armonia vizuală va aduce satisfacția utilizatorului.

Spre exemplu:

Un șorț de bucătărie din sticlă călită, pe care este imprimată imaginea unui oraș va crea o discrepanță de idei, dar și una estetică. Același efect îl poate avea și imaginile cu animale drăguțe sau flori. Chiar dacă în sine, imaginile pot fi valoroase, compozițional acestea nu se vor încadra estetoc în conceptul de bucătărie. De asemenea, s-ar putea să nu fie chiar potrivit în dormitor un fotoliu care ia forma unei cești. Tot în categoria „așa nu” punem și excesul de decor, cel de elemente tematice în interior sau imitarea unor anumite elemente.

Factorul estetic în stil

Când spunem „stil”, vorbim despre linii, culori și forme prestabilite. Unui anumit stil îi sunt caracteristice anumite detalii și materiale. Iar pentru a fi cu adevărat armonios și estetic acestea trebuie respectate. În acest caz vorbim despre o frumusețe permanentă, concepută sub influența timpului, însă în afara modei. Fiecare dintre stiluri împrumută din caracteristicile unei anumite nișe sociale sau economice, a căror mixare trebuie făcută foarte atent, or unele elemente pot fi incompatibile.

Spre exemplu:

Este absurd să folosești mobilier modular din MDF galben, glossy pentru corpul dulapului pe care vei așeza televizorul într-o cameră în care restul mobilierului este realizat în stil baroc, tapițat cu textil prețios și luxos. În acest caz este mai indicat să optezi pentru mobilier din lemn masiv, cu forme rotunjite și rezervate. De asemenea, în acest interior nu vei putea integra butoaiele obișnuite ca decor. Indiferent de cât de îngrijit nu ar fi aspectul lor, acestea pot fi încadrate într-un interior rustic, mai puțin în unul baroc. În același timp, într-un interior modern, minimalist, realizat în culori neutre, nu-și va găsi locul candelabru masiv, poleit cu aur și decorat cu cristale.

Citește și: Să elaborăm un design corect. Partea 1: Funcțional și Ergonomic

Instagram has returned invalid data.