Să elaborăm un design corect. Partea 1: Funcțional și Ergonomic -

Să elaborăm un design corect. Partea 1: Funcțional și Ergonomic

  • iulie 18, 2019
  • Timp de citire:3 minute
Să elaborăm un design corect. Partea 1: Funcțional și Ergonomic

Design interior nu înseamnă nici pe departe doar linii, culori și stiluri. Elaborarea unui proiect de amenajare a unui spațiu are la bază, întâi de toate, factori care vin să creeze comoditatea și funcționalul. Aici avem indicatori care nu variază de la minimalism la baroc, în schimb se deosebesc în funcție de cei care vor utiliza spațiul. Așadar, astăzi vom face referință la  doi factori fiziologici, obiectivi care dictează construirea unui interior: cel funcțional și cel ergonomic.

Design Funcțional

Când spunem „funcțional”, spunem că vrem să funcționeze. Funcționalismul înseamnă că designul din jur este orienta către proiectarea practică și utilitară a obiectelor și spațiilor cotidiene, ceea ce presupune că funcționalitatea are prioritate în fața esteticului. Anume acesta este unul dintre factorii care va garanta comoditatea. „Funcțional” este despre o amenajare și mobilier corect, despre alegerea soluțiilor practice astfel încât să fie în concordanță directă cu stilul de viață specific familiei.

Aici vorbim despre o parte tehnică cu referințe generale, despre eficiența designului. Ca întregul concept să fie funcțional, această calitate trebuie atribuită tuturor elementelor. Astfel, e important ca mecanismele și materialele să fie nu doar comode, ci și să lucreze pentru o bună funcționare a spațiului.

Spre exemplu:

Dacă e să facem referință la bucătărie, funcționalitatea ar însemna să alegi mobilierul potrivit. Datorită faptului că sunt folosite cel mai des, scaunele din bucătărie trebuie alese în primul rând din punct de vedere al funcționalității. Indiferent dacă optezi pentru scaune normale sau scaune de bar, modelul trebuie să fie unul rezistent, cu un șezut moale și confortabil.

Blatul de lucru trebuie sa aibă cât mai puține îmbinări. Este preferată folosirea unei chiuvete care să fie încastrată în blat, astfel încât sub marginile acesteia sa nu se poată acumula resturi menajere sau infiltra apa.

Pentru pardoseală, alege o gresie pentru trafic intens, ușor de curățat și de bună calitate, pentru că este o încăpere unde se pot produce diverse accidente și sigur nu îți dorești că gresia ta să se spargă prima dată când scapi jos un ibric.

Design Ergonomic

Acest factor are la bază studierea corpului uman, în special a dimensiunilor acestuia. Ergonomia este un domeniu de activitate tehnico-științific din cadrul psihologiei muncii, care prin colaborarea între psihologi, fiziologi și tehnicieni studiază și realizează o astfel de organizare a sistemului „om – mașină –condiții de loc de muncă” în așa fel, încât munca sa fie efectuată cu costuri biologice minime și maximă eficiență. Obiectul de studiu al ergonomiei îl prezintă organizarea activității umane in procesul muncii

Altfel spus, datorită acestui factor, sertarul se deschide exact la înălțimea necesară, având volumul și dimensiunile care ne permit să îl utilizăm.

Caracteristici ergonomice

În acest caz, un rol important îl joacă factorul ingineresc uman, care are la bază mai multe obiective de atins:

Utilizare echitabilă: Designul este util și pe placul persoanelor cu diverse abilități.

Flexibilitate în utilizare: Designul mulțumește o gamă largă de preferințe individuale și abilități.

Simplu și ușor de utilizat: Utilizarea designului este ușor de înțeles, indiferent de experiența utilizatorului, cunoștințe, competențe lingvistice său nivelul de cultură.

Informații perceptibile: Designul comunică informațiile necesare, în mod eficient pentru utilizator, indiferent de condițiile ambientale sau abilitățile senzoriale ale utilizatorului.

Efort fizic scăzut: Designul poate fi utilizat în mod eficient și confortabil și cu un minim de oboseală.

Dimensiune și spațiu pentru mișcare și utilizare: dimensiunile spațiului și ale obiectelor sunt modificate pentru a ajunge, a manipula și a folosi obiectele dintr-un spațiu dat, cu ușurință, indiferent de dimensiunea corpului utilizatorului, postura sau mobilitatea sa.