S-a deschis cea mai mare parcare de biciclete din lume... bineînțeles în Olanda -

S-a deschis cea mai mare parcare de biciclete din lume… bineînțeles în Olanda

  • septembrie 26, 2019
  • Imagini:© Petra Appelhof
  • Timp de citire:2 minute
S-a deschis cea mai mare parcare de biciclete din lume… bineînțeles în Olanda

Olanda este țara în care numărul bicicletelor îl întrece pe cel al populației. Era de așteptat ca anume aici să apară cea mai mare parcare de biciclete din lume. Aceasta a fost construită chiar lângă Gara Feroviară Utrecht Centraal  și se adâncește la trei etaje în pământ.

Parcarea subterană are o capacitate de 12 656 de locuri și a depășit recordul global anterior. Până de curând, cea mai mare parcare pentru biciclete se afla în Japonia. Aceasta putea găzdui 9000 de biciclete.

Parcare comodă

Proiectul aparține biroului olandez Ector Hoogstad Architecten. Pentru a crea un spațiu comod, arhitecții au avut grijă să împartă fluxul pietonal și cel de biciclete pe niveluri subterane. De asemenea, pentru comoditatea utilizării parcării, la fiecare etaj au fost construite scări. Ieșirile la care du acestea dau spre oraș, către terminalul stației sau către platformele trenului.

Pentru a intra în parcare, cicliștii se folosesc de o rampă, pe care sunt aplicate marcaje de navigare. În plus, dezvoltatorii au creat o aplicație mobilă care arată unde sunt locuri libere. Mai mult de atât, aceeași aplicație, ajută bicicliștii mai apoi să îți găsească vehiculul și să achite parcarea. De asemenea, parcarea are amenajat  un atelier de reparații și servicii de închiriere a bicicletelor.

Arhitecții au avut grijă și de partea estetică a proiectului. Deasupra parcării a fost proiectat un baldachin mare sub formă de fagure, care a combinat compozițional stația și centrul comercial vecin. Parcarea este destinată inclusiv pentru vizitatorii acestuia, dar este destinată, în primul rând, celor care își lasă bicicletele la gară pentru a putea lua trenul de navetă.

În fiecare zi, peste 125.000 de bicicliști merg în partea centrală a Utrechtului, adică aproape o treime din întreaga populație a orașului. Olanda este considerată singura țară din lume în care există mai multe biciclete decât oameni: 17,8 milioane de persoane și 22,5 milioane de biciclete.