Reguli de respectat în designul interior - Design Cafe & Club

Reguli de respectat în designul interior

  • septembrie 5, 2019
  • Timp de citire:3 minute
Reguli de respectat în designul interior

Deja cunoaștem faptul că în designul interior orice element este important în crearea confortului. De la regulile ergonomiei spațiului la influența culorilor pe care le utilizăm, fiecare detaliu trebuie să-și aibă locuri. Astăzi, la explicațiile și indicațiile despre ergonomie, funcționalitate și psihologie, care variază în funcție de personalitatea clientului, mai adăugăm câteva reguli. De data aceasta, ele sunt oarecum standardizate, respectarea lor recomandându-se, indiferent de gama coloristică sau mobilierul pe care îl alegi.

Regula 3/3 verticală în designul interior

Este una dintre regulile relativ noi în designul interior. Cel care a subliniat și dezvoltat conceptul acesteia este designerul Mark McCauley. Acesta a dezvoltat ideea repartizării verticale a culorilor în cartea sa, Terapia culorilor acasă: Soluții din viața reală pentru adăugarea culorilor în viața ta.

Având ca punct de reper natura, regula verticală repartizează culorile în conformitate cu amplasarea lor în mediul natural. Astfel, cele mai închise culori vor fi amplasate mai aproape de pământ (în natură analogia acestora o constituie ierburile în nuanțe întunecate, pietrele, etc). Tonurile medii vor fi situate pe mijloc, așa cum sunt în natură plantele și copacii. Și, în final, în parte superioară a spațiului vor fi repartizate nuanțele deschise.

Designerul a elaborat formula pentru a fi perfect funcțională în orice stil de design interior. Acesta poate fi un punct de plecare util pentru cei care încearcă să formeze o paletă de culori. Poate funcționa atât cu nuanțe colorate, cât și cu nuanțe monocrome.

Regula 60-30-10 în designul interior

Dacă îți dorești un care să arate bine echilibrat, atunci ar trebui să alegi o anumită formulă de utilizare a culorilor pe care să o respecți. Cel mai potrivită și simplă dintre ele este regula 60-30-10, care îți va fi cu adevărat de ajutor. Aceste proporții sunt menite să aducă echilibrul de culoare în spațiu. Ce înseamnă de fapt? Iată o prezentare scurtă:

  • 60% va fi culoarea de bază care ancorează designul interior al spațiului. Ea va fi prezentă în încăpere anume în această proporție. Va domina suprafețele mari, precum pereții, covoarele și piesele mari de mobilier. Este o culoare de bază, în jurul căreia vei construi conceptul și după care te vei ghida.
  • 30% din spațiu ar trebui să fie completat cu culoarea secundară. Ea este utilizată pentru a crea dimensiunea. Ideea este să alegeți ceva similar cu nuanța de bază, dar care este puțin diferită, totuși. Ambele culori ar trebui să lucreze împreună pentru a crea un spațiu plăcut. Culoarea poate fi prezentă într-un perete cu accent, mobilier sau chiar perdele.
  • 10% este culoarea de accent. Este cea care adaugă magia în spațiu. Este prezentă în micile detalii care adaugă o notă finală. O poți adăuga pe pernele decorative, lucrări de artă sau accesorii. Culoarea accentului este îndrăzneață, curajoasă și remarcabilă. Este aici pentru a crea interes vizual. Odată cu adăugarea unei culori de accent, vei aduce spațiului prospețime.

Regula celor trei

Odată ce ai decis ce culori vei utiliza și în ce proporții, este timpul să acorzi atenție și accesoriilor. În compoziție contează nu doar ce folosești, ci și cum grupezi.

Regula celor trei vine ca un indiciu asupra acestui aspect. Grupările în numere impare generează un interes vizual mai mare decât grupările în numere pare. Aici vorbim despre trei elemente care să trezească interes. Anume această cantitate este potrivită pentru a nu pleca în extreme. Trei detalii nu vor obosi privirea în încercarea de a analiza obiectele, cum ar fi în cazul a 5 sau 7 elemente. În același timp nici nu va plictisi, cum ar fi în cazul unui singur obiect.

Atunci când selectezi elemente, asigură-te că acestea sunt suficient de diferite pentru a crea interes vizual și păstrează în continuare un fir comun. În timp ce toate accesoriile au forme diferite, ele au culori similare.