Reciclează creativ: japonezii au confecționat medalii olimpice din deșeuri electronice - Design Cafe & Club

Reciclează creativ: japonezii au confecționat medalii olimpice din deșeuri electronice

  • iulie 29, 2019
  • Timp de citire:2 minute
Reciclează creativ: japonezii au confecționat medalii olimpice din deșeuri electronice

Cu siguranță că aveți acasă gadgeturi a căror actualitate a fost depășită, iar acum se prăfuiesc pentru că nu ai ce face cu ele. Ei bine, să fi fost în Japonia, acestea ar fi putut deveni medalii pentru campioni. Anume din deşeuri electronice au decis niponii să facă medaliile pentru Jocurile Olimpice din 2020, care vor avea loc la Tokyo. Comitetul Olimpic deja a prezentat medaliile oficiale pentru deținătorii primelor 3 locuri, medalii compuse în întregime din materiale reciclate.

Pentru a aduna cantitatea necesară de material prețioase, în aprilie 2017, Japonia demara o campania de colectare a dispozitivelor electronice vechi. Campania a durat 2 ani, pe parcursul cărora au fost adunate aproape 80 de tone de gadgeturi, dintre care 6,21 tone reprezentau doar telefoane mobile

În total, din electrocasnicele colectate japonezii au reușit să extragă 32 kg de aur, 3.500 kg de argint și 2.200 kg de bronz.

Medaliile Jocurilor Olimpice din 2020 au fost create de Junichi Kawanishi, un designer care a fost ales în urma unei selecții la care au participat pentru 400 de profesioniști și studenți.  Acestea au 85 milimetri în diametru și o grosime care variază de la 7,7 milimetrii în cea mai subțire zonă la 12,1 milimetri în cele mai groase regiuni.

Medalii de aur au 6 grame de aur placat peste un strat de argint pur. Medaliile de argint sunt compuse exclusiv din argint pur, iar medaliile de bronz folosesc un aliaj de alamă roșie compus din cupru (95%) și zinc (5%).

Medaliile sunt realizate 100% doar din metalele obținute din urma reciclări. Japonia speră ca proiectul lor va fi moștenit și la viitoarele ediții.