Patrimoniul – cea mai veche dovadă a industriilor creative, celebrat în cadrul ZEP - Design Cafe & Club

Patrimoniul – cea mai veche dovadă a industriilor creative, celebrat în cadrul ZEP

  • septembrie 26, 2018
  • Imagini:Oleg Bajura
Patrimoniul – cea mai veche dovadă a industriilor creative, celebrat în cadrul ZEP

Covoare moldovenești, costume populare, tradiții și arhitectură uimitoare – cele mai vechi creații ale tezaurului național sunt din nou puse în valoare în cadrul Zilelor Europene ale Patrimoniului (ZEP). Evenimentde dedicate patrimoniului vor avea loc pe parcursul întregoo săptămâni curente, genericul din acest an fiind „Patrimoniul nostru: acolo unde trecutul întâlnește viitorul”. Scopul ZEP este de a face cunoștință publicului cu istoria comună europeană, prezentând patrimoniul cultural drept geneză a valorilor tradiționale și care asigură conexiunea între trecut și viitor.

O ilustrare perfectă a acestei legături este Castelul Mimi. Fiind un exemplu de conservare a patrimoniului, prin restaurarea arhitecturală și integrarea în complex a structurilor moderne, locația a devenit ieri unul dintre punctele în care și-au dat întâlnire toate dimensiunile creației populare și nu doar.

Vizitatorii au avut ocazia să admire, în cadrul unei expoziţii, covoare vechi de sute de ani. Castelul Mimi şi-a expus în premieră 15 covoare din colecţia care numără 30 de piese, întoarse recent de la o expoziţie din Franţa. Printre ele s-a regăsit și un covor foarte vechi, care depășește vârsta de 200 de ani. De asemenea, locația a găzduit o expoziție costume populare, dar şi o şezătoare.

În cadrul evenimentului, a fost prezent și Arnaldo Tranti, celebrul arhitect italian care a renovat Castelul Mimi. Arhitectul a vorbit despre proiectul de restaurare a cădirii și utilizarea simbolurilor și elementelor tradiționale în designul și arhitectura modernă.

„Principiul de bază după care mă conduc în lucrul meu de designer este reciclarea tradiționalului, al anticului, pentru a-i da o formă nouă. Crearea unui antic ex novo. Aceasta este metoda mea.”

Evenimentele dedicate ZEP vor continua până la sfârșitul săptămânii. Azi, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, invită toți doritorii să facă cunoștință cu metodele tradiționale de construcție a caselor vechi, cu metodele de prelucrare a lemnului și fierului, dar și cu procesele de creare a covoarelor și iilor, în cadrul atelierului „Veșnicia s-a născut la sat.”

În acest an, evenimente dedicate ZEP vor avea loc în peste 64 de localități din 18 raioane și vor fi organizate de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, prin intermediul instituțiilor sale din subordine. Evenimentele organizate în acest scop pun în valoare monumentele istorice, siturile arheologice, colecţiile de artă, meşteşugurile tradiţionale etc., oferindu-le ocazia vizitatorilor să cunoască patrimoniul cultural comun și să se implice activ în conservarea acestuia.

Urmărește-ne pe Instagram

@ designcafeclub.md
De la an la an centrul istoric al Chișinăului se transformă treptat într-un complex comercial extins. 📌Ce am putea face pentru a salva centrul istoric al Chișinăului ne spun 3 dintre arhitecții noștri autohtoni @sergiu.cirja // Дмитрий Петров @linearchitects // Tatiana Lupascu în articolul de mai jos.
👉https://bit.ly/2DHA3z3

#designcafeclub_md #history #chisinau #architecture #ideas #project
Azi, de Ziua Îndrăgostiților, iubirea plutește în aer.💘
Pe designcafeclub.md găsești cele mai originale felicitări în care declarăm dragoste arhitecturii! 
Felicitări Arhitecților noștri, le dorim să fie mereu îndrăgostiți de Arhitectură! 😊

#lovearchitecture #arhilovers #designcafeclub #valentinesday #architecture #architect
▫️Mobila albă – mobila care te îndeamnă să îi asociezi povești pline de emoție, să-ți aduni toate secretele liniștei și să le lași pe ea, la adăpost de rutină.

Mobilierul în care se îmbină cu măiestrie stilul și aristocrația 👉 @indo_salon_de_mobila_ 👇Te invităm să descoperi cele 6 dimensiuni ale mobilei INDO pe [ designcafeclub.md ]

#designcafeclub_md #design #decor #mobila #indo #furniture #whitefurniture #luxurylifestyle #chisinau
Persoana iubită e arhitect/ă?✏️ Fă-i un cadou pe măsură!🎁 📌În articolul de pe [designcafeclub.md] găsești câteva idei de cadouri pentru arhitecți de Ziua Îndrăgostiților. 
Suntem siguri că vor fi foarte fericiți să primească unul din aceste cadouri. 🤗

#architect #architects #arhitect #gift #cadou #valentinesday #ziuaindragostitilor
Cabină proiectată de arhitectul @espen.surnevik în estul Norvegiei. Designul locuinței se bazează pe același desen dar fiecare locuiță este personalizată pentru a se potrivi locațiilor lor specifice.
Accesul în cabine se face prin turnul cu scară spirală care are o înălțime de șase metri.
Fotografie de @marenhhansen
#architecture #design #pantretopphytter #norway #designinterior
Mai luminos, cu havuzuri noi și mobilier nou, așa ar putea arăta parcul „Ștefan cel Mare” după efectuarea lucrărilor de revitalizare, ce sunt planificate pentru acest an. 🇦🇩Mai multe detalii despre proiect dar și imagini cu noul aspect al parcului găsiți în articolul de pe designcafeclub.md

#designcafeclub_md #design #project #chisinau #parculstefancelmare #architect #arhitect #parc #moldova