Patrimoniul – cea mai veche dovadă a industriilor creative, celebrat în cadrul ZEP - Design Cafe & Club

Patrimoniul – cea mai veche dovadă a industriilor creative, celebrat în cadrul ZEP

  • septembrie 26, 2018
  • Imagini:Oleg Bajura
Patrimoniul – cea mai veche dovadă a industriilor creative, celebrat în cadrul ZEP

Covoare moldovenești, costume populare, tradiții și arhitectură uimitoare – cele mai vechi creații ale tezaurului național sunt din nou puse în valoare în cadrul Zilelor Europene ale Patrimoniului (ZEP). Evenimentde dedicate patrimoniului vor avea loc pe parcursul întregoo săptămâni curente, genericul din acest an fiind „Patrimoniul nostru: acolo unde trecutul întâlnește viitorul”. Scopul ZEP este de a face cunoștință publicului cu istoria comună europeană, prezentând patrimoniul cultural drept geneză a valorilor tradiționale și care asigură conexiunea între trecut și viitor.

O ilustrare perfectă a acestei legături este Castelul Mimi. Fiind un exemplu de conservare a patrimoniului, prin restaurarea arhitecturală și integrarea în complex a structurilor moderne, locația a devenit ieri unul dintre punctele în care și-au dat întâlnire toate dimensiunile creației populare și nu doar.

Vizitatorii au avut ocazia să admire, în cadrul unei expoziţii, covoare vechi de sute de ani. Castelul Mimi şi-a expus în premieră 15 covoare din colecţia care numără 30 de piese, întoarse recent de la o expoziţie din Franţa. Printre ele s-a regăsit și un covor foarte vechi, care depășește vârsta de 200 de ani. De asemenea, locația a găzduit o expoziție costume populare, dar şi o şezătoare.

În cadrul evenimentului, a fost prezent și Arnaldo Tranti, celebrul arhitect italian care a renovat Castelul Mimi. Arhitectul a vorbit despre proiectul de restaurare a cădirii și utilizarea simbolurilor și elementelor tradiționale în designul și arhitectura modernă.

„Principiul de bază după care mă conduc în lucrul meu de designer este reciclarea tradiționalului, al anticului, pentru a-i da o formă nouă. Crearea unui antic ex novo. Aceasta este metoda mea.”

Evenimentele dedicate ZEP vor continua până la sfârșitul săptămânii. Azi, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, invită toți doritorii să facă cunoștință cu metodele tradiționale de construcție a caselor vechi, cu metodele de prelucrare a lemnului și fierului, dar și cu procesele de creare a covoarelor și iilor, în cadrul atelierului „Veșnicia s-a născut la sat.”

În acest an, evenimente dedicate ZEP vor avea loc în peste 64 de localități din 18 raioane și vor fi organizate de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, prin intermediul instituțiilor sale din subordine. Evenimentele organizate în acest scop pun în valoare monumentele istorice, siturile arheologice, colecţiile de artă, meşteşugurile tradiţionale etc., oferindu-le ocazia vizitatorilor să cunoască patrimoniul cultural comun și să se implice activ în conservarea acestuia.

Urmărește-ne pe Instagram

@ designcafeclub.md
Acum putem să nu mai ascundem caloriferele pentru că marile companii producătoare de calorifere creează adevărate sculpturi, ce pot fi integrate cu ușurință în orice tip de interior. ✨Exemple în acest sens ne oferă și compania IRSAP @irsap.radiators lider italian și unul dintre liderii europeni în fabricarea caloriferelor tubulare din oţel.
Vezi galeria foto în link-ul din Bio☝️
Această imagine spune povestea din spatele băncii URBAN SHAPES, creată de @nortstudio.be.

Viața în oraș. Găsirea armoniei într-o varietate enormă este o provocare zilnică. 
Un oraș în creștere este o sursă non-stop de inspirație. Formele și materialele împrăștiate pe diverse șantiere de construcții parcă așteaptă să fie utilizate și să obțină o funcție specifică. 
Luând aceste materiale și forme din contextul lor și combinându-le într-un mod complet diferit, se creează o legătură specială.
Inspirați de aceste forme urbane @nortstudio.be a proiectat această bancă atractivă.

Ce părere aveți, vă place? 
#designcafeclub#furniture#productdesign #designlife #design4all #designlife#designlovers#designstudio#belgiumisdesign#madeinbelgium#nortstudio #furniture #lighting
#belgianbrand#antwerp#steelfurniture #bench#interieurkortrijk #biennalekortrijk#outdoorfurniture #architecture#archilovers#architecturelovers#archieandrews#architectural#architecture_huter#arch#archdaily#amazing
🙈Creative, amuzante dar inutile.

Este vorba despre colecția de produse “Inutilă” a lui Matt Benedetto, un designer de produs talentat, care și-a propus provocarea de a proiecta obiecte complet inutile, ce rezolvă probleme inexistente.

Detalii in link-ul din Bio☝️
CAPTIVAREA - atunci când arhitectura este pur și simplu uimitoare.✨ Fonte Da Luz este rezultatul unui proiect de restabilire a unei clădiri vechi din Porto, Portugalia.
Acest proiect arhitectural include un spațiu comercial, un birou și o locuință.

Arhitecți: @joseavabarbosa, Pedro Lopes Guimarães
Design Interior: VVStudio (@vvs_designstudio)

#designcafeclub #dreamspace #incrediblearchitecture #architecture #lettingtheoutsidein #ceilingwindow#windows #allwood #designinspo#inspiration #sophisticatedstyle#instalove #instapic#luxuryredefined#modernhome#modernluxury#dreamy#interiordesign#modernarchitecture #modern #pickoftheday #interiores#projeto#architects#interiorlovers#archilovers#architecturelovers#archieandrews#architectural#architecture_huter
✨Dacă aveți un apartament mic îl puteți amenaja în stil scandinav pentru a părea spațios și elegant. 👉Mai multe idei găsiți în Link-ul din Bio☝️
.
.
.
#designcafeclub #interiordesign #scandinaviandesign #apartmentdecor #apartmentsdesign #ideas #inspirations #luxurylifestyle
Natura și casa sunt două locuri în care te poți încărca cu energie pozitivă. 
Dar ce se întâmplă când casa îți e în sânul naturii?
E MAGIC! >>ALL Back Matte este o casă proiectată de către echipa @vipp departe de haosul urban.

#designcafeclub #arquitetura#architecture#arquiteturadeinteriores#interiores#arquitectura#projeto#architecturestudent#papodearquiteto#architects#interiorlovers#archilovers#arquitetando#architecturelovers#architecturephotography#archieandrews#architectural#architecture_huter#architectureporn#arch#archdaily#amazing#papodearquiteto#sustainable#concrete#contemporary#interiordesign