Octeabrina Cervinschi: „Detaliile schimbă totul” - Design Cafe & Club

Octeabrina Cervinschi: „Detaliile schimbă totul”

  • ianuarie 12, 2018
  • Imagini:arhiva personală
Octeabrina Cervinschi: „Detaliile schimbă totul”

În orice încăpere, dincolo de partea estetică, Octeabrina Cervinschi vede detaliile inginerești, fapt ce se datorează licenței sale în arhitectură și construcții. Octeabrina apreciază designul ca o armonie între artă și detalii tehnice. Nu tinde să depășească regulile și a face totul corect pentru ea nu înseamnă a o face fără inspirație, iar, respectând rigorile, reușește să creeze amenajări inedite. Despre viziunea sa și lucrările care o reprezintă aflați din acest interviu.

Ce înseamnă pentru dumneavoastră designul?

Pe lângă faptul că este domeniul în care activez și în care mă regăsesc, designul este pentru mine o cale de dezvoltare și manifestare. Îmi place să lucrez știind că las în urmă ceva palpabil… nu rapoarte care își pierd din valoare după ce sunt prezentate sau strategii abstracte. Pe ceea ce creez îmi pot pune semnătura. În același timp, e plăcut să individualizezi spațiul în care cineva locuiește, să îl faci pe locatar să se simtă bine, să găsești ceva ce îl definește. Designul e o filosofie care-ți demonstrează că nu există lucruri urâte sau lucruri frumoase, provocări neinteresante, pur şi simplu fiecare obiect, decor, mobilier îşi are spațiul, destinația şi proprietarul său. Trebuie doar să aduni potrivit toate aceste lucruri.

Cum aţi ales să fiţi designer?

De pe când eram mică eram fascinată de felul în care se ridică spre cer clădirile și am crescut cu dorința de a fi parte a acestui proces. Studiile mele sunt bazate pe inginerie în construcţii. Am studiat și însușit partea inginerească, apoi arhitectură, apoi am trecut la design. A fost o dorinţă şi o întâmplare ca să încerc acest domeniu şi să îmi placă foarte mult, să înţeleg că mă simt împlinită şi nu-mi doresc altceva. M-am regăsit în design.

În ce mod studiile în domeniul arhitecturii vă influențează activitatea profesională din prezent? 

În general, designerii care vin din arhitectură se axează pe exactitate. Eu nu sunt o excepție, pentru mine partea inginerească a construcției este cea de care țin cont și care influențează oarecum amenajarea. Îmi place să văd partea tehnică, cea constructivă a clădirii și sunt cu picioarele pe pământ când vine vorba de proiectare. Acest lucru mă ajută mult fiindcă, uneori, nu e nevoie doar să creezi o imagine frumoasă, ci să  adaptezi totul la spațiul pe care îl ai. Sunt reguli de ergonomie, de compoziție, care trebuiesc respectate – este similar unei formule matematice după care calculezi un interior corect.

Pe ce ne axăm când vrem să oferim clientului un concept de interior original și individual?

De multe ori beneficiarii vin impresionați de standurile de la expoziții, de imaginile din reviste, exaltați, încântați de idei pe care le văd. Încerc mereu să le explic că aceste amenajări, care au menirea să impresioneze, nu sunt potrivite pentru locuințe. Aici spațiul trebuie să poarte un alt caracter, trebuie să fie calm și simplu. A crea un interior nu înseamnă doar a amenaja podeaua, canapeaua într-un spațiu și atât, pentru că riști să obții o cameră de hotel. Chiar dacă clientul preferă ceva neutru, care pare să ducă spre banalitate, mereu mă strădui să creez ceva deosebit, o piesă de mobillier mai specială, un obiect de decor – detalii care schimbă totul.  Nu încerc să impun o viziune pentru a educa un alt stil în preferințele beneficiarului, încerc să îi ajut să realizeze ce li se potriveşte de fapt. Lăsăm nu doar semnătura noastră, dar și semnătura lui.

Pe lângă design de interior vă ocupați și cu amenajarea curților. Care sunt tendințele actuale în peisagistică?

Și în curte trebuie evidențiată personalitatea stăpânului. Mă strădui mereu să folosesc soiuri noi de plante, care se potrivesc cu clima noastră. Mulți pleacă peste hotare și le aduc, însă ele nu sunt adaptate la condițiile noastre meteorologice și unele își pierd din aspect. Eu prefer să folosesc puieți din pepenierele din țară. Oricum, și în curte există reguli de amenajare, însă asta nu ține doar de plante, uneori este mai bine să renunțăm la ele și  să optăm pentru o terasare interesantă, ceva laconic care să caracterizeze și mai bine persoana.

Ce vă inspiră?

Oamenii. De fapt, beneficiarul este cel care dă cea mai mare parte a proiectului, doar cunoscându-l poți înțelege ce stil trebuie să adopți. După ce îi înțelegi esența, vin detaliile. Pentru mine contează aceste detalii, contează să creez ceva mai deosebit, un accent, un element de mobilier de autor. La crearea lor mă inspiră arhitectura, liniile, natura…  în orice lucru poţi vedea ceva deosebit. Frumusețea stă în ochii celor care privesc. De noi depinde să vedem lucrurile frumoase și să ne inspirăm. Designul este o artă, cea de a cunoaşte oamenii, de a-i analiza şi de a le transmite conceptul ce îi caracterizează. Însuşi acest proces inspiră.

Ştiu că sunteţi una dintre primele persoane care s-a înscris în concursul „Chișinăul de seară – orașul luminilor”. De ce?

A fost o provocare pentru mine. Deseori noile idei mă entuziasmează atât de tare încât întâi accept ideile, apoi le analizez. Este o metodă bună de a afla lucruri noi. Așa a fost și în acest caz. Până acum am făcut doar iluminare simplă la case de locuit, iar implicându-mă în acest proiect voi vedea o nouă dimensiune a iluminării.

Credeţi că iluminarea artistică a clădirilor este o metodă eficientă pentru a schimba oraşul?

Deseori merg cu colegii mei prin oraș și este o durere pentru noi, ca arhitecți și designeri, că nu sunt valorificate clădirile. De ce să nu contribuim la crearea unui proiect frumos, să fie un rezultat bun? Avem fațade frumoase, trebuie doar să le scoatem în evidență. Pentru mine, punerea în lumină are două sensuri: primul este cel direct, adică evidențierea edificiilor, și cel de-al doilea este atragerea atenției celor responsabili, atragerea proiectelor care ar sponsoriza restaurarea și valorificarea patrimoniului arhitectural.

Urmărește-ne pe Instagram

@ designcafeclub.md
@interium_showroom - showroom de mobilier exclusivist, de bucătării, instalații sanitare, corpuri de iluminat, covoare și accesorii.
⠀
În cadrul expoziției Italian Design Day vor fi expuse mai multe produse printre care catedra celebră din colecția mărcii italiene @B&B Italia , Up 2000.
⠀
Pac este o masuță de cafea.
⠀
Se aseamănă cu un tort și combină două materiale omoloage.
⠀
Se inspiră din actul de echilibrare între o bucată de granit greu și o foaie subțire de metal care formează partea superioară a mesei.
⠀
Ce părere ai? 🖤
⠀
#designcafeclub_md #viennadesign #pactable #inspiration #decor #art #interiors #designlifestyle  #design#inspireme #designinspiration#passion4decor #l4l #f4f #like4like
F L O S
⠀
În curând la Italian Design Day.
⠀
#expozitie #expo #italiandesign
Cu ocazia evenimentului Italian Design Day, arhitectul italian  Patrizio Corno va merge sa le vorbească studenților de la UTM despre design si arhitectura.
⠀
Cei interesați, puteti vizita pagina de facebook Design Cafe&Club sa vedeți detaliile.
⠀
Notați în agendă evenimentul și sunteți bineveniți!
⠀
#patriziocorno #utm #italiandesignday #urbanism #arhitectura #workshop
⠀ ⠀ ⠀ ⠀ ⠀ ⠀ ⠀ ⠀ Blăstăm.
Pentru că e un cuvânt care are putere. Noi suntem blestemați să ne trăim suferințele, care sunt mult mai intense decât fericirile.”
⠀ 🖤 Te invităm să cunoști povestea din spatele Blăstămului Basarabean în care trăiește  @piotr_alii - designerul nonconformist al societății noastre.
⠀
designcafeclub.md
⠀
#designcafeclub #design #fashiondesigner #fashioninspiration #piotralii #blestem #basarabia #chisinau #interviu
🧐Nu e de mirare ca un muzeu dedicat roboților să fie construit de roboți nu-i așa? 🤖În era tehnologiei totul este posibil, tocmai de aceea autorii proiectului ,,Robot Science Museum”, Melike Altınışık Architects - MAA, spun că procesul de construcție a muzeului și va constitui prima expoziție a muzeului. 👉Mai multe detalii despre proiect puteți vedea în articolul de astăzi. 👇
Designcafeclub.md