ianuarie 12, 2018

Octeabrina Cervinschi: „Detaliile schimbă totul”

Octeabrina Cervinschi: „Detaliile schimbă totul”

În orice încăpere, dincolo de partea estetică, Octeabrina Cervinschi vede detaliile inginerești, fapt ce se datorează licenței sale în arhitectură și construcții. Octeabrina apreciază designul ca o armonie între artă și detalii tehnice. Nu tinde să depășească regulile și a face totul corect pentru ea nu înseamnă a o face fără inspirație, iar, respectând rigorile, reușește să creeze amenajări inedite. Despre viziunea sa și lucrările care o reprezintă aflați din acest interviu.

Ce înseamnă pentru dumneavoastră designul?

Pe lângă faptul că este domeniul în care activez și în care mă regăsesc, designul este pentru mine o cale de dezvoltare și manifestare. Îmi place să lucrez știind că las în urmă ceva palpabil… nu rapoarte care își pierd din valoare după ce sunt prezentate sau strategii abstracte. Pe ceea ce creez îmi pot pune semnătura. În același timp, e plăcut să individualizezi spațiul în care cineva locuiește, să îl faci pe locatar să se simtă bine, să găsești ceva ce îl definește. Designul e o filosofie care-ți demonstrează că nu există lucruri urâte sau lucruri frumoase, provocări neinteresante, pur şi simplu fiecare obiect, decor, mobilier îşi are spațiul, destinația şi proprietarul său. Trebuie doar să aduni potrivit toate aceste lucruri.

Cum aţi ales să fiţi designer?

De pe când eram mică eram fascinată de felul în care se ridică spre cer clădirile și am crescut cu dorința de a fi parte a acestui proces. Studiile mele sunt bazate pe inginerie în construcţii. Am studiat și însușit partea inginerească, apoi arhitectură, apoi am trecut la design. A fost o dorinţă şi o întâmplare ca să încerc acest domeniu şi să îmi placă foarte mult, să înţeleg că mă simt împlinită şi nu-mi doresc altceva. M-am regăsit în design.

În ce mod studiile în domeniul arhitecturii vă influențează activitatea profesională din prezent? 

În general, designerii care vin din arhitectură se axează pe exactitate. Eu nu sunt o excepție, pentru mine partea inginerească a construcției este cea de care țin cont și care influențează oarecum amenajarea. Îmi place să văd partea tehnică, cea constructivă a clădirii și sunt cu picioarele pe pământ când vine vorba de proiectare. Acest lucru mă ajută mult fiindcă, uneori, nu e nevoie doar să creezi o imagine frumoasă, ci să  adaptezi totul la spațiul pe care îl ai. Sunt reguli de ergonomie, de compoziție, care trebuiesc respectate – este similar unei formule matematice după care calculezi un interior corect.

Pe ce ne axăm când vrem să oferim clientului un concept de interior original și individual?

De multe ori beneficiarii vin impresionați de standurile de la expoziții, de imaginile din reviste, exaltați, încântați de idei pe care le văd. Încerc mereu să le explic că aceste amenajări, care au menirea să impresioneze, nu sunt potrivite pentru locuințe. Aici spațiul trebuie să poarte un alt caracter, trebuie să fie calm și simplu. A crea un interior nu înseamnă doar a amenaja podeaua, canapeaua într-un spațiu și atât, pentru că riști să obții o cameră de hotel. Chiar dacă clientul preferă ceva neutru, care pare să ducă spre banalitate, mereu mă strădui să creez ceva deosebit, o piesă de mobillier mai specială, un obiect de decor – detalii care schimbă totul.  Nu încerc să impun o viziune pentru a educa un alt stil în preferințele beneficiarului, încerc să îi ajut să realizeze ce li se potriveşte de fapt. Lăsăm nu doar semnătura noastră, dar și semnătura lui.

Pe lângă design de interior vă ocupați și cu amenajarea curților. Care sunt tendințele actuale în peisagistică?

Și în curte trebuie evidențiată personalitatea stăpânului. Mă strădui mereu să folosesc soiuri noi de plante, care se potrivesc cu clima noastră. Mulți pleacă peste hotare și le aduc, însă ele nu sunt adaptate la condițiile noastre meteorologice și unele își pierd din aspect. Eu prefer să folosesc puieți din pepenierele din țară. Oricum, și în curte există reguli de amenajare, însă asta nu ține doar de plante, uneori este mai bine să renunțăm la ele și  să optăm pentru o terasare interesantă, ceva laconic care să caracterizeze și mai bine persoana.

Ce vă inspiră?

Oamenii. De fapt, beneficiarul este cel care dă cea mai mare parte a proiectului, doar cunoscându-l poți înțelege ce stil trebuie să adopți. După ce îi înțelegi esența, vin detaliile. Pentru mine contează aceste detalii, contează să creez ceva mai deosebit, un accent, un element de mobilier de autor. La crearea lor mă inspiră arhitectura, liniile, natura…  în orice lucru poţi vedea ceva deosebit. Frumusețea stă în ochii celor care privesc. De noi depinde să vedem lucrurile frumoase și să ne inspirăm. Designul este o artă, cea de a cunoaşte oamenii, de a-i analiza şi de a le transmite conceptul ce îi caracterizează. Însuşi acest proces inspiră.

Ştiu că sunteţi una dintre primele persoane care s-a înscris în concursul „Chișinăul de seară – orașul luminilor”. De ce?

A fost o provocare pentru mine. Deseori noile idei mă entuziasmează atât de tare încât întâi accept ideile, apoi le analizez. Este o metodă bună de a afla lucruri noi. Așa a fost și în acest caz. Până acum am făcut doar iluminare simplă la case de locuit, iar implicându-mă în acest proiect voi vedea o nouă dimensiune a iluminării.

Credeţi că iluminarea artistică a clădirilor este o metodă eficientă pentru a schimba oraşul?

Deseori merg cu colegii mei prin oraș și este o durere pentru noi, ca arhitecți și designeri, că nu sunt valorificate clădirile. De ce să nu contribuim la crearea unui proiect frumos, să fie un rezultat bun? Avem fațade frumoase, trebuie doar să le scoatem în evidență. Pentru mine, punerea în lumină are două sensuri: primul este cel direct, adică evidențierea edificiilor, și cel de-al doilea este atragerea atenției celor responsabili, atragerea proiectelor care ar sponsoriza restaurarea și valorificarea patrimoniului arhitectural.

Urmărește-ne pe Instagram

@ designcafeclub.md
🎨 Vineri, ZIPhouse a gazduit evenimentul Arta de a picta pe matase cu Dina Rotari. 🎀 Îi mulțumim pentru că ne-a împărtășit din experiența sa și ne-a arătat părticele din crearea frumosului, cei prezenți primind o doza de #artinspiration și motivație pentru a crea.💃
#DinaRotari #designcafeclub_md #picturapematase #workshop #arta #pictura  #design #designchisinau #artchisinau #artpicture #hobby #textiledesign #moldovandesigners #fashiondesigner #artwork #artinstagram # #designinspiration #paintingonsilk #fashionstyle #workshop #silkartist #живописьнашелке #батик  #шелковыйплаток #живописьнашелке #живопись #творчество #росписьнаткани
Renumitul arhitect ucrainean Sergey Makhno pe copertă, prezentarea primului park IT din Moldova și a primului complex hibrid, proiecte remarcabile de design interior, sugestii de tehnologizare, decor și multe altele se regăsesc în paginile revistei Design Cafe&Club, ediția 3. 🔹Ia cu tine revista Design Cafe&Club din chioșcurile Moldpresa și savurează fiecare pagină.
👉 Din 14 iunie, în scuarul Bibliotecii Naționale, poți să faci un mic popas, să savurezi o cafea, sau să lucrezi la laptop, pe niște bănci de toată frumusețea, cu o istorie aparte, pe care o cunosc toți chișinăuienii. 👏 Reinventând trunchiul de copac căzut în aprilie 2017, Mihai Stamati, Ion Zbanca, Andrei Zbancă și Pavel Obreja sunt cei care au readus „acasă” platanul, renăscându-l ca mobilier urban.
😊 Citește articolul și fii mândru că le cunoști istoria! ▫ Link in bio. #copaculdelabiblioteca
*Material foto preluat si din pagina lui Mihai Stamati.
115 mp – suficient spațiu pentru ca imaginația și spiritul creativ să se manifeste într-un milion de moduri. Expresie a stilului eclectic, acesta îmbina modernul cu neoclasicul.
29 Mai- Colegiul de Arte Plastice Alexandru Plamadeala -Deschidere oficiala Wärmepol !!! Look and listen to the sky!
Mesaje spre cer, sau cuvinte nespuse pentru persoane dragi. Liberi în exprimare, în alegerea persoanei către care se adresează, singura condiție este sinceritatea. 💙 Acceptă provocarea- lasă și tu un răvaș persoanei dragi. 
Află mai multe detalii pe designcafeclub.md

#Wärmepol  #sky transmitter  #opening #designcafeclubmd #designcafeclub_md wärmepol
Ceremonia de înmânare a premiilor în cadrul  concursului "Sculptură pentru Parcul Meu" 
Aceasta a avut loc în corespundere cu conceptul concursului, în parcul Parcul Valea Trandafirilor, unde și vor fi instalate sculpturile.
🏆  Well, meet the winners! 
Locul 1 - O.X. Studio
Locul 2 - Vlasov Dumitru
Locul 3 - Constantin Marcu  #SculpturăpentruParculMeu #winners🏆  #concurs #designcafeclub_md #projects #md #chisinau #parculmeu #valeatrandafirilor #imiplacemd