Noul monocrom, sexy eco și alte trenduri în designul interior în 2020 - Design Cafe & Club

Noul monocrom, sexy eco și alte trenduri în designul interior în 2020

  • ianuarie 9, 2020
Noul monocrom, sexy eco și alte trenduri în designul interior în 2020

Începem 2020 așa cum se cuvine – prezentând tendințele pe care le setează începutul noii decade! Este evident că o schimbare radicală și o înlocuire a tuturor direcțiilor existente este imposibilă, totuși „schimbarea” este noțiunea ce va marca noua eră a designului. Luând naștere din necesitățile primare și restabilirea echilibrului între natură și om, trendurile noii perioade sunt promițătoare!

Biofilia dictează trenduri în designul interior în 2020 și nu doar

Biofilia, adică dragostea pentru natură, este un veritabil trendsetter al anului și deceniului ce vine. Noul pilon al designului interior are la bază faptul că din ce în ce mai mulți oameni care trăiesc și lucrează în medii complet urbanizate. Astfel, se pierde un sens tangibil al lumii naturale, cu costuri mari pentru sănătatea noastră. Datele arată că până în 2050, 68% din populația lumii va locui în orașe. Rapoartele sugerează deja că persoana obișnuită își petrece 90% din timpul petrecut în interior.

Pentru a echilibra starea de lucruri, începem prin a ne concentra pe a crea locuințe și locuri de muncă centrate pe oameni și liniștitoare, care nu numai că încurajează activitatea fizică, dar au și o calitate optimă a aerului, alături de accesul ușor la apa filtrată, alimente sănătoase și lumină naturală bună. Adăugați la ecuație lupta împotriva poluări cu plastic și susținerea sustenabilității și veți obține un rezultat evident. În designul interior, la fel ca și în celelalte domenii, preocuparea mai largă pentru bunăstarea planetei se ridică în top.

Eco sexy: bogăția din deșeuri

Marile branduri deja au împrumutat această ideologie, încercând să obțină produse cât mai eco sau să pună accentul pe reciclare. Spre exemplu, Lego a introdus cărămizi din plastic pe bază de plante, iar Coca Cola s-a angajat să recicleze fiecare sticlă sau doză folosită pe care compania o va vinde până în 2030.

În mod evident, curentul pătrunde și în designul interior. Pentru ca sustenabilitatea să devină cu adevărat mainstream, trebuie să ne dorim să cumpărăm ceva deja făcut mai mult decât dorim să cumpărăm un obiect individualizat – un element esențial al culturii consumatorilor care a fost destul de ratat de mulți războinici eco.

Prin urmare, noul eco sexy include produse precum un sistem de pardoseală din dale din lemn masiv, fabricat din 100% din lemn reciclat din industria de fabricație de mobilă sau materiale la producerea cărora se folosesc deșeuri de construcții și demolări.  În mod alternativ, putem opta pentru obiecte casnice create din materiale complet reciclabile, biodegradabile, obținut din deșeuri de vegetale.

Noul monocrom

Monocromul este veșnic. Și aici nu exagerăm. O formulă în care ai o culoare dominantă, care umple întregul spațiu nu te va decepționa niciodată. Însă! În 2020 deviem de la modernistul scandinav pe care l-am adoptat acum 10 ani și mergem spre o direcție cu mai mult confort. Monocromul noii decade abandonează albul curat și negrul dramatic. În locul lor vine o iterație caldă, tactilă și plină de nuanțe nobile.

Apar în top o mulțime de nuanțe de alb tulbur, griuri fumuroase și indigo albastru, inspirat japonez ce sugerează un viitor senin, dar și verde. De asemenea, nuanțele de albastru închis, de miezul nopții și cele maronii vor ajunge să domine, întrucât implică sobrietatea negrului fără dominarea sa extremă. Monocromul modern este cel al culorilo puternice, dar demne, care proiectează eleganță și rafinament.

Plus-size e și despre mobilier, nu doar despre fashion

Într-o aparentă răsucire intuitivă a tuturor acestei raționalizări și sustenabilități, mobilierul devine din ce în ce mai plăcut. De altfel, modelele curbate, rotunjite și ușoare sunt expresia literală a comodității. Atunci când căutăm confort, nu vom reține prea mult privirea pe un scaun cu spătar rigid, întorcându-ne intuitiv spre un fotoliu mare și moale.

Aici ne vine în ajutor mobilierul masiv. După o zi grea de muncă, canapeaua vine să ne îmbrățișeze, să ne facă să ne simțim pierduți în el și să ne înconjoare. În 2020 mobilierul masiv își ocupă locul bine-meritat de ocrotitor a căldurii locative. Așa că în acest an, nu ezita să te răsfeți cu o canapea profundă și largă, întrucât va constitui un centru definitiv al casei moderne.

Simplu, nu neapărat inteligent: întoarcerea analogului

Cu un respect aparte față de trecut, poate fi observată renașterea popularității muzicii live, a cluburilor de poezie, a cărților tipărite și a jurnalelor de hârtie vechi.

Vânzările de cărți au crescut cu cinci la sută pentru a aduce 5,7 miliarde de lire sterline în Marea Britanie (potrivit The Sunday Times). Între timp, designerii confecționează țesături din mohair, mătase și panglici vechi. Pe scurt, am ajuns la punctul de epuizare digitală, în care cafenelele cool nu mai au politici pentru laptop, iar casa inteligentă nu mai pare atât de inteligentă. Acest lucru a fost inevitabil.  După secole în care am dezvoltate tehnologia digitală, iată că analogul revine ca o marcă a individualității. Nu ezitați să introduceți în interior lucruri de suflet. Bibliotecă ce are cărți tipărite, nu electronice, ceas cu cadrane, busole hârtie și creioane în locul tabletelor– toate își recapătă locul binemeritat în viața cotidiană.