Natalia Berezovskaia: „De la scop la realitate nu mi-a trebuit mult, doar ambiție și încredere.” - Design Cafe & Club

Natalia Berezovskaia: „De la scop la realitate nu mi-a trebuit mult, doar ambiție și încredere.”

  • noiembrie 9, 2018
  • Imagini:arhiva personală
Natalia Berezovskaia: „De la scop la realitate nu mi-a trebuit mult, doar ambiție și încredere.”

Natalia Berezovskaia este tânără și ambițioasă, iar aceste calități îmbinate cu entuziasmul și simțul său artistic au făcut ca, în scurt timp. să devină  unul dintre designerii de succes din România. Împreună cu soțul, a fondat propriul studio de design, iar pe lângă aceasta, este și autoarea propriului blog dedicat designului interior. Vă invităm să-i cunoașteți întreaga poveste în interviul de mai jos.

Sunteți unul din exemplele de basarabence de succes, care au reușit să se integreze peste Prut și să-și creeze o carieră frumoasă. Cum a început această istorie? De ce ați ales România și de ce ați ales designul interior?

Încă din copilărie am fost o fire artistică. Mi-a plăcut să pictez, să cos, să decorez și să fiu atentă la micile detalii. Am făcut școala de pictură în orașul unde am crescut (or. Bălți din R. Moldova), și am continuat cu designul vestimentar la colegiu. După Bacalaureat am avut o mică experiență neplăcută cu admiterea la facultatea de Arte din Chișinău, dar se pare că nimic nu este întâmplător, deoarece soarta a făcut ca, în așa fel, să iau o bursă la Universitatea Ion Mincu din București. Așa am ajuns în România, să încerc un domeniu nou și să descopăr ce înseamnă această meserie și cum e să fii acea persoană din spatele scenei, dar care a conceput scenografia.

Evoluția profesională, ca și a oricărui absolvent de facultate a început de la zero, realizând că teoria din facultate, nu este chiar la fel cu realitatea. Și atunci am intrat în câmpul muncii cu mici proiecte ca freelancer, învățând din mers cum stau lucrurile în această meserie, care sună foarte frumos, dar care cuprinde mult mai multe aspecte și responsabilități. Experiența am căpătat-o și prin angajare. Mai întâi la o firma de mobilier, iar apoi într-o companie multinațională. Deși arta cu sfera corporatistă nu are nici o legătură, soarta m-a făcut să mă integrez și (recunosc) să învăț multe lucruri într-o firmă mare, în care lucrurile evoluează cu totul în alt ritm, față de o firma mică. Aici m-am specializat în amenajări Retail și Cafenele, am lucrat în echipa și am evoluat foarte mult din punct de vedere profesional.

Dar întotdeauna am știut că voi face acesta meserie pe cont propriu și scopul meu era să creez un studio în care să avem o echipa de designeri pasionați și implicați. Și de la scop la realitate nu mi-a trebuit mult, doar ambiție și încredere. Până la urmă ce aveam de pierdut?

Împreună cu soțul, ați creat studioul de design Creativ Interior, care este povestea lui?

Conceptul studioului Creativ Interior a fost înființat de soțul meu Octav Român (designer ca și mine) acum câțiva ani, după care m-am alăturat și eu. Atât eu, cât și Octav am început experiența profesională ca angajați, însă cu timpul am decis să facem pasul de a lucra pe cont propriu.

Încă de la început ne-am propus să ne deosebim de ceilalți prin creare de concepte unice și personalizate, iar domeniul Retail și Horeca este cel mai oportun pentru asta. Astfel am ajuns să fim vizibili pe piață și să ne creăm un stil și un portofoliu reprezentativ.

Un alt criteriu care ne-a convinsă să ne axam mai mult pe domeniul spațiilor comerciale a fost vizibilitatea și termenele mult mai rapide de deschidere (deși uneori termenele creează și tensiune pe perioada conceperii proiectului). Însă nu poți compară cu nimic, sentimentul de mândrie atunci când locația respectivă este vizibilă și frecventată de mai mulți clienți, care aduc feedback și ne recomandă mai departe.

Cum trebuie să fie un design interior reușit? Ce elemente trebuie să includă și cum trebuie să ne simțim în el?

Un design interior reușit este acela care îl face pe client fericit, adică îi reflectă nevoile clientului într-un mod estetic calculat. Chiar dacă se zice că un designer este un artist, până la urmă trebuie să fie destul de tehnic ca să poată materializa toate ideile. Fiecare nou proiect eu îl consider o nouă provocare, de aceea încerc să-l personalizez cât mai mult posibil. Nu există o regulă generală în ceea ce privește realizarea unui proiect de succes, însă toate elementele, detaliile puse într-un concept bine gândit vor crea un spațiu armonios, confortabil și funcțional – exact așa cum și-l doresc clienții.

Care sunt preferințele dvs în materie de design interior, în ce stil vă regăsiți?

Dacă intrați pe site-ul www.creativ-interior.ro în secțiunea Portofoliu (mai ales pe Rezidențial), cu siguranță o să observați o stilistică generală pe care o abordăm în proiecte. Da, recunosc că ne place stilul clasic, poate un eclectic cu influențe clasice sau neoclasice, elemente, detalii și materiale elegante.

Care a fost cel mai „trăsnit” proiect pe care l-ați realizat?

Am avut recent un proiect de Brutărie, care deși era un proiect la distanță (locația este în Galați), clienții au fost deschiși să experimenteze. Nu s-au așteptat la ce le-am propus, dar i-am convins să schimbe integral imaginea locației, ceea ce le-a adus și un mare succes la publicul pe care îl aveau, și să-i atragă și pe ceilalți trecători :). 

Există o diferență dintre ceea ce fac designerii de interior în Republica Moldova și ce fac cei din România?

Depinde, eu chiar recent am descoperit niște proiecte atât de spectaculoare, realizate de designeri moldoveni pentru clienți la fel din Moldova. Am fost surprinsă plăcut. Totuși Moldova încă are o influență mare din Est, unde clasicul este baza. Deși nouă ne place stilul clasic, unele interioare pe care le-am văzut (studiind piața) sunt opulente și chiar încărcate.  În România în schimb, lumea este mult mai deschisă la provocări și noi tendințe.

Știu că sunteți autoarea propriului blog, cum a venit ideea acestuia și care este scopul lui?

Blogul l-am început din nevoie de a explică publicului român despre designul interior. Și nu doar pentru a inspira (cum fac cele mai multe bloguri), dar și pentru a povești ce se ascunde cu adevărat în spatele meseriei de designer de interior. Nu am avut niciodată talent la scris, dar mereu mi-a plăcut să vorbesc și să explic despre pasiunea mea din acest domeniu. Vocabularul l-am creat pe parcurs 🙂

Încercați prin această metodă să educați publicul?

Exact, în primul rând blogul se bazează pe educație.

Ce trebuie să educăm în societate/ potențialul client?

Și în România acest domeniu este destul de nou pe piață, iar multă lume încă nu înțelege cu exactitate ce facem și de ce se plătește acest serviciu. De aceea îmi investesc timp, resurse financiare, dar și multă pasiune în acest blog. Și da, o să mă repet încă de zeci de ori despre ce facem noi designerii și de ce este bine să investiți în serviciul acestuia, iar alteori este mai bine să economisiți banii și să faceți totul pe cont propriu. Dau multe sfaturi!

În septembrie 2017, ați avut o campanie de informare „Cum să fii designerul casei tale”, credeți că fiecare dintre noi poate fi designerul propriei locuințe?

A fost prima mea experiență cu mediul online, varianta video. O experiență foarte productivă, pentru că am făcut publicul să fie curios cum să-și amenajeze singur casă sau din contra, să se convingă că îi este peste mâna și poate este mai eficientă să angajezi un designer sau să ceri cel puțîn un sfat, o consultație în domeniu. Eu n-am nici o problema să dau sfaturi gratis, atât timp cât oamenii sunt dispuși să schimbe aspectul locuințelor. Deci, dacă ești pregătit și dispus să faci totul că la carte, de ce nu să fii chiar propriul tău designer?!

Dacă ar fi să facem un rezumat: Cum să fii designerul casei tale?

Să te documentezi, să ceri un sfat și să te înarmezi cu multă răbdare pentru a implementa proiectul. Nu uita, chiar dacă apar diverse probleme, nelămuriri și lucruri neprevăzute, nu dispera! Nu există un proiect ideal care să meargă strună cap coadă. Mai bine cere un sfat de la un specialist sau caută subiecte similare online înainte de a lua o decizie. Spor la schimbări!

Urmărește-ne pe Instagram

@ designcafeclub.md
„Nu totdeauna e locul de a fi foarte conceptual, uneori trebuie să fii înțeles.”🖤
.
.
👉Urmărește prezentarea arhitectului și designerului Corvin Cristian despre cum poate fi prezentat un proiect, prin prisma biroului Microsoft de la Timișoara pe care l-a realizat.
Accesați link-ul din Bio pentru a vedea prezentarea video ☝️
Mobilier inspirat din geometria torus.
Cum vi se pare? Noi o adorăm 🖤
@yoshinobu_miyamoto
.
.
#designcafeclub
#lorddproducts #AmericanArchitecture#bookofhomes #fineinteriors#finearchitecture #interiors#interiordesign #architecture#decoration #interior #loft #design#architecturephotography #luxury#homedecor #art #decor #inspiration#photooftheday #lifestyle #travel#photography #arte#interiordecorating #furniture#mansion #home #house
Cum vi se pare arhitectura din Singapore? 🌲🚄 📷 @jimchanfc
#designcafeclub#luxuryhouse#luxuryhouses#homeoftheday#houseoftheday#luxhousesinsta#housesinsta#modernhomes#millionairehomes#beautifulhouse#designbuild#housedesign#residentialdesign#interiorlovers#villas#houseandhome#housebeautiful#modernhome#luxuryrealestate#moderndesign#instahouse#luxuryvilla#beautifulhome#exteriordesign#mansion #house#home#architecture #realestate#homesdecorations
🏆Premiului European pentru Arhitectură 2019 a fost câștigat de compania daneză @henninglarsenarchitects. 
Lucrările semnate de Henning Larsen au fost apreciate pentru sustenabilitate, viabilitate și artistism.🖤
Vă invitam să accesați link-ul din Bio pentru a vedea cum arată acest proiect arhitectural inedit. Nu durează decât 2 minute.
☝️
#designcafeclub #henninglarsen #henninglarsenarchitects #finesocial#fineinteriors #finearchitecture#interiors #interiordesign#architecture #decoration #interior#loft #design#architecturephotography #luxury#art #inspiration#photooftheday #lifestyle #travel#photography #arte#furniture#mansion #home #house
Hotelul Oaza este conceput de @woha_architects ca un turn verde viu în centrul orașului Singapore.
Turnul verde, care izbucnește în verdeață, îi împiedică pe zgârie-norul tipic și elegant să ofere o imagine care valorifică climatul tropical pentru a forma un "turn viu".
📷Photograph: @k.kopter, @patrickbinghamhall. •
#designcafeclub
#AmericanArchitects#AmericanArchitecture #finesocial#fineinteriors #finearchitecture#interiors #interiordesign#architecture #decoration #interior#loft #design#architecturephotography #luxury#homedecor #art #decor #inspiration#photooftheday #lifestyle #travel#photography #arte#interiordecorating #furniture#mansion #home #house
Devenit cunoscut în Chișinău prin arhitectura sa inedită, hub-ul creativ @artcor_center i-a adus arhitectului Calujac Maxim @calujac_architecture, căruia îi oferim sincere felicitări, aprecierea cititorilor @archdaily și Strelka Magazine @strelkamagazine , devenind astfel unul din cele trei proiecte câștigătoare ale ArchDaily & Strelka Award. ☺️ Când se va alege marele câștigător dar și ce premiu va câștiga vedeți în articolul de astăzi accesând link-ul din Bio ☝️
#designcafeclub #artcor #archdaily #strelkamagazine #maximcalujac #project #architecture #moldova #chișinău