Maxim Calujac despre cele 4 etape ale proiectării și Artcor, la DCC School - Design Cafe & Club

Maxim Calujac despre cele 4 etape ale proiectării și Artcor, la DCC School

  • august 6, 2019
  • Imagini:Nicolae Ursu
  • Timp de citire:3 minute
Maxim Calujac despre cele 4 etape ale proiectării și Artcor, la DCC School

DCC School este nu doar teorie, ci și interacțiune cu cei mai buni specialiști ai momentului. Studenții au parte de speech-uri inspiratoare din partea celor care semnează cele mai tari proiecte autohtone și nu doar. O astfel de experiență a fost și vizita la DCC School a arhitectului Maxim Calujac. Devenit cunoscut datorită proiectării hub-ului Artcor, specialistul a venit să ofere câteva repere generale viitorilor designeri, dar și să povestească din propria experiență profesională.

Făcând abstracție de istoria de succes a clădirii cu fațadă de COR-TEN, devenită deja cunoscută, Maxim Calujac și-a început discursul prin a sublinia importanța procesului de proiectare și cele 4 etape principale ale acestuia.

Prima etapă – cercetarea

„Este o etapă pe mulți o omit și fac o mare greșeală”, spune arhitectul. Cercetarea este cea careva pune bazele proiectului. Datorită ei sunt scoase la iveală problemele pe a căror rezolvare va fi construit proiectul. Această etapă include în sine nu doar analiza spațiului, ci și identificare cerințelor clienților, necesităților pe care le au aceștia și a modulului în care vor utiliza încăperea.

Etapa a doua – obiectivele tehnice

Din identificarea problemelor vin obiectivele de îndeplinit, respectiv răspunsurile. Stabilirea obiectivelor tehnice sunt obligatorii pentru a începe lucrările. Trebuie să fie cunoscute, la nivel tehnic, tipurile de încăperi, destinația lor, numărul acestora, dar și multe alte detalii ce necesită a fi respectate în elaborarea proiectului.

Etapa a treia – conceptul

Acum studenții știu că această etapă este cea mai importantă din proiect, însă poate fi elaborată doar a treia, or depinde de cele anterioare. Maxim Calujac a subliniat că anume aici este vorba despre generarea ideilor și vizualizarea lor. Mai mult de atât, arhitectul spune că aceasta este cea mai responsabilă etapă a proiectul, care necesită timp, creativitate și multă implicare intelectuală. Este și etapa cărei îi este acordat cel mai mult timp la DCC School.

Etapa a patra – documentația de lucru

Este ultima etapă și cea care trebuie trecută cu brio, dacă vrem o operă încununată cu succes. Studiind un timp restrâns la cursurile școlii de design, cunoștințele inginerești ale studenților sunt limitate. Nu e grav, spune invitatul, însă asimilarea cel puțin a cunoștințelor elementare în inginerie sun absolut obligatorii pentru a putea ține sub control  modul de executare a lucrărilor. De aici și vine complexitatea meseriei de designer, zice arhitectul. Fiind principala figură în realizarea proiectului, designerul trebuie să dicteze procesul, iar pentru asta este necesar să cunoască câtă lumină și unde este potrivită, care sunt proprietățile materialelor, dacă este sau nu posibil de realizat ventilarea într-un anumit mod, dar și multe altele.

După ce le-a oferit această lecție importantă, bineînțeles că Maxim Calujac le-a vorbit studenților de la DCC School și depre Artcor. Mai multe detalii despre proiect puteți afla în interviul nostru cu arhitectul sau în video de mai jos.

 

Instagram has returned invalid data.