Marco Ballerini: „Este important încotro vrem să mergem. ”

Marco Ballerini: „Este important de unde venim, dar este mai important încotro vrem să mergem. ”

  • februarie 1, 2019
  • Imagini:Nicolae Ursu
Marco Ballerini: „Este important de unde venim, dar este mai important încotro vrem să mergem. ”

Calm, cumpătat și echilibrat – sunt trei caracteristici care se pliază perfect pe personalitatea arhitectului Marco Ballerini. A venit în Moldova urmându-și dragostea și  nu credea că va putea continua să se ocupe aici cu arhitectura, dar viața este imprevizibilă și plină de surprize. Acum, anii de experiență pe care îi are în spate își aduc incontestabil aportul în dezvoltarea biroului de arhitectură și design AB+Partners, în cadrul căruia este Director Executiv ( CEO ) și partener .

Peste 25 de ani de experiență și sute de proiecte rămase în urmă. Ce v-a motivate să vii în Moldova și să colaborezi cu o companie (pe atunci) fără istorie?

Când m-am mutat în Moldova nu aveam intenția să-mi continui activitatea de arhitect. Aici am observat o modalitate diferită de desfășurare a lucrărilor de construcție, una incompatibilă cu cea cu care eram obișnuit în Italia. Când m-am întâlnit cu Alexandrin Buraga, mi-am dat seama imediat că avea o minte deschisă, idei minunate și era gata să lucreze la un nivel de excelență, gata să facă față tendințelor internaționale. A fost o provocare cu care ne-am confruntat cu plăcere. Acum ne bucurăm de primele noastre succese.

Sunteți în fruntea a peste 20 de angajați, ce este important în procesul de conducere a unei echipe? Ca manager, ce atitudine trebuie să adopți pentru a crea un mediu de lucru favorabil în echipă?

Există atât de multe moduri de a fi lider… Nu e simplu să conduci o echipă, trebuie să ai o personalitate și o atitudine pentru care toată lumea să te urmeze. În acest proces ceea ce spui este mai puțin important decât ceea ce se întâmplă cu cei în fruntea cărora te afli. Indiferent de maniera pe care alegi să o adopți, mai severă sau mai prietenoasă, este important să fii mereu corect cu ei, dar și cu tine însuți. Și este important să rămâi mereu tu însuți. În general, eu nu caut să înfrunt și să câștig, ci să conving.

Când ne gândim la conceptul de casă, ne gândim la 4 pereți și un acoperiș – o construcție aparent simplă. Ce putem face pentru a evita banalitatea în arhitectură?

Arhitectura bună exclude din start banalitatea. Scopul arhitectului este de a crea locuri semnificative, locuri în care omul este capabil să trăiască și cu care se identifică. Fiecare proiect este individual și are menirea de a include în sine funcționalitate și spiritualitate. Arhitectul are menirea de a crea nu o simplă construcție, ci de a o umple cu un spirit caracteristic proprietarului, cu un sentiment care îl reprezintă, cu un spirit al locului. Anume spiritul locului transformă diferite fenomene arhitecturale în „părți ale unei experiențe unice și memorabile.

Știu că sunteți specializat în arhitectura ecologică. Ce este deosebit în acest tip de arhitectură și de ce ar trebui să optăm pentru el?

Clădirea verde este o metodă de a construi sau renova o clădire în cel mai ecologic mod posibil. Iar acest lucru se face prin integrarea și optimizarea utilizării de materiale naturale, cu tehnici de construcție adaptate pentru a reduce impactul energetic. Astfel se realizează o locuință de putere mică și sănătoasă pentru cei care locuiesc acolo. De fapt, mediu, sănătatea și economisirea energiei sunt cei trei piloni pe care se bazează arhitectura ecologică. Iar scopul ei e simplu – reducerea consumului de energie neregenerabile și atenuare, în mod semnificativ, prin utilizarea de materiale ecologice, efectelor pe care structurile de locuit le au asupra sănătății populației și asupra ecosistemului din jur.

Care sunt avantajele acestui tip de construcție?

Alegerea metodelor durabile de construcție combinată cu proiectarea ecologică poate oferi numeroase avantaje: ecologice, economice și sociale.

Beneficiile ecologice ale clădirii verzi:

reducerea deșeurilor de apă și de energie

reducerea emisiilor de CO2

protecția biodiversității și a ecosistemelor.

Beneficiile economice:

reducerea costurilor de construcție

reducerea costurilor de operare și a consumului

crearea unei piețe pentru produse și servicii ale economiei ecologice.

Prestații sociale:

îmbunătățirea calității vieții

îmbunătățirea sănătății și a confortului.

Încercați să convingeți clienții dumneavoastră să opteze pentru un asemenea tip de construcție?

Da, însă ținând cont de faptul că sistemele ce sunt integrate în aceste case sunt costisitoare, puțini sunt cei care acceptă acest lucru. Doar clienții care au o minte deschisă și sunt dispuși să accepte noi provocări.

Care sunt tendințele arhitecturii viitorului?

Arhitectura este materializarea unei idei, iar arhitectul poate fi considerat un creator. Acum, acest proces de creație ia  o altă amploare și o importanță globală. Arhitectura transmite o concepție dinamică a timpului și a vieții publice și ne face să fim mai atenți la personajele și ambianța care ne înconjoară. Bineînțeles că nu poate fi șters cu buretele ce a fost până acum, clădiri care sunt o întruchipare a tradiției, culturii și istoriei, însă evoluția tehnologică ne oferă un spațiu inimaginabil de creație. Materialele deconstrucție au devenit mai durabile și mai diverse, iar tehnologiile ecologice au devenit o componentă importantă a arhitecturii contemporane. Scopul arhitectului este de a crea locuri semnificative, care să meargă cu un pas înaintea timpului. E important de unde vii, dar e mai important încotro te duci.

Continuă fraza :

Încep dimineața…sport. De la 6 la 7.

Nu-mi imaginez viața fără… familia mea.

Colegii de serviciu mă „poreclesc” … Marcel (datorită contabilei care așa și nu mi-a învățat numele).

Dacă nu aș face arhitectură, m-aș ocupa cu… nu îmi imaginez viața fără arhitectură.

Înainte de culcare mereu … citesc beletristică, cel puțin 20 de minute.

Locația interviului: magazinul Street&Sport, proiect realizat de biroul de arhitectură și design AB+Partners.

 

Urmărește-ne pe Instagram

@ designcafeclub.md
Wisteria - floarea care poate da o altă formă unei clădiri🖤

Floarea Wisteria este o plantă decorativă de o frumusețe rară ce înflorește în luna mai. ✨
--
#timeoutlondon #prettycitylondon#prettylittlelondon #visitlondon#wheretofindme #beautifulmatters#traveldeeper #travelerinlondon#thisislondon #secretlondon#iamatraveler #travelandleisure#TLPicks #passionpassport#londonforyou #seemycity #goopgo#travellingthroughtheworld#suitcasetravels #culturetrip#acolorstory #designsponge #dsfloral#londoninbloom #elledecor#chasing_facades #londoninspring#wisteriahysteria#plantsmakepeoplehappy#capturingcolour
Dacă ți-ar plăcea să faci parte din echipa organizatorică a unui eveniment grandios ești invitat să aplici ca VOLUNTAR al festivalului @moldovandesignweek.

Ești potrivit mai ales dacă ești pasionat de design, ești entuziast și responsabil. Miza este mare,  de aceea grăbește-te să ne spui despre implicarea ta.

Detalii pe [Designcafeclub.md]

#designcafeclub #voluntari #mdw19 #moldovandesignweek #aplicaacum
RA este o lampă de masă creată de designerul  S. Hotvianskyi.
Interesant la această lampă este că atunci când începeți să rotiți tubul în sensul acelor de ceasornic, lumina se aprinde și începe să lumineze până la cel mai strălucitor punct în care tubul este vertical.

Mișcarea lămpii vrea să amintească de calea soarelui pe cer - cu cât este mai înaltă, cu atât devine mai strălucitoare.

#designcafeclub #nottdesign 🖤 #tablelamp #lightning #productdesign #ukraine #dnipro #gotvyansky#architects_need#architecture_addicted#designers_need #interiordesign#minimalist #architecturalmodel#sketching #modernhouse#contemporaryarchitecture#normanfoster #BIG #villa#design #architect #architects#parametric#parametricarchitecture#parametricdesign #skyscrapers#luxuryhouse #luxuryhome
Momentele de răsfăț au nevoie de culoare cum ar fi aceste scaune Merlot by @marta_del_valle_design.

Un design aparent simplu dar plin de sens. E atât de frumos cum un pahar de vin poate oferi atâtea scheme de culori și lumină.🍷
.
.
.
 #designcafeclub #architects_need#architecture_addicted#designers_need #interiordesign#minimalist #architecturalmodel#sketching #modernhouse#contemporaryarchitecture#normanfoster #BIG #villa#design #architect #architects#parametric#parametricarchitecture#parametricdesign #skyscrapers#luxuryhouse #luxuryhome
📌Selecția plăcilor ceramice în activitatea unui designer trebuie să fie una minuțioasă, axată pe calitate. 
La @interiordesign_school , viitorii designeri au făcut o vizită la showroomul @ceramic_hall - unul dintre liderii importatori de gresie și faianță din Moldova, colaborând cu zeci de companii din străinătate.

Mai multe detalii vedeți pe 👉Designcafeclub.md
Chiar dacă afară e posomorât, orice loc te poate inspira prin atmosfera pe care o transmite și priveliștea pe care o oferă, la fel ca cea mai pitorească stradă din Manhattan - 
Stuyvesant St. New York. 😍Totul poate fi sursă de inspirație. 
Photo by @mindz.eye 
__
#designcafeclub #NY
#architect #architecture #photo#design #street #designer #city #nyc#building #nature #green #house#home #residence #usa