Istoria lemnului, povestită de fondatorul TOR-Design, Dmitrii Solodcenco -

Istoria lemnului, povestită de fondatorul TOR-Design, Dmitrii Solodcenco

  • iulie 1, 2019
  • Imagini:arhiva personală
  • Timp de citire:2 minute
Istoria lemnului, povestită de fondatorul TOR-Design, Dmitrii Solodcenco

Posibil demult nu ați auzit istorii care își au începutul odată cu destrămarea URSS. Ei bine, azi noi o să vă povestim una, pe cea a lui Dmitrii Solodcenco, fondatorul TOR-Design – unul dintre primii antreprenori post-sovietici din Criuleni. A fost mereu fascinat de lemn, iar fondarea propriei companii a fost pentru el încă un motiv de a se aprofunda în arta tâmplăriei.

Panourile din lemn semnate de el, pe care le-am văzut la MDW  ne-au hipnotizat și, curioși din fire, am încercat să descoperim ce se ascunde dincolo de materia primă.

„Pentru mine lemnul este un simbol al legăturii dintre Cer și Pământ, al Sfârșitului și Infinitului. Este un fenomen extraordinar, un exemplu veritabil de explozie a energiei vii, ce se ridică măreață dintr-o sămânță microscopică. Este un material prietenos, confortabil vizual și tactil. În ultimă instanță, lemnul este luxul veritabil.”, spune Dmitrii Solodcenco.

Pornind de la această iubire față de lemn și natură, a luat naștere și filosofia companiei TOR-Design: Împărtășește frumusețea și bucuria Existenței cu toată lumea, adu Frumusețea în cotidian. Timp de 30 de ani au adus această frumusețe în zeci de proiecte, printre care se numără și Președinția, Mănăstirea Curchi, EcoSport GYM, restaurantele „Mi Piace”, „Buffalo” și multe altele.

Lucrările companiei se deosebesc prin unghiul de percepție și atitudinea față de material, colaboratorii TOR-Design fiind cei care dezvoltă noi tehnologia. Sunt în căutare și înțelegere continuă a particularităților principalului material cu care lucrează – lemnul. Anume această tendință spre inovație  face ca produsele lor să fie unice chiar și în afara Moldovei.

Mereu în căutarea perfecțiunii TOR-Design

Cu toate acestea, Dmitrii Solodcenco spune că perfecționismul nu îi permite să se bucure prea mult de lucrările sale: „Fiul meu mai mare spune că eu trebuie să privesc lucrările o singură dată. La cea de-a doua privire deja am idei despre cum aș fi putut să fac mai bine. Când văd pentru a treia oară lucrarea, simt un fel de indiferență și sunt gata să cuceresc alte orizonturi.”

De altfel, fondatorul TOR-Design recunoaște că în sertarele biroului său se ascund multe idei legate, însă, de un singur cântec – cel al lemnului. Tot el mărturisește că sursa sa de inspirație și singurul său dascăl este un irepetabil și magic designer – Existența.

Iar această existență, Dmitrii Solodcenco, o percepe doar în strânsă legătură cu natura, chiar își dorea în tinerețe să fie pădurar, însă circumstanțele nu i-au permis.

„Nu am renunțat la această idee. Cu timpul, însă, ea s-a modificat. Îmi doresc să plantez o pădure, împreună cu familia mea. În ea și voi fi pădurar!”, mărturisește eroul nostru.

Ei bine, noi vom aștepta. Cine știe, poate peste câțiva ani, vă vom povesti istoria unei păduri, povestită de același om.

Urmărește-ne pe Instagram

@ designcafeclub.md
Un interviu cu Viktoria @viprada despre fotografie și emoții, descoperiți în interviul video de pe 👉designcafeclub.md 🖤
Societatea din Xangjiang bazată pe Shanghai a proiectat librăria "chongqing zhongshuge" din China, cu o scară escher care crează o iluzie optică imposibilă.

V-ar plăcea să ajungeți aici?

Photo by @harimaolee 
#designcafeclub #designboom #architecture #bookstore #escher #staircase #lookingup_architecture #lookupotd#architecture #arquitectura#lookingup #arkiromantix#jj_architecture #ic_architecture#ptk_architecture#instagram#vscocam#lookingupbuildings #arquitecturamx#arkiminimal#vsccam #ig_architecture#tv_pointofview #building #streetview#up #upthere#archi #archidaily#rustlord_unity#bestworldshots
🔻Ești curios/ă să afli care sunt etapele de elaborare a unui Design corect? Dacă da, va trebui să fiți cu ochii pe noi pentru că vă vom prezenta aceste etape în mai multe părți. 📌Astăzi pe www.designcafeclub.md vorbim despre doi factori fiziologici, obiectivi care dictează construirea unui interior: cel funcțional și cel ergonomic.
Accesează Link-ul din Bio și spune-ne dacă articolul de astăzi ți-a fost de folos🖤☝️
#designcafeclub#interiors #design
Reflecția portului Tazacorte situat pe coasta de vest a orașului La Palma.
O adevărată creație arhitecturală!

Image by @mx.jack.
#designcafeclub #digitalart#architecturephotography#designboom#canaryislands#building#streetview#up#upthere#archi#archidaily#rustlord_unity#bestworldshots#lookingup_architecture#lookupotd#architecture#arquitectura#lookingup #arkiromantix#jj_architecture
📌Astăzi îți vorbim despre pardoseli, tavane, fațade - într-un cuvânt FINISAJE. 
Recomandăm în acest sens pe cei de la Material MD @material_md_showroom care vă permite să găsiți toate soluțiile necesare pentru finisări într-un singur loc. 🛒

Pentru detalii accesați Link-ul din Bio☝️
#designcafeclub #finisaje #pardoseli #fatade #interiordesign #inspiration #showroom
”Micul adăpost” din Bangkok al firmei Department of Architecture co. încorporează o fațadă strălucitoare de lemn și policarbonat șindrile, prevăzute ca peștii de pește pentru a deveni un plan arhitectural etanș. 
Nu-i așa că arată minunat?
Photo by @wisont
#designcafeclub #designboom#architecture#hotel#bangkok#lookingup_architecture #lookupotd#architecture#arquitectura#lookingup#arkiromantix#jj_architecture#architecturephotography#sendinglove#airbnb#beautifuldesign#finearchitecture