În China se construiește complexul celor „1000 de arbori” -

În China se construiește complexul celor „1000 de arbori”

  • noiembrie 28, 2019
  • Imagini:archspeech.com
  • Timp de citire:2 minute
În China se construiește complexul celor „1000 de arbori”

În Shanghai, se apropie de final construcția unui complex multifuncțional ce seamănă cu o pădure suspendată.  Proiectul „1000 de arbori” este semnat de Heatherwick Studio, va fi inaugurat în curând între două ”dealuri” artificiale situate pe malul râului Suzhou și va fi acoperit de o mulțime de copaci și arbuști. Deși nu este prima clădire verde concepută, construcția vine cu o idee similară, însă cu o altă abordare. Plantele nu au fost integrate pe terase sau la balcoane, cum s-ar fi așteptat.

La începutul lucrării, arhitecții au ajuns la concluzia că pentru a construi într-o astfel de zonă ar fi nevoie de cel puțin 800 de coloane portante și au decis să nu le ascundă în structură. Așa s-a născut ideea de a crea o pădure care s-ar integra armonios în structură, pe fiecare dintre coloane fiind plantați arbori. Acestea se ridică deasupra acoperișului, iar părțile superioare ale lor sunt echipate cu un sistem hidroponic, cu ajutorul căruia se udă copacii.

„1000 de arbori” adaptați după relief și natură

Complexul multifuncțional ”1000 de arbori” face o puternică notă discordantă cu obișnuitele blocuri-turn din beton. Aspectul său verde și inovațiile utilizate îl scot în evidență favorabil.  Mai mult decât atât, conceptul a fost adaptat reliefului în care urma să apară.

„Autorizația existentă prevedea construcția a două centre comerciale, dar clădirea mare pătrată trebuia împărțită în părți mai mici pentru a o încadra în mediu”, au declarat reprezentanții Heatherwick Studio.

Nu se cunoaște numărul exact de plante ce urmează a fi integrate în concept, dar se spune că toate sunt de soiri diferite. În primul rând, au fost selectate astfel încât culorile coroanei să difere, creând un efect natural, iar în al doilea rând, la etajele superioare vor crește copaci cei mai rezistenți la rafalele vântului. Complexul este planificat să fie dat în exploatare în 2020.

Vezi și În Dubai a fost inaugurată cea mai mare clădire imprimată 3D.