Ești arhitect? Iată 10 schimbări la locul de muncă ce pot îmbunătăți productivitatea (și viața) - Design Cafe & Club

Ești arhitect? Iată 10 schimbări la locul de muncă ce pot îmbunătăți productivitatea (și viața)

  • iunie 24, 2019
  • Sursa:archidaily.com
  • Timp de citire:5 minute
Ești arhitect? Iată 10 schimbări la locul de muncă ce pot îmbunătăți productivitatea (și viața)

Cele opt ore de lucru, valabile pentru orice profesie, se transformă câteodată în 13 – valabile pentru arhitecți. Cea mai mare parte a zilei aceștia o petrec în fața monitorului și e natural să mai și obosească. Lucrează la zeci de detalii ale clădirilor pe care le proiectează și știu că fiecare dintre ele contează, tocmai din această cauză, azi îți prezentăm 10 detalii de la locul de muncă, ce îți vor eficientiza productivitatea și îți vor transforma locul de muncă în unul plăcut din punct de vedere psihologic și digital.

1 Scaune sigure

Ceea ce este important să ții minte despre scaune este că nu există unul universal, care s-ar potrivi tuturor. Din această cauză căutările trebuie să fie minuțioase, până nu găsești un scaun perfect ajustabil corpului tău. Un factor esențial este posibilitatea de a regula înălțimea scaunului, permițându-ți să aliniezi ochii cu ecranul. Scaunul trebuie ajustat, astfel încât ochii sa fie poziționați cu 10-15 cm mai sus decât centrul monitorului, pentru a se privi ușor în jos în timpul lucrului. Este bine să acorzi atenția și la cotiere, care trebuie să fie reglabile pentru a-ți putea odihni mâinile după o zi întreagă de tastare și click-uri.

2 Reducerea disconfortului vizual

Oboseala ochilor nu este un lucru extraordinar când stai ore în șir la calculator. Acest lucru este, aproape sigur, stimulat de două cauze principale: luminozitatea ecranului și temperatura culorilor. Monitorul  ar trebui să fie la fel de strălucitor ca restul mediului înconjurător, așa că, dacă în prezent arată ca o sursă de lumină, scade din luminozitatea lui. Dacă, dimpotrivă, arată un pic gri, este posibil să ai nevoie să mai adaugi luminozitate.  Spre deosebire de luminozitatea, saturația culorilor este mai des trecută cu vederea. Ecranul computerului emite o mulțime de lungimi de nuanțe albastre, care sunt ok în timpul zilei, dar în timpul nopții pot deveni obositoare. Dacă lucrați mult cu culorile, încercați să descărcați o aplicație care reglează automat temperatura culorii ecranului în funcție de ritmul personal zilnic.

Image © Juan Carlos Figuera

3 Tastatură confortabilă

Folosirea corectă a tastaturii și mouse-ului poate evita apariția durerilor sau a leziunilor la încheieturi, mâini și brațe, mai ales dacă utilizați computerul pentru perioade lungi de timp. Tastatura trebuie să fie în mod ideal poziționată cu o înclinare negativă – cu marginea superioară mai jos decât marginea inferioară. Deci, evitați folosirea „piciorușelor” care se află sub cele mai multe dintre tastaturi și cu care se ridică marginea superioară a tastaturii.

4 Iluminare caldă

Ca și în cazul temperaturii culorilor ecranului unui computer, lumina caldă „galbenă” tinde să fie mai potrivită pentru interior decât lumina „albă”. Indiferent dacă această lumină este artificială sau naturală, intensitatea trebuie controlată, chiar și lumina soarelui poate fi prea puternică în anumite situații. Adăugarea unei perdele pentru reducerea luminii poate fi o idee bună dacă stai lângă fereastră.  De asemenea evită să îți amplasezi biroul în fața geamului, astfel evitând lumina intensă.

5 Gustări sănătoase

Aprovizionează-te cu alimente sănătoase, cum ar fi migdalele sau fructele, și ține-le  aproape de masa ta de lucru. Astfel vei evita dorința de a te ridica și de a te plimba în căutarea unei gustări nesănătoase. Mai mult, probabil că vei avea mai multe „mese” mici pe parcursul zilei, în loc de cele trei mese standard, de obicei, consumate. Acest lucru ajută la menținerea nivelului constant de zahăr din sânge, în loc de a provoca creșterea și scăderea nivelului de zahăr, ceea ce duce la schimbări de dispoziție neașteptate și oboseală bruscă.

6 Dezordinea creativă

Image: Didonè Comacchio Architects

Studiile au arătat că spațiile dezordonate promovează creativitatea, contrar viziunilor interioare nordice minimaliste ale multor firme de arhitectură din zilele noastre. Există chiar și studii în acest sens. Rezultatul acestora arată că obiecții cercetării din spațiile ordonate au generat același număr de idei ca și cei din spațiile nearanjate, doar că ideile celor din urmă erau cu circa 28% mai creative. Inutil să mai spunem că există excepții de la fiecare regulă, dar când stați la îndoieli, nu vă fie teamă să faceți puțină dezordine în care se amestecă  creativitatea.

7 Fișiere organizate

În ciuda aprobării științifice a dezordinii, mai există încă anumite lucruri care se păstrează cel mai bine într-o organizare strictă – mai exact, toate fișierele de pe desktop și hard disk. Dacă informația  nu este structurată corect, găsirea fișierelor și a dosarelor de pe computer poate deveni destul de greu de spus. Efectuând efortul suplimentar de a da fișierului un titlu adecvat, inclusiv date și specificații importante, poți economisi mult timp când vei avea nevoie de aceste fișiere în viitor. Stocarea suportului informațional pe un hard disk extern sau stocare în cloud este o altă investiție bună care îți va salva o mulțime de nervi în nefericitul caz în care se defectează computerul.

8 Rafturi vs sertare

Spațiul de stocare nu se limitează la desktopul virtual, încă catalogăm și stocăm multe obiecte și fișiere în spațiul nostru fizic, cel mai adesea pe rafturi sau în sertare. Deși ambele au avantajele lor, rafturile deschise sunt mai în concordanță cu profesia de arhitect, deoarece totul poate fi văzut și localizat cu ușurință. Aceasta urmează de asemenea teoria că dezordinea provoacă creativitatea, având o abundență de stimuli vizuali, inspirația se poate ivi din locuri neașteptate.

Image: Tudor Adina Mihaela

9 Ecrane duble

Două monitoare pot constitui un adevărat avantaj în cazul în care nu aveți unul mare. Ele vă dau posibilitatea de a prezenta un desen digital pe un ecran și specificațiile pe altul. Dezavantajul este că vă puteți distrage cu ușurință atenția și veți putea cu greu să vă concentrați pe o singură sarcină. O alternativă ar putea fi o tabletă mai mică folosită în situații de urgență sau atunci când preferați să nu treceți în mod constant între file. Beneficiul tabletei este că poate fi blocată atunci când ați terminat sarcina, reducând astfel probabilitatea de distragere a atenției.

10 Calendar sincronizat

Configurează un sistem de calendar care funcționează pe toate dispozitivele, în toate activitățile și întâlnirile necesare. Minimizarea calendarului pe o singură platformă va salva, în primul rând, mult timp, deoarece totul se află într-un singur loc și, în al doilea rând, te va scuti de necesitatea de a memora totul. Obținerea obișnuinței de a pune toate evenimentele și termenele limită într-un singur sistem va reduce semnificativ șansele de a uita ceva și vei putea să-ți îndrepți toată atenția asupra muncii.