Vitalie Robu: „Fără design lumea ar fi plată și sumbră”

Vitalie Robu: „Fără design lumea ar fi plată și sumbră”

  • December 14, 2018
  • Imagini:Nicolae Ursu, Arhiva personală
Vitalie Robu: „Fără design lumea ar fi plată și sumbră”

Probabil puțini dintre designerii și arhitecții autohtoni își doresc să construiască și să amenajeze un castel. Ei bine, el vrea! Este vorba despre designerul Vitalie Robu, care, deși are studii făcute la un alt capăt de lume, a revenit acasă. S-a angajat în calitate de designer în cadrul biroului „AB+Partners”, iar în scurt timp a devenit șeful departamentului de design interior. Despre cum e să faci studii în SUA și să implementezi în Moldova ce ai învățat acolo, aflați în interviul de mai jos.

Ai făcut studiile în SUA. Povestește-ne despre acea perioadă, cum a influențat o cultură străină crearea ta ca profesionist?

SUA a fost una din cele mai entuziasmante perioade din viață mea…

Am pornit pe continentul viselor în 2007. Pe atunci eram un tânăr care abia finalizase liceul, înfricoșat de distanță și necunoscutul cu care avea să se ciocnească, însă devotat visului său și ghidat doar de pasiunea pentru arhitectură. Odată ajuns, din prima zi am fost cucerit de abundență de oportunități puse pe tavă. Din cam 16 obiecte anuale, mai mult de jumătate erau la alegere. Este  o practică bună care îți permite să îți clădești propriul concept de studii. Foarte popular în sistemul lor de învățământ sunt și Artele Liberale care, te ajută să gândești rațional și critic, să dezvolți capacitățile intelectuale, pe când programele profesionale, pun mai degrabă accentul pe specializare. În toți cei 5 ani de facultate, am făcut mai multă practică decât teorie. Un mare accent se punea pe lucrul în echipă, gândirea multilaterală, creativitatea (thinking out of the box) și atenția la detalii. Uneori, pornind de la un nod de funie eram provocați să ajungem la un proiect de spațiu populat.

O altă amprentă pozitivă a fost interacțiunea cu persoane din diferite țări, cu diferite culturi, religii și principii, aceasta mi-a dezvoltat considerabil capacitățile de comunicare și mi-a dăruit astăzi prieteni în toată lumea. Tot în SUA s-a născut o nouă pasiune – fotografia arhitecturală – vie și azi. Îmi place să surprind formele fixe care, privite din diferite perspective pot naște alte forme unice.

Ai studiat arhitectura, acum ești șeful departamentului design la AB+Partners. De ce te-ai reprofilat?

Designul interior a fost mai degrabă o adaptare la necesitățile pieții. Atât arhitectura, cât și designul interior presupun o abordare creativă, doar că în cea de-a doua direcție ai mai multă libertate în modelarea și evidențierea formelor, combinația de culori, piese de decor și materiale utilizate. În Republica Moldova este mai dificil, din punctul meu de vedere, să te afirmi prin arhitectură. Oamenii de la noi sunt mai inhibați când vine vorba de forme excentrice sau de investițiile pe care le presupun acestea.

Ce ai luat de acolo și încerci să implementezi aici?

Dedicația, profesionalismul, responsabilitatea și perseverența rămân a fi principiile de baza în activitatea mea zilnică. Sunt pe deplin de acord cu afirmația lui Liviu Rebreanu „Talentul e un dar dumnezeiesc, neapărat, însă singur, fără multă trudă, foarte multă trudă, rămâne sterp. Un sfert de talent și trei sferturi de muncă abia vor naște o operă de artă”.

Care sunt componentele unui proiect de design interior perfect?

Un proiect de design interior înseamnă apelarea la un specialist pentru a transformă spațiul în spațiul Dvs. Așadar, condiția primordială a unui proiect perfect este ca încăperea să reprezinte clientul, să arate minunat și să poată fi și executat într-un buget rezonabil.

Componentele unui asemenea proiect le-aș diviza în 2 categorii:

Componente obiective: măsurări exacte; desen tehnic desfășurat cu indicarea tuturor dimensiunilor și detaliilor tehnice de execuție; implementarea proiectului în conformitate cu vizualizarea 3D; materiale de construcție în volumul și la standardele necesare indicate în proiect, etc;

Componente subiective: abordare individuală și profesionistă;  concept original; funcționalitate sporită; vizualizare 3D de calitate înaltă; furnizori de încredere și materiale de calitate care să asigure durabilitate; raport calitate – preț; Client mulțumit.

Ce proiect de design ți-a adus până acum cea mai mare satisfacție?

Toate proiectele îmi aduc satisfacție într-un mod aparte și în toate, fără excepții,  mă dedic profesional și personal. Unele din cele mai memorabile sunt cele cu care am debutat în carieră, ele fiind pilonii experienței pe care o dețin astăzi, dar și punctul de referință în evoluția mea că designer.

La modul ideal, care ar fi proiectul la care visezi?

Proiectul ideal ar fi cel unde aș avea toată libertatea de exprimare. În 99,9% din cazuri, lucrările sunt adaptate cerințelor și preferințelor clientului , ceea ce impune anumite limite fie de stil și/sau buget. Rar se întâmplă ca un beneficiar să fie dispus să-ți lase mâna liberă și să-ți permită să faci tot ceea ce știi mai bine.
Ce calități trebuie să aibă un designer bun?

Pe lângă imaginație, talent nativ și sârguință,  cea mai valoroasă calitate pe care o poate deține un designer de interior, în opinia mea, este corelarea creativității și comfortului cu necesitățile clientului.

Ar mai fi indicate abilitățile sporite de comunicare și de lucru în echipa, fiindcă dacă îți dorești o carieră de succes, trebuie să știi să relaționezi eficient cu toți cei care te vor susține în asta.

Există o persoană căreia ai dori să îi amenajezi locuința? Cine e și de ce?

Rămân și astăzi impresionat de castele. Mi-ar plăcea mult să execut un astfel de proiect pentru personalități marcante din lume.

Dintre designerii cu renume din străinătate, ai unul preferat?

Nu pot să zic că am un designer preferat. Mulți îmi plac și mă inspiră. Aș aminti aici: Zaha Hadid – prin formele dinamice;  David Rockwell  – prin spațiile sale excentrice; băieții de la Yodezeen – prin soluțiile lor moderne.  Admir soluțiile propuse de aceștia și abordarea detaliilor.

Dacă nu ar exista designul interior, cum ar arăta lumea?

Designul interior este acea voce interioară care ne definește personalitatea;  exclamare a desăvârșirii, confortului, prospețimii și stării de bine… Fără design lumea ar fi plată și sumbră,  iar lipsa de culoare ar transforma-o într-un plictis. Se spune că „Whatever good thing we build ends up building us”.

Continuă fraza:

Prietenii spun despre mine că sunt …perfecționist.

Înainte de culcare, în fiecare seară…fac rezumatul zilei,  analizez ce-a fost bun în ea, ce pot îmbunătăți și trasez sarcinile pentru ziua următoare.

Pe noptieră mereu am…O bufniță albă (n.red. zîmbește) care permanent stimulează forța creatoare și curajul de a-mi asuma responsabilități.

Mai important decât designul pentru mine este… familia mea și fericirea lor, încerc la maxim să-i fac fericiți.

Dacă nu aș face design, aș vrea să fiu… un șofer de Formula1.

 

 

FOLLOW US ON INSTAGRAM

@ designcafeclub.md
Înscrie-te la Advanced: Curs de Design Interior și învață intensiv designul interior în doar 3 luni.
⠀
o Doar cunoștințe practice
o Doar informație actuală
o Abordare individuală
o Fără pregătire anterioară
o Grupuri mici-rezultat maxim
o Primul proiect semnat de tine.
⠀
🎈 Înscrie-te aici: bit.ly/dcc-advanced
🎈 click link din bio
⠀
Cursul este pentru toți care doresc să învețe în scurt timp o nouă profesie și să facă o carieră în design, dar și pentru studenții care au deja o bază în domeniul artelor și doresc să își actualizeze cunoștințele.
⠀
📍 1 Iulie
📍 Artcor
Vedetă în cadrul festivalului @moldovandesignweek și premiată la Red Dot Design pentru designul său inovator și vizionar. 
Vezi despre ce produs este vorba urmând link-ul din descriere.🖤 O recunoașteți?
Casa Grădinilor Secrete - acolo unde secretele creează umbre.

Concept de @spasmdesignarchitects 📷 @umangshahphotography @phxindia 
#architecture#archilovers #modern #modernhouse#design #concept #luxury#luxuryhomes #villa #house #interior#arquiteturadeinteriores#interiores#arquitectura#projeto#architecturestudent#papodearquiteto#architects#interiorlovers#arquitetando#architecturelovers#architecturephotography#archieandrews#architectural#architecture_huter#architectureporn#arch#archdaily#amazing
Astăzi vă arătăm un proiect de Design Interior ce arată cum armonizarea culorilor și a materialelor creează un spațiu larg în locuința ta.🏠
👇
🔳Stilul minimalist îmbinat cu accente de modernism creează o ambianță perfectă pentru orice familie.

Tot proiectul îl puteți accesa în link-ul din Bio☝️
#designcafeclub
@keivaniarchitects a proiectat o clădire rezidențială inspirată de spiritul locului, reinterpretând fereastra tradițională Orsi într-un spațiu în care se combină împreună piatra, lemnul, apa, lumina și plantele. 📷 @parhamtaghioff

#designcafeclub#architects_need#architecture_addicted#designers_need #interiordesign#minimalist #architecturalmodel#sketching #modernhouse#contemporaryarchitecture#normanfoster #BIG #villa#design #architect #architects#parametric#parametricarchitecture#parametricdesign #skyscrapers#luxuryhouse #luxuryhome
Dacă până acum ai avut momente când nu ți-ai dai seama de ce nu poți fi atât de productiv pe cât ți-ai dori, ține cont de 10 detalii ce te vor ajuta să-ți îmbunătățești productivitatea la locul de muncă. 👇
Accesează Link-ul din Bio 😊

Urmărește-ne pentru mai multe noutăți din domeniul industriilor creative @designcafeclub.md #designcafeclub 🖤