Vika Tonu: „Bijuteria e …un simbol, o relație, o moștenire”
December 7, 2018

Vika Tonu: „Bijuteria e …un simbol, o relație, o moștenire”

Vika Tonu: „Bijuteria e …un simbol, o relație, o moștenire”

Bijuteria ei e o întruchipare a simplității, modestiei și emoției și aceste trăsături pot fi observate în toată ființa sa. Tânăra Vika Tonu s-a făcut remarcată prin liniile laconice și drepte pe care le iau creațiile ei și prin sinceritate. E greu să o descrii în câteva cuvinte căci zâmbetul și ochii ei ascund o pasiune și o lumină deosebită.  Tocmai din această cauză vă  invităm să îi descoperiți întreaga esență în interviul de mai jos.

Născută în Moldova, „crescută” în România și „școlită” în Marea Britanie. Cum a marcat fiecare dintre aceste culturi dezvoltarea ta, ce ai luat și păstrat din fiecare?

Cu siguranță fiecare tranziție a inițiat o etapă nouă, însoțită de experiențele, obstacolele și lecțiile corespunzătoare. Nu pot decât să fiu recunoscătoare pentru deschiderea de care am avut parte intrând în contact cu fiecare din cele trei culturi.

Din Moldova tind să cred că am moștenit un soi de naivitate și sensibilitate, în UK am înțeles ce e disciplina, iar România continuă să mă învețe ce este perseverența .

De ce bijuteria? Este un domeniu pe care puțini se aventurează să îl aleagă, cum a apărut dragostea pentru bijuterie?

Inițial a fost o curiozitate, urmată de o etapă de doi ani de sentimente contradictorii, până la o împrietenire definitivă cu acest domeniu. Prin intermediul bijuteriei am simțit că pot să îmbin exprimarea artistică cu crearea unui obiect mai practic, care poate fi atins, purtat, dar care poate căpăta în același timp o valoare sentimentală.

În lucrările tale întâlnim lemn, piatră, metal, ai un material preferat; unul cu care ai dori să lucrezi    în viitor?

Bijuteria din metale prețioase dăinuie peste timp, din acest motiv vreau să creez piese care să rămână o perioada mai îndelungată în posesia purtătorului sau chiar să fie transmise generațiilor următoare. Pe viitor îmi doresc să includ în design și pietre semi-prețioase sau diamante naturale, elemente care să adauge un plus valorii simbolice a bijuteriei.

Stilul tău presupune bijuterii simple minimaliste și geometrice. Ce se ascunde în spatele acestei simplități?

Încercări de a simplifică forme mai complexe sau idei, într-o cât mai sugestivă mișcare a liniei de argint. Toate piesele mele poartă un mesaj, un simbol, o poveste.

Mulți spun că ai nevoie de experiență să ajungi la simplitate. Tu cum ai ajuns la ea?

Studiul și perioada de experimentare din timpul facultății, în special cea din timpul creării primei colecții de inele („Dimiourgia”, 2013), au avut un rol decisiv în găsirea direcției stilistice personale. Lucrând la acest proiect de licență timp de un an, am încercat să sintetizez multe informații noi, atât teoretice cât și practice,  pornind de la ideea individului reprezentat de simboluri, alfabetul grecesc și corelațiile acestuia cu alchimia, astrologia și astronomia.

Toate acele cunoștințe și rezultate au fost abstractizate, esentializate și redate în metal, într-un mod coerent, purtabil și ergonomic, ajungându-se  astfel, gradual și natural, la simplificare. Formele descoperite în timpul acelui proces reprezintă pentru mine, chiar  și astăzi, o  sursă de inspirație care poate fi mereu reinterpretată.

Pentru cine sunt făcute bijuteriile tale?

Pentru orice persoană care rezonează cu ele.

Spuneai în unul din interviurile pe care le-ai dat că îți dorești ca bijuteriile tale să devină toteme. Cum ai ajuns la această idee și de ce ar trebui o bijuterie să aibă o semnificație atât de profundă?

Bijuteria reprezintă unul dintre cele mai vechi obiecte create de om, având de-a lungul timpului diverse semnificații și roluri, printre care și acela de protector. Încărcarea bijuteriei cu energie și intenție înseamnă transformarea obiectului în totem și crearea unei relații speciale între obiect, creator și purtător. În vremurile noastre de consumerism rapid, bijuteriile au început să își piardă din însemnătate, devenind accesorii de purtat care se înlocuiesc frecvent. Un obiect creat manual, insuflat cu sens și care urmează un parcurs organic, nu are cum să nu devină, mai ales astăzi, un totem modern.

CREDITS: Fotograf – Oana Dumitrescu/ model – Tatiana Grigorescu/ make-up – Mihaela Cherciu

Nu pot să nu întreb despre colecția „Ensemble of Broken Pieces”, parte a proiectului expozițional „Untamed Skin”, creată în colaborare cu Alexandru Nimurad. Proiect expus și premiat la London Fashion Week. Povestește-ne cum a luat naștere colecția.

În 2015, la invitația galeriei Galateca  din București și a Institutului Cultural Român, am început colaborarea cu artiștii Alexandru Nimurad, Alexandra Abraham și curatoarea Roxana Gibescu pentru expoziția „Untamed Skin-The Romanian Blouse”. Povestea ce urmă să se nască avea că punct de plecare bluza românească, ia, cu motivele și semnificațiile sale, precum și alte ipostaze ale simbolului în lumea tradițională. Pentru colecția colaborativă de bijuterii am ales că inspirație povestea Reginei Maria a României, care a fost de altfel și o ambasadoare a iei românești. Prin cele șase coliere prețioase rezultate am încercat să redăm etapele unei inimi îndurerate, aflate într-un proces de vindecare și iertare. Inima făcea referință la gestul Reginei de a lasă, fizic, o parte din ea, moștenire poporului pe care îl iubea. Expoziția a fost una complexă, o experiență senzorială și o simbioză artistică armonioasă.

„Untamed Skin – The Romanian Blouse” a fost prezentat pentru prima oară în cadrul concursului Internațional Fashion Showcase, parte din London Fashion Week, 2015. Acolo a avut parte de aprecieri din partea unui juriu important din British Fashion Council și a obținut trei mențiuni speciale „Best Exhibition”, „Best Designer” și „Best Curator”.

Ce a însemnat acest proiect pentru tine și cât de mult au contat rezultatele?

„Ensemble of Broken Pieces” a fost un proiect de suflet în care practic nu au existat limite artistice; o împletire frumoasă între două viziuni și un rezultat pe măsură implicării și entuziasmului nostru. Expoziția are un parcurs și în prezent, fiind expusă în continuare în diverse galerii și spații din Europa. Întreagă experiență a fost o realizare importantă, apreciată și susținută de multă lume. Acest lucru ne-a oferit vizibilitate, încredere și recunoștință.

Ce trăsături ale tale se reflectă în creațiile tale?

Simplitatea, curiozitatea.

Există un apogeu la care ți-ai dori să ajungi:

Ceva ce îți dorești să creezi?

Continuarea seriei „Ensemble of Broken Pieces”

O personalitate care să poarte bijuteriile tale?

Marina Abramovic prezent, Peggy Guggenheim trecut.

Un loc unde acestea să fie expuse?

MoMA, New York.

Continuă fraza:

Bijuteria e …un simbol, o relație, o moștenire.

Ideile se nasc …când chiar le caut.

În bijuterie, respirația are forma … focului.

Cea mai neobișnuită bijuterie pe care am creat-o a fost …”Manușa Invizibilă” proiect-colaborare cu brandul Imaculatura.

Trei cuvinte care caracterizează lucrările mele sunt …minimalism, suflet, sens.

Mai important decât bijuteria, pentru mine, este …colajul.

Dacă nu aș face bijuterie, aș … continua calea artei.

  • Imagini: arhiva personală

FOLLOW US ON INSTAGRAM

@ designcafeclub.md
Potrivit organizatorilor, în acest an, cel mai mare festival sculpturi de gheață din lume va atrage circa 18 milioane de vizitatori.
⠀
❄️Festivalul sculpturilor de gheață.
⠀
👁️Află mai multe pe designcafeclub.md - [Vezi cum arată cel mai mare festival al sculpturilor din gheață!]
⠀
#harbinicefestival #harbinicewonderland
#IceSculpture #IceSculpting #HarbinIceFestival #HarbinIceWonderland #BBCNews #Harbin #China #Castle #Art #Beautiful #Sculpture #frozen #icecity #icesculptures #harbinicewonderland #passionpassport #tastemadetravel
Noul an reduce din curentul de minimalism și din popularitatea designului scandinav, care se caracterizează prin culori neutre și materiale simple. 
În locul acestora, culorile luminoase și modelele grafice devin din ce în ce mai răspândite.

Fii la curent cu noutățile din 2019 din designul interior.
▶️ designcafeclub.md - [ Vezi ce este în trend în designul interior și ce trucuri expiră în 2019!] ___________________________________________
#designcafeclub #interiordesign #currentdesignsituation #trends #2019 #interior4all #interior2you #scandinav #minimalism #livingroom #bedroom #designcolors #eclectic #interiorstyle #designmediaplatform #mediacontent #howto #designlessons #designstyle
"Dacă mai demult lumina însemna lustre: ai agățat și atât, acum ea a devenit un complex de mecanisme și au apărut mulți parametri tehnici de care trebuie să ținem cont.

Vrem să cultivăm ideea designului de lumini, să schimbăm și să facilităm munca arhitecților și designerilor. 
În același timp, ne dorim ca specialiștii de la noi să se ghideze după modelul european, adică să lucreze la conceptul de iluminare chiar de la etapa inițială a proiectului." Soluții inteligente de la @smartlight.md

Citește mai departe pe designcafeclub.md - [Smart Light – Soluții luminoase]

________________________________________ 
#designcafeclub.md #CristinaRapoport #BorisRapoport #SmartLight #designlight #designlighting #designlights #lights  #interiordesign #interior4all #interior2you #minimalism #livingroom #bedroom #designcolors #eclectic #interiorstyle #designmediaplatform #mediacontent #chisinau #designstyle
Un an nou este un prilej bun de făcut sinteze.
⠀
Având în spate cele 365 de zile, în care am încercat să îți oferim articole ce ar dezvălui întregul univers creativ din Republica Moldova, acum credem că e timpul să vezi care au fost cele mai populare dintre ele.
⠀
Așadar, dacă le-ai pierdut cumva, acum ai ocazia să le vezi aici ○ bit.ly/articole18
Echipa DCC vă dorește sărbători  frumoase și un An Nou fericit, alături de cei dragi! ☆

_______________________________________________
#DCC #designcafeclub #annoufericit #anulnou #sarbatorifericite#bestwishes #happynewyear #newyear #happynewyeareveryone #ourteam #christmas #2019 #merrychristmas #holidayseason #happyholidays #newyeargoals #designcompany #interiordesign #designer
Tutorial: Creeaza singur decor de Crăciun.

Pentru a  decora o stea de Crăciun vei avea nevoie de:
-lipici lichid PVA
-pensulă
-foarfece
-stele din lemn (ale noastre erau vopsite prealabil)
-ață de iută sau alt tip de ață decorativă
-panglică
-clopoței
-gliter

Toate le poți găsi în magazinele specializate pe elemente pentru creații hand-made.

Vezi video integral pe designcafeclub.md

Mulțumim pentru gazdă  @homedecor_by_olgaholban

#designcafeclub #christmas #christmasdecor #decor #star #christmasstar #decordecraciun #olgaholban #workshop #artistic #handemade #merrychristmas #newyear #happynewyear #happiness