Arta la scară largă - Design Cafe & Club

Arta la scară largă

  • December 16, 2019
  • Sursa:designboom.com
  • Imagini:designboom.com
  • Timp de citire:5 minute
Arta la scară largă

Putem admira Pătratul negru, cu același entuziasm cu care admirăm o clădire sau o instalație sau un pod… Și avem ce admira. În întreaga lume specialiștii industriilor creative dau noțiunii de „arta” cele mai diverse forme și mărimi pentru a impresiona cu adevărat. Iată câteva dintre cele mai proaspete exemplare!

1 JR transformă Luvru cu iluzie optică epică

Cu ocazia celei de-a 30-a aniversări a celebrei piramide din sticlă a muzeului Louvre, artistul francez JR a creat o iluzie optică de 17.000 de metri pătrați în jurul structurii. Pe parcursul a cinci zile, JR și o echipă de 400 de voluntari au folosit 2.000 de abțibilduri de hârtie pentru a crea opera de artă care a făcut ca piramida să apară ca și cum ar fi fost scufundată într-o carieră de rocă albă.

2 Edoardo Tresoldi reconstruiește o ruină în nordul Italiei

În septembrie, Edoardo Tresoldi a inaugurat „simbiosi”, o lucrare de artă specifică, creată în cadrul Arta Sella – un muzeu în aer liber situat în valea Trentino din Italia. Alături de lucrările unor artiști și arhitecți de renume, cum ar fi Eduardo Souto de Moura, Kengo Kuma, Michele de Lucchi și Ettore Sottsass, opera lui Tresoldi reprezintă ultima etapă a renașterii parcului Trentino, care s-a redeschis anul acesta în urma unei furtuni distructive.

3 Klaus Littmann transformă stadionul de fotbal într-o pădure nativă a Europei Centrale

La începutul acestui an, pentru a atrage atenția asupra schimbărilor climatice și defrișărilor, Klaus Littmann a transformat un stadion de fotbal din Austria într-o pădure specifică zonei Europei Centrale. Lucrarea „pentru pădure – atracția iminentă a naturii”,  în septembrie 2019, marchează cea mai mare instalație de artă publică din țara sa. Cu aproape 300 de copaci, unii dintre ei cântărind până la șase tone fiecare, instalația a atras atenția asupra terenului existent.

4 Alex Chinneck „descheie” fațada unei clădiri pentru săptămâna designului milan

În aprilie, Alex Chinneck, cunoscut pentru inversarea stâlpilor de electricitate și legarea ceasurilor bunicului în noduri, „a decupat” fațada unei clădiri din Milan, ca parte a festivității săptămânii de design a orașului. Pentru a crea efectul dramatic, Chinneck a creat o altitudine total nouă în stilul arhitecturii tradiționale milaneze, care pare să se deschidă pentru a dezvălui clădirea din interior. spațiile interioare, pe de altă parte, sunt transformate radical prin „deschideri” neașteptate în pavajul de ciment și pereții de piatră.

5 Doug Aitken a creat un miraj într-un peisaj montan înzăpezit

La începutul lui 2019, Doug aitken a prezentat publicului lucrarea „mirage gstaad”, o clădire semi-permanentă care reflectă peisajul alpin sublim. În contrast cu cabanele din jur, structura în stil ranch iese din peisaj și se contopește cu el în același timp. Interiorul este un caleidoscop pe care îl puteți parcurge, care reflectă o revistă TIME peisaj denumită „locul”, acum 60 de ani. Proiectul a fost prezentat ca parte a „ELEVATION 1049: frecvențe”.

6 TeamLab transformă aeroportul Changi într-o pădure luminoasă

TeamLab a prezentat două lucrări de artă noi la recentul finisat Aeroport Changi din Singapore, proiectat de Safdie Architects. Una dintre ele este instalația cuprinde o pădure de copaci luminoși, lumina fiecărui dintre ei fiind autonomă și pulsantă, schimbând culorile pe măsură ce vizitatorii trec și radiind spre copacii vecini. Astfel, nuanțele de culori pătrund continuu și se răspândesc pe întreaga suprafață verde.

7 Camille Walala transformă benzinaria într-o pată colorată din Arkansas

în noiembrie, artista franceză Camille Walala a transformat o benzinărie deteriorată, într-o piesă de artă publică palpitantă. „Îmi place această pânză – a fost interesant să fac ceva cu adevărat îndrăzneț, care iese în evidență la o scară mai mare”, spune Walala despre lucrarea din Arkansas. „Am avut o echipă grozavă de oameni care au lucrat cu noi de câteva zile, majoritatea erau localnici din fortul smith care au venit în ajutor în execuția uimitoare a proiectului.”

8 Liniile de lumină care marchează nivelul mării, care se va ridica inevitabil din cauza schimbărilor climatice

În largul coastei de vest a Scoției, artiștii finlandezi Pekka Niittyvirta și Timo Aho au creat o instalație ușoară care a atras atenția asupra creșterii nivelului nostru al mării. Prin utilizarea senzorilor, instalația a interacționat cu schimbările în continuă creștere, creând astfel și oferind o referință vizuală a nivelurilor viitoare ale mării. În acest sens, instalația a explorat impactul catastrofal al relației umane cu natura și efectele sale pe termen lung.

9 Jaume Plensa și cele șapte sculpturi în Orașul Artelor și Științe

Din iunie până în noiembrie, șapte sculpturi monumentale, semnate de Jaume Plensa,  au fost expuse în Orașul Artelor și Științelor din Valencia, Spania. Fiecare sculptură din fontă cuprinde un cap de portret la scară largă al unei femei, respectiv intitulată Silvia, Isabella, Laura Asia, Maria, Minna, Carla și Laurelle. Fiecare dintre ele este prezentată cu ochii închiși, având o stare contemplativă. Instalația este menită să ilustreze un moment liniștit care a transformat spațiul public într-unul personal.