20 de proiecte arhitecturale ale lui 2020 - Design Cafe & Club

20 de proiecte arhitecturale ale lui 2020

  • December 26, 2019
  • Sursa:archidaily.com
  • Timp de citire:7 minute
20 de proiecte arhitecturale ale lui 2020

Forme inedite, materiale spectaculoase și idei inovative – în aceste sintagme s-ar putea încadra arhitectura anului ce vine, așa cum era și de așteptat. Fie că sunt rezidențiale sau publice, proiectele lui 2020 vor trasa noi direcții și vor impresiona, cu siguranță.

1 Audrey Irmas Pavilion, semnat de OMA

OMA New York a prezentat primele detalii despre proiectul Pavilionului Audrey Irmas încă în 2018. Acesta urmează să fie nouă completare a Templului de pe Bulevardul Wilshire din Los Angeles, California. Schema OMA încearcă să „creeze noi conexiuni în campusul existent și să creeze o nouă prezență urbană pentru a angaja Los Angeles.”

2 Winter Park Canopy, Adjaye Associates

Adjaye Associates a creat un proiect pentru noua bibliotecă publică și centrul de evenimente situat în orașul Winter Park, Florida. Proiectul de 30 de milioane de dolari va înlocui structurile existente cu o serie de trei pavilioane descrise de arhitecți drept „micro -village.

3 Vista Tower, Studio Gang

Definind o nouă margine a orașului, când va fi finisată, Vista Tower va fi a treia cea mai înaltă clădire din Chicago. Ridicată în centru, clădirea unește comunitatea din centrul orașului Lakeshore East în jurul său, creând cu conexiuni urbane fără precedent și acces public îmbunătățit la râul Chicago. Privind spre râu și parc, turnul se prezintă ca trei volume interconectate de înălțimi diferite.

4 Nanjing Zendai Himalayas Cente, MAD Architects

„Nanjing Zendai Himalay Center” se apropie de finalizare. Proiectul urban la scară largă este cel mai mare dintre cele construite până acum. Designul înglobează filosofia estică tradițională a cooperării dintre umanitate și natură într-un cadru modern, căutând să restabilească armonia dintre oameni și mediu, prin crearea unor spații integrate, contemplative care, în timp ce cufundă locuitorii în natură, încă îndeplinesc comoditățile vieții moderne.

5 Atrio Towers, Rogers Stirk Harbor + Partners + The Mazzanti Team

ATRIO reprezintă un proiect cu destinație comercială mixtă din centrul orașului Bogotá. Acesta cuprinde două turnuri – Nordic și Sudic – cu un spațiu public larg, deschis, la nivelul solului. Cu 42 de etaje (201 de metri) și, respectiv, 58 de etaje (268 de metri) înălțime, turnurile furnizează un total de peste 250.000 mp de spații de birouri, servicii publice și de vânzare cu amănuntul, cu un trafic așteptat de până la 72.000 de oameni zilnic.

6 Tokyo 2020 Olympic Stadium, Kengo Kuma and Associates

Construcția Stadionului Olimpic Național Tokyo 2020 este în curs de desfășurare. Acesta va fi situat pe locul Stadionului Olimpic din Tokyo, semnat de Kenzo Tange în 1964, care a fost demolat pentru a face loc noii structuri. Stadionul de trei niveluri, cu o capacitate de 80.000 de locuri, este construit pentru ceremonia de deschidere din 24 iulie 2020.

7 Pier55, Heatherwick Studio

Cu un cost de 170 de milioane de dolari, Pier55  a fost proiectat de studioul lui Thomas Heatherwick, ca peisaj luxuriant, ondulant, ridicat pe 300 de coloane de beton în formă de ciupercă, amplasate la 186 de metri de coasta râului Hudson. Funcționând atât ca locație spectacole în aer liber, cât și ca sanctuar marin, structura a fost realizată cu un amfiteatru de 800 de locuri, accesat prin două căi conectate la țărmul orașului New York.

8 Audemars Piguet Hôtel des Horlogers, Bjarke Ingels Group

Grupul BIG-Bjarke Ingels a proiectat Audemars Piguet Hotel des Horlogers ca un hotel de schi situat în pitorescul Vallée de Joux, Elveția. Construcția compactă, proiectată în colaborare cu Cche Architecture, este definită printr-o formă de zig-zag integrată perfect în topografia lină a văii din jur, formând o legătură cu Musée Atelier, aflat în apropiere. Schema este formată din cinci componente în zig-zag, ușor înclinate pentru a se îmbina într-o cale exterioară continuă de la acoperiș la sol, invitând oaspeții să coboare pe schiuri spre traseele Valle de Joux.

9 Gardenhous, MAD Architects

Primul proiect rezidențial al MAD din SUA este aproape de finalizare. Situat în Los Angeles, „Gardenhouse” imită un mic deal, înfășurat în cel mai mare zid viu în aer liber din SUA construit până în prezent. Proiectat ca o localitate cu 18 unități ce îmbină spațiile rezidențiale, comerciale, vile și copaci se înalță în sus pe conturul orizontului Beverly Hills, oferind un peisaj distinctiv de-a lungul iconicului bulevard Wilshire.

10 São Paulo Rosewood Tower, Ateliers Jean Nouvel

Jean Nouvel a dezvăluit designul turnului în 2016: clădirea cu 22 de etaje este situată în apropierea Avenida Paulista din São Paulo. Clădirea zgârie-nori, supranumit Turnul de Trandafir, face parte din Cidade Matarazzo, un sit de 27.000 de metri pătrați care conține clădiri istorice care au constituit cândva maternitatea Filomena Matarazzo. Proiectat pentru a conține un hotel, precum și unități rezidențiale, turnul Nouvel este proiectat să fie o continuare verticală a peisajului local.

11 550 Madison Avenue, Snøhetta

Unul dintre cei mai emblematici zgârie-nori postmoderni din New York, Philip Madison (fostul AT&T Building), proiectat de Philip Johnson, se află în proces de renovare. Snøhetta își propune ca, bazându-se pe  fundația Johnson, să reinterpreteze 550 de Madison Avenue de astăzi prin crearea unui spațiu luminos și aerisit, proiectarea unui podium la parter și crearea unui peisaj verde adiacent.

12 1,000 Trees, Heatherwick Studio

În Shanghai, se apropie de final construcția unui complex multifuncțional ce seamănă cu o pădure suspendată.  Proiectul „1000 de arbori” este semnat de Heatherwick Studio, va fi inaugurat în curând între două ”dealuri” artificiale situate pe malul râului Suzhou și va fi acoperit de o mulțime de copaci și arbuști. Arhitecții au ajuns la concluzia că pentru a construi într-o astfel de zonă ar fi nevoie de cel puțin 800 de coloane portante și au decis să nu le ascundă în structură. Așa s-a născut ideea de a crea o pădure care s-ar integra armonios în structură, pe fiecare dintre coloane fiind plantați arbori

13 Grand Egyptian Museum, Heneghan Peng Architects

Concursul pentru proiect a avut loc în 2003 și s-au înregistrat aproape 2000 de dosare din 83 de țări. Proiectul lui Heneghan Peng, construit pe un platou deșert adiacent marilor piramidele din Giza și Cairo va găzdui cea mai mare colecție de artefacte egiptene. Având o suprafață de  100.000 m2, acesta va constitui unul dintre cele mai mari muzee din lume. Acesta va include, pe lângă spațiul dedicat evenimentelor publice, spații de galerie extinse, facilități de conferințe, biblioteci și facilități de cercetare.

14 Santiago International Airpor, ADPi and Luis Vidal + architects

Aeroportul Internațional Arturo Merino Benitez din Chile este un nod important de legătură între America, Oceania și Europa și este printre cele mai eficiente și moderne din America Latină. Numărul din ce în ce mai mare de cereri de zboruri a făcut ca Ministerul Lucrărilor Publice din Chile (MOP) să demareze un proiect în mișcare pentru extinderea infrastructurilor, care include renovarea terminalului existent, construcția unui nou terminal internațional, parc auto și alte sisteme auxiliare. Aeroportul din Santiago urmează să se deschidă anul viitor.

15 Eisenhower Memorial, Gehry Partners

Onorând cel de-al 34-lea președinte al Statelor Unite, memorialul este conceput ca un cadru asemănător parcului, cu o coloană înaltă de 25 de metri care susține o serie de tapiserii din metal țesute care prezintă scene din Abilene, orașul natal Eisenhower. Blocurile de piatră stivuite vor afișa, de asemenea, sculpturi și reliefuri ale momentelor cheie din moștenirea lui Eisenhower.

16 Academy Museum of Motion Picture, Renzo Piano Building Workshop

Muzeul Academiei de Cinematografie, de Renzo Piano Building Workshop se apropie de finalizare. Proiectul lui Piano constă în renovarea magazinului May Company, situat la colțul Fairfax și Wilshire, precum și în adăugarea unei noi sfere de sticlă, care va adăposti Teatrul David Geffen de 1.000 de locuri. Proiectul urmează să se deschidă în 2020 și își propune să devină prima instituție din lume dedicată filmelor.

17 Bee’ah Headquarters, Zaha Hadid Architects

Având un design inspirat de forma dunelor de nisip și orientat spre optimizarea vânturilor predominante, complexul urmărește cele mai înalte standarde de energie regenerabilă și structuri sustenabile, un obiectiv pentru noul sediu al companiei lider din Emiratele Unite pentru managementul integrat al mediului și al deșeurilor. De asemenea, sediul este proiectat ca o clădire cu consum zero.

18 Mira, Studio Gang

MIRA este un proiect rezidențial urban din inima San Francisco. La doar blocuri de la Bay Bridge, Embarcadero și Rincon Park, turnul de 400 de metri înălțime creează o nouă comunitate primitoare în cartierul Transbay în evoluție și găzduiește o gamă largă de unități.

19 Valle San Nicolás, Sordo Madaleno Arquitectos

Proiectul reprezintă o combinație de spații rezidențiale și club de călărie, situat în Valle de Bravo în Mexic. În ultimele câteva decenii, orașul s-a detașat de imaginea de așezare colonială cu mici hoteluri posada în jurul lacului. O parte din ceea ce atrage turiștii în zonă, în special locuitorii din Mexico City, este natura. Lacul Avandaro este rezultatul unui proiect hidroelectric din 1930, iar în 1971, Valle de Bravo a fost cunoscut ca oraș tipic (ciudad tipica) și oraș magic (pueblo mágico) în 2005. Noul proiect al lui Sordo Madaleno Arquitectos regândește experiența rezidențială și tipologia casei lacului.

20 111 West 57th Street, SHoP Architects

Aflat în zona Central Park în Midtown Manhattan, 111 West 57th Street, cea de-a doua cea mai înaltă clădire rezidențială din emisfera occidentală, a ajuns la luna trecută la 1.428 de metri. Proiectat de SHoP Architects cu arhitectură interioară de Studio Sofield, turnul este considerat cel mai subțire zgârie-nori din lume. Turnul cu 91 de etaje, care trebuie să fie finalizat în 2020, a oferit o vedere maximă asupra parcului și orașului, datorită reședințelor cu vedere spre Parcul Central și spre toate direcțiile metropolei.