Dmitrii Demidov, despre sculptură și proaspăta sa popularitate -

Dmitrii Demidov, despre sculptură și proaspăta sa popularitate

  • septembrie 13, 2019
  • Imagini:Nicolae Ursu
  • Timp de citire:5 minute
Dmitrii Demidov, despre sculptură și proaspăta sa popularitate

De peste două săptămâni, curtea hub-ului ARTCOR este gazda unei expoziții de sculptură. Figurile umane, reproduse maiestuos din fire metal au devenit un punct de atracție pentru toți cei interesați de creativitate și nu doar. Integrându-se perfect în peisaj, sculpturile „Părți ale unui întreg” (tr. ru „Части Целого”) par acum o parte parcă indispensabilă a compoziției. Numele autorului este Dmitrii Demidov și a devenit deja cunoscut publicului. Sculptorul spune, însă, că această popularitate nu este scopul spre care a mers. Ce altceva ne-a mai spus în interviu, te invităm să citești mai jos.

Cum a apărut expoziția „Părți ale unui întreg”?

Această expoziție a apărut foarte spontan. Am avut o comandă care avea legătură cu sculptura și, treptat, am creat o legătură cu metalul, cu formele și am început să încerc diverse tehnici… după care au apărut alte comenzi și, într-un final, și această expoziție .

De unde a venit și ce înseamnă acest titlul?

„Părți ale unui întreg” – pentru că figura umană nu este una supremă în natură, pentru că sunt o parte din întreg. Pare un titlul foarte armonios și poetic, dar eu nu sunt poet și nici scriitor, eu vorbesc prin artele frumoase.

Credeți că sculptura este încă actuală astăzi?

Da, desigur. Sculptura a fost mereu actuală, începând cu cele mai vechi timpuri. Era actuală acum 2000 de ani și este actuală și acum, chiar dacă și-a modificat puțin formele. Atu-ul sculpturii este că oferă o percepție tridimensională a obiectelor, iar omul o înțelege mai repede și mai simplu decât pictura. Din această cauză, sculptura își va păstra mereu actualitatea. E valabil chiar și pentru spațiile interioare, bineînțeles, în funcție de tipul și stilul în care acesta este proiectat. Sculptura, în interior este o completare, un element autentic al spațiului. Cum sunt canapelele, de exemplu.

Există  anumite tipuri de sculptură care sunt mai populare astăzi?

Nu cred că ar trebui să existe tendințe în acest domeniu. Orice sculptură își are locul său, interiorul, anturajul și lumina ei. Fiecare loc concret își are sculptura sa. Exisă, însă, tendințe în materialele de execuție a sculpturilor. Ne detașăm de la coloanele clasice din ghips și gravuri în lemn, sunt mai populare sculpturile din metal sau sticlă. Ce ține de forme, în orice timp orice sculptură va fi actuală care e compatibilă cu locul, timpul și omul.

Și sculptura pe care o faceți dvs. urmează aceste tendințe?

Sculptura pe care eu o fac este o sculptură stilizată, care nu are nici o legătură cu formele sculpturii clasice. Este mai mult instalație decât sculptură.

Expoziția pe care o prezentați e alcătuită, în majoritate, din figuri feminine. De ce?

Cred că toți vor fi de acord cu mine că formele corpului feminin sunt mai elegante și mai plastice. Cu toate acestea, nu am feminizat-o în mod intenționat. Când cream expoziția căutam forme interesante, mișcare, dinamică și această dinamică o regăseam mai mult în corpul feminin.

Când sculptați, vă simțiți creator?

Nu știu dacă neapărat „creator”, însă un om care face ceva util, mă simt. Acest sentiment, de „a fi creator” vine abia la final, când vezi rezultatul. E un sentiment de satisfacție că totul a ieșit cum trebuia, că ceva va rămâne și lași ceva după tine. Însă acest sentiment apare la sfârșit. Procesul de creație, în sine e o rutină, aceleași acțiuni pe care le repeți necontenit.sculptură

Acest proces obosește?

Da, obosește și fizic, și psihologic. Nu este posibil să lucrez la o asemenea sculptură mai mult de 6 ore.  Este vorba de metal, praf, murdărie… nu e cea mai romantică parte a creației. Pe alocuri chiar seamănă cu niște lucrări de construcție.

Sculptura este creație, artă sau muncă?

Creație. Dar creația nu poate să rămână doar ca idee, din această cauză muncești și o transformi în artă.

De unde vine inspirația?

Este o întrebare grea, la care trebuie să răspund des. Mă inspiră însuși procesul de creație. Cel mai important lucru este să faci ceva care lasă o urmă. „Inspirația” e o noțiune incertă. Nu sunt de acord cu ideea că inspirația vine de undeva… din cosmos, în somn. Ți-o creezi singur, prin meditație… prin a te stimula singur pe tine. Nimeni nu știe sigur în care moment vine inspirația. Privești în jur, oamenii, timpul… și câte puțin se adună o compoziție de idei pe care o dezvolți.

Presa vă prezintă ca pe un artist mai puțin cunoscut. Dumneavoastră vreți să deveniți cunoscut? Aveți nevoie de faimă?

Nu. Niciodată nu am avut această necesitate. Nu îmi place când atrag foarte multă lume în jurul meu. Este probabil legat de meseria pe care o am. În atelier, sunt singur și singura persoană cu care eu vorbesc sunt eu. Sincer să fiu, nici m-am așteptat să am așa multă atenție și această popularitate îmi este străină. Nu este prima mea expoziție personală, am mai avut 4, dar nu am avut parte de atâta atenție. Încă încerc să mă obișnuiesc cu ea, dar nu am cele mai plăcute senzații.