Designerul Alina Papana povestește istoria prețiosului proiect „Black Sapphire” -

Designerul Alina Papana povestește istoria prețiosului proiect „Black Sapphire”

  • iulie 5, 2019
  • Imagini:Nicolae Ursu
  • Timp de citire:4 minute
Designerul Alina Papana povestește istoria prețiosului proiect „Black Sapphire”

Așa cum sugerează titlul, negru și prețiozitatea sunt principalele componente ale  proiectului „Black Sapphire”. Cu elemente luxoase și materiale naturale, apartamentul din inima Rusiei se deosebește prin ambianța artistică, dă senzația de sobrietate nobilă. Designerul Alina Papana, ne-a dat detalii din spatele proiectului, dezvăluindu-ne de unde s-a inspirat și cu ce senzații a rămas în urma realizării proiectului.

De ce Safirul Negru?

Se spune că safirul este o piatră prețioasă cu puternic rol protector, fiind, totodată, și piatra înțelepciunii, a prosperității, a dorințelor împlinite și a norocului. Potrivit legendei, această piatră ar fi un bun liant al relațiilor, înlesnindu-le partenerilor trăinicia și aducând noroc în dragoste. Am văzut această piatră mi s-a asociat atât cu natura beneficiarului cât și cu cerințele lui.

 Culoarea negru nu este, la prima vedere, foarte potrivită pentru interior. Cât de ușor ți-a fost să lucrezi cu ea?

Alb, negru și gri sunt cele mai nepretențioase culori cu care poți să te joci  ca să ajungi la ceva interesant.

Pentru mine a fost o provocare proiectul dat, îmi doream demult un astfel de proiect în care să îmblânzesc negrul, să-l fac interesant și plăcut. Este o culoare universală și am jucat mult cu luminile, care, partajate bine în interior, oferă efecte optice deosebite și  denotă un joc de contraste, astfel încât am obținut în acest proiect un joc teatral în care lumina caldă se alternează cu cea rece, creând o scenografie. Plus, datorită acestui fapt, beneficiarii își pot adapta lumina la dispoziția pe care o au sau pe care își doresc să și-o creeze.

Am încercat să conving clientul să reducem din cantitatea de culoare neagră, mai ales în dormitor. Însă acesta a venit deja cu o anumită idee, pe care era greu să o elimini. Principalul meu obiectiv a fost să găsesc soluția pentru a adapta ceea ce își dorea la un mediu confortabil, în care să se simtă bine chiar și la nivel subconștient.

Această culoare – negru, devine la un moment dat apăsătoare. Cum o îmblânzim?

Cu ajutorul combinațiilor cromatice – am adăugat gri. Cu ajutorul texturilor naturale de marmură, piatră, spoturilor de lumină, ledurilor încorporate în mobilier, elemente de lemn ca să arate armonios. A predominat jocul de texturi și lumini. De asemenea, un rol important în acest caz l-au jucat textilele. Stofa foarte mult a influențat pentru că a încălzește spațiul , oferă senzația de confort.

Ce face deosebit acest proiect?

Beneficiarul își dorea mult culori întunecate, el își dorea și mai mult negru decât am introdus în proiect. Eu l-am convins să combinăm astfel încât, măcar zona de antreu să fie într-o nuanță mai deschisă, mai luminoasă. Să fie senzația de lumină și căldură când intri în casă.

Și, mai mult decât negru, beneficiarul își dorea ca, intrând în living, să se simtă ca într-o sală de teatru. Pentru a crea acea atmosferă creativă, am introdus în camera de zi un șemineu. Și, dacă în cazul gamei cromatice am putut duce tratative, pentru living a fost o solicitare cu care nu am fost de acord, dar pe care am fost nevoită să o accept – plăcile de ceramică pe tavan. Adică, intrând în living chiar te simți într-un spațiu măreț oarecum.

Cum te caracterizează pe tine acest proiect. Care este părticica din tine pe care ai pus-o acolo?

Îmi place mult stilul art-deco și acest proiect mi-a oferit șansa de a introduce elementele acestui stil. Am creat astfel un interior combinat în stil art deco,  cu modern și mici accente luxury. Locuința a căpătat o nuanță de lux, dar nu exagerat, totul este echilibrat. Mie nu-mi plac interioarele exagerat de luxoase, spațiul trebuie să te atragă, să poți locui în această încăpere, să te simți bine si să nu fie apăsător.

Ce ne poți spune despre proiectele și materialele tale preferate?

Orice proiect este o provocare, din fiecare proiect înveți ceva, comunicarea cu oameni îți dă energie, cunoști personalități, modelezi totul după om. Cred că un interior nu trebuie să fie legat de tendințe. Tendințele vin și pleacă,eu  creez spații după personalitatea beneficiarului. Cât despre materiale, iubesc materialele naturale pentru că nu se demodează niciodată.

Cum trebuie să fie un interior corect?

Funcțional, ergonomic și artistic.

De unde iei inspirație și energie pentru a crea proiecte artistice?

Pictez. Pictura este un refugiu, totul a început de la pictură, în ea mă regăsesc, îmi găsesc inspirația, mă relaxez. Pictura sunt eu.