Oleg Bajura - arhitectul pasionat de fotografie - Design Cafe & Club

Oleg Bajura – arhitectul pasionat de fotografie

  • august 10, 2017
Oleg Bajura – arhitectul pasionat de fotografie

„E greu să faci o alegere mai ales când le poți combina. Sunt absolut două direcții diferite. Interesul și dedicația mea față de fotografie și arhitectură este aceeași„– Arhitectul Oleg Bajura din cadrul biroului de arhitectură și design „AB+Partners” este un iscusit fotograf, iar dovada este chiar în fața dumneavoastră, dragi cititori Design Cafe & Club. În spatele său se ascund sașe ani în domeniul arhitecturii, iar recent a descoperit o pasiune aparte- fotografia. În timp scurt a reușit să colaboreze cu nume sonore din lumea design-ului din țară. Profesioniști locali ai căror proiecte sunt cunoscute: „Piano House„, „Man Space„- Dimitrii Petrov; „Madam Wong„- Anna Wigandt; ” Chisinau International Airport„- Vladimir Pînzaru; „ConLuxArt„- Vasile Stratu.
Mai multe puteți vedea aici!

-Cum îți reușește să combini pasiunea față de fotografie cu postul de arhitect?

Sunt o persoană organizată. Timpul meu este foarte definit zilnic. Sunt momente când uiți de weekend-uri sau viața personală… în rest nu e prea complicat.

-Ce succes ți-au adus proiectele fotografice pe care le-ai realizezat de-a lungul timpului?

Nu știu… nu sunt foarte cunoscut ca fotograf sau faptul că am un aparat de fotografiat. E devreme să mă gândesc la un success. El este observat de cei ce mă înconjoară nu de mine

-Ce te inspiră?

Calitatea mă inspiră și detaliile mici. Oamenii mă inspiră. E foarte important ca persoanele ce te înconjoară să-ți insufle interes, să-ți ofere întrebări și răspunsuri la tot ceea ce cunoști sau nu cunoști.

-Fiecare pasiune are şi partea ei dificilă. Au fost momente în care ai zis că renunţi la fotografie?

N-am fost într-o astfel de situație. Au fost perioade când simțeam că nu mă mișc în direcția care ar fi fost potrivită, dar am înțeles foarte repede că e timpul ceva să schimb… să mai încerc o dată, ceva nou.

-Dacă ai fi pus în situație să alegi dintre fotografie și arhitectură. Ce ai alege? De ce?

Probabil aș alege să fiu bucătar (zâmbește). Pentru mine fotografia și arhitectura este un tot întreg. Nu-mi pot imagina cum ar fi posibil să creez altceva. Să oferi pasiune și să primești satisfacție de la tot cee ace realizezi înseamnă să trăiești. Nu aș schimba nimic. Sunt mândru de ceea ce sunt.

-Fotografia coloră sau alb-negru?

Bliț interviu

Primele fotografii au fost realizate… când eram la școală. La început fotografiam tot ce vedeam. Cel mai probabil eram pe calea de a mă regăsi…

Iubesc să realizez fotografii… De la care primesc plăcere ca rezultat și nemijlocit de la proces.

Să oferi atenție la detalii… înseamă să deschizi porțile spre orizonturi noi. Ceea ce e mai bun, mai deosebit. Tot ceea ce vezi este important să poată forma și o compoziție, să se completeze detaliile mici cu cele mari. În arhitecură atenția detaliilor pentru mine, înseamnă rezultatul unui proiect dificil de realizat în plan practic

Sunt mândru de… soția și feciorul meu, de părinții mei.

Cariera pentru mine înseamnă… există un citat: „Cамая лучшая работа – это высоко оплачиваемое хобби”… în viziunea mea aceasta și înseamnă carieră.

Arhitectura pentru mine este… funcționalitate și estetică. Ceea ce crează oamenii pentru oameni.

Cei mai mulți bani îi câștigi atunci când… faci ceea ce-ți place cu adevărat. Atunci când oferi și profesionalism nu cred că ai putea avea probleme din punct de vedere financiar.

Citește mai multe aici!