Cum să amenajezi camera copiilor. Sfaturi practice - Design Cafe & Club

Cum să amenajezi camera copiilor. Sfaturi practice

  • ianuarie 14, 2020
Cum să amenajezi camera copiilor. Sfaturi practice

Amenajarea camerei copilului este mereu o provocare. Spațiul pe care îl creezi trebuie să fie relaxant și colorat și, bineînțeles să rămână actual pentru cât mai mult timp. Camera trebuie să dispună de spațiu larg, în care copiii să-și degajeze energia și de multă lumină naturală.  În aceeași măsură, spațiul ar trebui să contribuie la temperarea emoțională. Cum poți obține acest lucru? Citește mai jos!

Mobilierul

Așa cum spuneam, camera copiilor înseamnă mult spațiu. Iată de ce trebuie ales cu multă atenție mobilierul. Optează pentru piese din lemn sau pal, evitând plasticul și metalul din cauza lipsei de siguranță pe care o prezintă. Plus, decorul și mobilierul din plastic se deteriorează repede, iar cele din metal sunt adevărate obstacole de care se poate lovi copilul. În același timp, mobilierul capitonat va oferi căldură spațiului, fiind și sigur. O altă regulă importantă pentru camera copiilor este să păstrăm spațiul aerisit. Nu alegeți mobilă masivă, greoaie și optați pentru piese puține, dar funcționale.

Pereții

Oricărui copil îi place să se joace, iar, amenajându-i camera, te poți juca și tu! Pentru a decora pereții celui mic ai o sumedenie de variante.

Cromatica

Poți opta pentru o gamă stilistică caracteristică pentru un anumit sex sau poți opta pentru nuanțe neutre. Ceea ce trebuie să cunoști este că  trebuie să le alegi în funcție de temperamentul copilului  tău.

Culorile calde stimulează mintea și energizează corpul

E adevărat, culorile calde fac spațiile mai calde și primitoare. În același timp trebuie să ții cont de faptul că ele nu sunt foarte. Nu îți recomandăm să le folosești pentru camera copiilor foarte energici. Un roșu, portocaliu sau galben puternic va stimula mintea și energiza corpul. Creează un colț destinat pentru joacă și teme, și să alegi acolo să pictezi peretele într-o nuanță vioaie. În rest, cât mai neutru și mai pal.

Culorile reci au efect calmant asupra corpului și a minții

Deseori obișnuim să utilizăm culori reci în design-ul de interior pentru a da senzația de spațiu aerisit și confort. Când optezi pentru asemenea culori în amenajarea camerei copilului trebuie să fi atent. Acest nuanțe ajută la calmarea și relaxarea organismului, doar în variantele pastel. Tonurile saturate, închise au un efect radical, provocând tristețe, depresie uneori, angoasă.

Evită să utilizezi negrul în camera copiilor pentru că dă senzația de obscuritatea. De asemenea, evită monocromia, care plictisește repede copiii.

Decorul

Visul tău este să ai pereții curați în restul casei? Atunci decorează un perete din spațiul personal al copilului cu tapet magnetic pe care micuțul tău poate scrie sau desena. E posibil să nu scapi de „invazia creioanelor” alți pereți din casă, totuși este un bun început. Poți opta și pentru un fototapet, care să devină perete de accent, însă doar dacă găsești modelul potrivit pentru camera copilului. De asemenea poți opta pentru module decorative, un exemplu ar putea fi și cele 3D din burete.

Oricum, pentru a păstra spațiu, îți recomandăm să aplici decorul anume pe pereți. Cel mai mult probabil, restul camerei și așa va fi plină cu jucării.

Corpurile de iluminat

Tot subliniem de la început că lumina naturală are o importanță majoră pentru camera unui copil. Totuși, în multe dintre cazuri, aceasta este insuficientă. Din fericire, evoluția face minuni și ne oferă modalități de a o suplini. În cazul în care camera copiilor este orientată spre nord, iar soarele alintă mai rar spațiul, optează pentru mai multe corpuri de iluminat, cu lumină caldă, care să fie amplasate astfel încât să creeze insule de lumină. Astfel, pe lângă o lustră, poți încadra în interior un lampadar amplasat într-un colț al camerei, aplice, spoturi încastrate în mobilă sau leduri sensibile la mișcare.

Textilele

Lumina naturală cere transparență, de aceea recomandăm să pui o perdea subțire și albă. Evită texturile foarte pline, foarte încărcate, broderiile masive sau alte accesorii. Alege un model ușor, cu o textură fină și delicată, cu un imprimeu discret, care să lase lumina naturală să pătrundă în cameră.

De asemenea, în camera copilului încadrează neapărat un covor sau o mochetă moale. Optează neapărat pentru un model cu peri scurți care poate fi foarte ușor aspirat.  Cele groase, masiv, cu peri lungi pot absoarbe și depozita mult praf, mizerie, firmituri, scame și acarieni. Alege modele vesele, colorate, care să atragă atenția copilului.