Care este regula triunghiului în bucătărie și de ce trebuie să o cunoști - Design Cafe & Club

Care este regula triunghiului în bucătărie și de ce trebuie să o cunoști

  • octombrie 3, 2019
Care este regula triunghiului în bucătărie și de ce trebuie să o cunoști

Mulți dintre noi preferă să își amenajeze spațiul de bucătărie singuri, fără să apeleze la serviciile unui designer. Din această cauză, necunoscând unele reguli, nu putem organiza un spațiu maxim de eficient. Adevărul este că nimic nu e imposibil, iar pentru ca ergonomia să întâlnească comoditatea și funcționalitatea e suficient să tragi cu ochiul la articolul de mai jos.

Regula triunghiului în bucătărie

Această regulă a fost formulată în anii 40 ai secolului trecut și încă este actuală. Aceasta se referă la amplasarea strategică în spațiu a trei elemente principale din bucătărie: plita de gătit, frigiderul și chiuveta. Regula presupune ca cele trei zone principale ale bucătăriei – umedă (chiuveta, mașina de spălat vase), fierbinte (plita) și rece (frigiderul) – să reprezinte câte un vârf al triunghiului de lucru. În varianta perfectă, suma lungimii laturilor dintre aceste puncte ar trebui se încadreze între 4 și 8 metri. Totodată, pentru a garanta trafic eficient în bucătărie, fiecare latură a triunghiului nu trebuie să fie mai scurtă de 1,2 metri și nici mai lungă de 2,7 metri. Potrivit specialiștilor în amenajări interioare, aceste dimensiuni garantează comoditate și simplifică simțitor procesul de preparare a mâncării.

Variante de aplicare a regulii triunghiului în bucătărie

În funcție de amplasare a mobilierului în bucătărie, regula triunghiului va avea diferite configurații, formă și lungime a laturii.

În cazul unei amenajări în formă de litera „L” sau în amenajările pe unghi este cel mai simplu de aplicat regula triunghiului. Fiecare dintre elemente ce constituie vârfuri de triunghi poate fi amplasat uniform în spațiu.

În cazul unei garnituri pe trei laturi, în formă de „U”  și în cazul unei bucătării cu insulă, amenajarea după această regulă, la fel, este ușor de implementat. Zona rece, caldă și cea umedă pot fi zonate strategic astfel încât să oferim suficient spațiu de acces la fiecare dintre ele în același timp.

În amenajările de bucătărie pe două laturi paralele aplicarea regulii triunghiuluinu este deloc dificilă. În acest context unul dintre vârfurile triunghiului aflându-se pe una dintre laturile garniturii, iar celelalte doua fiind dispuse pe latura opusă.

Bucătăria liniară, a cărei garnitură este amenajată pe un singur perete, face imposibilă aplicarea acestei reguli. Singura opțiune prin care am putea modela ergonomic și funcțional spațiu este cea a divizării totale a zonei. Astfel, putem opta pentru amplasarea zonei calde și a cele umede la capete opuse ale mobilierului, amplasând frigiderul pe peretele opus (dacă este suficient spațiu).

Alte reguli de memorat în amenajarea unei bucătării

  • Chiuveta trebuie să fie încadrată în ambele părți de porțiuni de blat de lucru care să măsoare nu mai puțin de 61 cm într-o parte și nu mai puțin de 47 cm în cealaltă. Ideal ar fi ca în imediata apropiere a chiuvetei să se proiecteze o porțiune de blat de lucru de cel puțin 90 cm, utilă pentru pregătirea produselor in vederea preparării mâncării
  • Și plita trebuie sa fie mărginită de porțiuni de 30-38 cm în ambele părți.
  • Corpurile înalte de mobilier (cele în care sunt integrate cuptorul sau combina frigorifică sau cele cu funcție de cămară) trebuie poziționate în extremitățile garniturii de bucătărie și nicidecum la mijlocul acesteia.