Back in URSS. Cunoaște creatorii de design iconic sovietic și produsele lor

Back in URSS. Cunoaște creatorii de design iconic sovietic și produsele lor

  • martie 11, 2019
Back in URSS. Cunoaște creatorii de design iconic sovietic și produsele lor

Fiecare perioadă își are gloria sa. În pofida colectivismului promovat în URSS și a ideii că toți și toate sunt egale, creativitatea s-a strecurat și prin gratiile acestei ideologii. Așa au apărut piese ce reprezintă exemple de design iconic sovietic, unele dintre ele rămânând actuale și până azi.

Serviciu de ceai de avangardă

Toți îl cunosc pe Kazimir Malevich datorită „Pătratului Negru”, însă artistul și-a pus semnătura nu doar pe pânză. După Revoluția din Octombrie, Fabrica de Porțelan din Leningrad (n.red. actualmente Sankt Petersburg) a pornit producerea unei serii de produse „revoluționare prin esență, ideale prin formă și perfecte în interpretare.” La crearea acestora au colaborat artiștii avangardiști, printre care și Malevich. Setul de ceai creat de acesta venea să schimbe viziunile asupra acestor obiecte. Elaborat în forme geometrice minimaliste, serviciul semnat de renumitul artist nu pare deloc comod și nici practic. Însuși Malevich spunea: „Acesta nu este un ceainic, este ideea unui ceainic.” Devenite exemple demne de design sovietic iconic, asemenea seturi se produc la Fabrica de Porțelan din Sankt Petersburg până în prezent.

Eticheta laptelui condensat 

Legendara etichetă a laptelui condensat, care mai poate fi observată și acum pe polițele magazinelor a fost creată la sfârșitul anilor ’30 ai secolului trecut. Autoarea acesteia este pictorița și graficianul Iraida Fomina. Chiar dacă inițial artista a pregătit mai multe variante de etichetă, anume cea cu alb și albastru a fost aprobată. Pe acele timpuri, designul abordat de Fomina era considerat unul avangardist. Eticheta și produsul s-au combinat atât de bine încât acum îl putem observa nu doar în Rusia, stilul și culorile fiind recunoscute la nivel internațional.

Design iconic sovietic, rămas istorie

Aparatul de fotografiat Zenit

Este primul aparat de fotografiat SLR, produs în URSS. Creatorul acestuia este Vladimir Runge, este un renumit designer rus, vice-președinte al „Asociației Designerilor”. Aparatul de fotografiat creat de acesta a fost produs într-un număr record, care depășea cifra de opt milioane. Pe primul Zenit era montat un inel de ocular detașabil, care permitea stabilirea lentilei dioptrice a ochelarilor pentru corectarea vederii fotografului. Camera a devenit un fel de simbol al dezvoltării, iar cu Zenit au fost făcute cele mai multe dintre fotografiile din albumele de familie din întreaga lume.

Radioul Rigonda

Radioul era un element nelipsit al petrecerilor din anii ’60. Printre toate ieșea în evidență modelul Rigonda – stilat, pe picioare lungi, caracteristice pentru modernismul industrial al jumătății secolului trecut. Radioul, devenit exemplu de design sovietic iconic, a fost elaborat de designerul leton Adolph Irbit, lucrările căruia erau deja vestite în Europa. Creațiile sale fiind premiate la expozițiile mondiale din Paris, în 1937, și Bruxelles, în 1958. Irbit se ocupa, de asemenea, cu grafica de carte, dezvoltarea logo-urilor și designul de ambalaje.

Automobilul Pobeda

Legendarul automobil, care a putut fi văzut pe străzi chiar și după destrămarea URSS, a fost creat în 1943 de designerul șef al GAZ, Andrei Lipgart și designerul de caroserie, Alexander Kirillov. Legenda spune că primul nume al modelului era „Rodina” (rus. Patria). În 1945 automobilul a fost arătat lui Stalin, care a întrebat: „Și cu cât veți vinde „Patria,” tovarăși?”. Imediat după incident numele a fost schimbat în „Pobeda” (rus. Victorie) și, peste un an, modelul a fost produs în serie. Producerea mașinei a fost oprită în 1957, însă el deja cucerise continentul. În Finlanda practic toate taxiurile erau de acest model.

Urmărește-ne pe Instagram

@ designcafeclub.md
Acum putem să nu mai ascundem caloriferele pentru că marile companii producătoare de calorifere creează adevărate sculpturi, ce pot fi integrate cu ușurință în orice tip de interior. ✨Exemple în acest sens ne oferă și compania IRSAP @irsap.radiators lider italian și unul dintre liderii europeni în fabricarea caloriferelor tubulare din oţel.
Vezi galeria foto în link-ul din Bio☝️
Această imagine spune povestea din spatele băncii URBAN SHAPES, creată de @nortstudio.be.

Viața în oraș. Găsirea armoniei într-o varietate enormă este o provocare zilnică. 
Un oraș în creștere este o sursă non-stop de inspirație. Formele și materialele împrăștiate pe diverse șantiere de construcții parcă așteaptă să fie utilizate și să obțină o funcție specifică. 
Luând aceste materiale și forme din contextul lor și combinându-le într-un mod complet diferit, se creează o legătură specială.
Inspirați de aceste forme urbane @nortstudio.be a proiectat această bancă atractivă.

Ce părere aveți, vă place? 
#designcafeclub#furniture#productdesign #designlife #design4all #designlife#designlovers#designstudio#belgiumisdesign#madeinbelgium#nortstudio #furniture #lighting
#belgianbrand#antwerp#steelfurniture #bench#interieurkortrijk #biennalekortrijk#outdoorfurniture #architecture#archilovers#architecturelovers#archieandrews#architectural#architecture_huter#arch#archdaily#amazing
🙈Creative, amuzante dar inutile.

Este vorba despre colecția de produse “Inutilă” a lui Matt Benedetto, un designer de produs talentat, care și-a propus provocarea de a proiecta obiecte complet inutile, ce rezolvă probleme inexistente.

Detalii in link-ul din Bio☝️
CAPTIVAREA - atunci când arhitectura este pur și simplu uimitoare.✨ Fonte Da Luz este rezultatul unui proiect de restabilire a unei clădiri vechi din Porto, Portugalia.
Acest proiect arhitectural include un spațiu comercial, un birou și o locuință.

Arhitecți: @joseavabarbosa, Pedro Lopes Guimarães
Design Interior: VVStudio (@vvs_designstudio)

#designcafeclub #dreamspace #incrediblearchitecture #architecture #lettingtheoutsidein #ceilingwindow#windows #allwood #designinspo#inspiration #sophisticatedstyle#instalove #instapic#luxuryredefined#modernhome#modernluxury#dreamy#interiordesign#modernarchitecture #modern #pickoftheday #interiores#projeto#architects#interiorlovers#archilovers#architecturelovers#archieandrews#architectural#architecture_huter
✨Dacă aveți un apartament mic îl puteți amenaja în stil scandinav pentru a părea spațios și elegant. 👉Mai multe idei găsiți în Link-ul din Bio☝️
.
.
.
#designcafeclub #interiordesign #scandinaviandesign #apartmentdecor #apartmentsdesign #ideas #inspirations #luxurylifestyle
Natura și casa sunt două locuri în care te poți încărca cu energie pozitivă. 
Dar ce se întâmplă când casa îți e în sânul naturii?
E MAGIC! >>ALL Back Matte este o casă proiectată de către echipa @vipp departe de haosul urban.

#designcafeclub #arquitetura#architecture#arquiteturadeinteriores#interiores#arquitectura#projeto#architecturestudent#papodearquiteto#architects#interiorlovers#archilovers#arquitetando#architecturelovers#architecturephotography#archieandrews#architectural#architecture_huter#architectureporn#arch#archdaily#amazing#papodearquiteto#sustainable#concrete#contemporary#interiordesign