Back in URSS. Cunoaște creatorii de design iconic sovietic și produsele lor

Back in URSS. Cunoaște creatorii de design iconic sovietic și produsele lor

  • martie 11, 2019
Back in URSS. Cunoaște creatorii de design iconic sovietic și produsele lor

Fiecare perioadă își are gloria sa. În pofida colectivismului promovat în URSS și a ideii că toți și toate sunt egale, creativitatea s-a strecurat și prin gratiile acestei ideologii. Așa au apărut piese ce reprezintă exemple de design iconic sovietic, unele dintre ele rămânând actuale și până azi.

Serviciu de ceai de avangardă

Toți îl cunosc pe Kazimir Malevich datorită „Pătratului Negru”, însă artistul și-a pus semnătura nu doar pe pânză. După Revoluția din Octombrie, Fabrica de Porțelan din Leningrad (n.red. actualmente Sankt Petersburg) a pornit producerea unei serii de produse „revoluționare prin esență, ideale prin formă și perfecte în interpretare.” La crearea acestora au colaborat artiștii avangardiști, printre care și Malevich. Setul de ceai creat de acesta venea să schimbe viziunile asupra acestor obiecte. Elaborat în forme geometrice minimaliste, serviciul semnat de renumitul artist nu pare deloc comod și nici practic. Însuși Malevich spunea: „Acesta nu este un ceainic, este ideea unui ceainic.” Devenite exemple demne de design sovietic iconic, asemenea seturi se produc la Fabrica de Porțelan din Sankt Petersburg până în prezent.

Eticheta laptelui condensat 

Legendara etichetă a laptelui condensat, care mai poate fi observată și acum pe polițele magazinelor a fost creată la sfârșitul anilor ’30 ai secolului trecut. Autoarea acesteia este pictorița și graficianul Iraida Fomina. Chiar dacă inițial artista a pregătit mai multe variante de etichetă, anume cea cu alb și albastru a fost aprobată. Pe acele timpuri, designul abordat de Fomina era considerat unul avangardist. Eticheta și produsul s-au combinat atât de bine încât acum îl putem observa nu doar în Rusia, stilul și culorile fiind recunoscute la nivel internațional.

Design iconic sovietic, rămas istorie

Aparatul de fotografiat Zenit

Este primul aparat de fotografiat SLR, produs în URSS. Creatorul acestuia este Vladimir Runge, este un renumit designer rus, vice-președinte al „Asociației Designerilor”. Aparatul de fotografiat creat de acesta a fost produs într-un număr record, care depășea cifra de opt milioane. Pe primul Zenit era montat un inel de ocular detașabil, care permitea stabilirea lentilei dioptrice a ochelarilor pentru corectarea vederii fotografului. Camera a devenit un fel de simbol al dezvoltării, iar cu Zenit au fost făcute cele mai multe dintre fotografiile din albumele de familie din întreaga lume.

Radioul Rigonda

Radioul era un element nelipsit al petrecerilor din anii ’60. Printre toate ieșea în evidență modelul Rigonda – stilat, pe picioare lungi, caracteristice pentru modernismul industrial al jumătății secolului trecut. Radioul, devenit exemplu de design sovietic iconic, a fost elaborat de designerul leton Adolph Irbit, lucrările căruia erau deja vestite în Europa. Creațiile sale fiind premiate la expozițiile mondiale din Paris, în 1937, și Bruxelles, în 1958. Irbit se ocupa, de asemenea, cu grafica de carte, dezvoltarea logo-urilor și designul de ambalaje.

Automobilul Pobeda

Legendarul automobil, care a putut fi văzut pe străzi chiar și după destrămarea URSS, a fost creat în 1943 de designerul șef al GAZ, Andrei Lipgart și designerul de caroserie, Alexander Kirillov. Legenda spune că primul nume al modelului era „Rodina” (rus. Patria). În 1945 automobilul a fost arătat lui Stalin, care a întrebat: „Și cu cât veți vinde „Patria,” tovarăși?”. Imediat după incident numele a fost schimbat în „Pobeda” (rus. Victorie) și, peste un an, modelul a fost produs în serie. Producerea mașinei a fost oprită în 1957, însă el deja cucerise continentul. În Finlanda practic toate taxiurile erau de acest model.

Urmărește-ne pe Instagram

@ designcafeclub.md
🖤Te invităm să cunoști mai multe detalii despre fabuloasa punte de observare din New York.
Proiectul, intitulat temporar Vessel, creat de studioul englez Heatherwick Studio , are menirea de a deveni centrul de greutate al noului spațiu public de la Hudson Yards.
Link in Bio☝️
#designcafeclub #architecture #newyork #hudsonyards #vessel #architecture_hunter #decor #art
🔨⛵️Glass sculpture by @benyoung_sculpture.

#benyoung #brokenliquid#glasssculpture #glassart #sculpture #art#glass #concrete #ocean #yacht #sailboat#sea
Nu ești fan Living Coral, dar vrei să fii în tendințe? Află că există alternative! 
Spiced Honey este o culoare cu o nuanță mai calmă dar și mai neutră, potrivită pentru orice încăpere: cameră pentru copii, living, bucătărie sau dormitor.
Culoarea a fost aleasă de una dintre cele mai recunoscute companii în domeniul vopselelor, @sadolinmoldova.
Link în Bio ☝️#designcafeclub #sadolinmoldova #spicedhoney #livingcoral #designinterior #designideas
@ardexline, importatori de materiale de construcție pe teritoriul Republicii Moldova. 
Compania pune accent pe lucrul cu gresie porțelanată, faianță sanitară și mobilier de design înalt, colaborând cu producători Europeni de talie înaltă.
La expoziția Italian Design Day vor prezenta plăcile @emilgroup: Nero Antico, Raku Nero, Quarzo, Fossil Brown, Calacatta.
#expozitie #expo #italiandesignday
Lampă ce imită Luna. 🌕
Lampa se aprinde atunci când scoate dopul și se oprește atunci când este pus la loc. 
#designcafeclub #inspiration #decor #art #interiors #luster #designlifestyle  #design#inspireme #designinspiration#passion4decor #l4l #f4f #like4like
⭐Ești din domeniul Industriilor Creative? 
Atunci pe 23 Martie nu trebuie să ratezi evenimentul Italian Design Day 2019.
Vezi Link în Bio ☝️#designcafeclub #design #event #italiandesignday2019 #interiordesign #ambasciataditalia #castelmimi #chisinau