AVES: arhitectură și artă contemporană - Design Cafe & Club

AVES: arhitectură și artă contemporană

  • februarie 7, 2019
  • Imagini:arhiva personală
AVES: arhitectură și artă contemporană

Creat din reflecția arhitecturii și sintetizarea artei, proiectul AVES reprezintă vizualizarea unor forme contemporane și e menit să devină reprezentativ pentru Chișinău. Conceptul arhitectural al Centrului de Artă Contemporană a fost dezvoltat ca o platformă de interacțiune între locuitori și artă, fiind proiectat în cadrul concursului pentru cea mai bună schiță de renovare a Centrului istoric al Chișinăului, concurs susținut de Uniunea Arhitecților din Republica Moldova. Am descoperit această combinație uimitoare dintre arta arhitecturală și cea contemporană privită din perspectiva autorilor proiectului, a arhitectului Diana Morari-Corotchi și a designerului Denis Corotchi. 

Proiectul AVES: concept de arhitectură al Centrului pentru Artă Contemporană din Chișinău

În elaborarea conceptului ne-am axat pe identificarea unei formule în care Centrul de Artă Contemporană cuprinde trei dimensiuni: spațiul, forma și percepția, totodată acestea constituind și principalele puncte de reper ale centrului.

SPAȚIUL

Distribuirea spațială a centrului iese în evidență prin multifuncționalitatea sa. Clădirea este proiectată astfel încât să ofere vizitatorilor posibilitatea de a trece peste, sub și prin ea, fapt ce permite arhitecturii să se dezvăluie în toată amploarea sa.

Construcția a fost gândită ca un spațiu liber, renunțându-se la pereții portanți în favoarea unificării arhitecturale și tehnologice realizate în baza unui cadru din oțel cu deschidere mare. Astfel,  prin formarea spațiilor deschise, am încercat să creăm condițiile și atmosfera necesară pentru a construi un dialog între artist și public, între exponate și lumină.

Pentru a sublinia latura artistică a planificării și a ansamblului compozițional al centrului cu un echilibru între spațiu deschis și zona urbană, a fost elaborată o zonă de agrement amenajată peisagistic artificial.

FORMA

Liniile arhitecturale ale centrului au fost inspirate din libertatea zborului și din simbolul vectorului, reprezentând o ilustrare a dinamicii active culturale. Aici, vectorul artei urmează să îl întâlnească pe cel al vieții urbane. În același timp, Centrul de Artă Contemporană ilustrează și o tranziție de la trecut la prezent prin prezența intrărilor vechi, a căror stil de amenajare inițial va fi păstrat, ele fiind evidențiate ca obiecte arhitecturale separate.

PERCEPȚIA

Unul dintre obiectivele centrale pe care trebuie să-l îndeplinească un Centrul  de Artă Contemporană  este de a crea o viziune, de a lăsa o impresie. Pentru a forma o imagine comună asupra artei am unit prin arhitectură spații diferite pentru obiecte din diverse segmente ce interacționează între ele, creând un mediu în care toate elementele relaționează, fiecare dintre ele rămânând totuși individual și valoros.

Locație: o suprafață de peste cinci hectare, amplasată între străzile Ismail, M. Kogălniceanu, Tighina și București, pe locul fostului Stadion Național.

Autorii proiectului:

Diana Morari-Corotchi, arhitect, designer;

Denis Corotchi,designer

 

Date de contact:

ARCHiTYPE / „ARHITIP PROIECT”

Tel. 068 377 111, 068 377 222

E-mail: projects@architypegroup.com

Material preluat din numărul 4 al revistei Design Cafe&Club.

Urmărește-ne pe Instagram

@ designcafeclub.md
Wisteria - floarea care poate da o altă formă unei clădiri🖤

Floarea Wisteria este o plantă decorativă de o frumusețe rară ce înflorește în luna mai. ✨
--
#timeoutlondon #prettycitylondon#prettylittlelondon #visitlondon#wheretofindme #beautifulmatters#traveldeeper #travelerinlondon#thisislondon #secretlondon#iamatraveler #travelandleisure#TLPicks #passionpassport#londonforyou #seemycity #goopgo#travellingthroughtheworld#suitcasetravels #culturetrip#acolorstory #designsponge #dsfloral#londoninbloom #elledecor#chasing_facades #londoninspring#wisteriahysteria#plantsmakepeoplehappy#capturingcolour
Dacă ți-ar plăcea să faci parte din echipa organizatorică a unui eveniment grandios ești invitat să aplici ca VOLUNTAR al festivalului @moldovandesignweek.

Ești potrivit mai ales dacă ești pasionat de design, ești entuziast și responsabil. Miza este mare,  de aceea grăbește-te să ne spui despre implicarea ta.

Detalii pe [Designcafeclub.md]

#designcafeclub #voluntari #mdw19 #moldovandesignweek #aplicaacum
RA este o lampă de masă creată de designerul  S. Hotvianskyi.
Interesant la această lampă este că atunci când începeți să rotiți tubul în sensul acelor de ceasornic, lumina se aprinde și începe să lumineze până la cel mai strălucitor punct în care tubul este vertical.

Mișcarea lămpii vrea să amintească de calea soarelui pe cer - cu cât este mai înaltă, cu atât devine mai strălucitoare.

#designcafeclub #nottdesign 🖤 #tablelamp #lightning #productdesign #ukraine #dnipro #gotvyansky#architects_need#architecture_addicted#designers_need #interiordesign#minimalist #architecturalmodel#sketching #modernhouse#contemporaryarchitecture#normanfoster #BIG #villa#design #architect #architects#parametric#parametricarchitecture#parametricdesign #skyscrapers#luxuryhouse #luxuryhome
Momentele de răsfăț au nevoie de culoare cum ar fi aceste scaune Merlot by @marta_del_valle_design.

Un design aparent simplu dar plin de sens. E atât de frumos cum un pahar de vin poate oferi atâtea scheme de culori și lumină.🍷
.
.
.
 #designcafeclub #architects_need#architecture_addicted#designers_need #interiordesign#minimalist #architecturalmodel#sketching #modernhouse#contemporaryarchitecture#normanfoster #BIG #villa#design #architect #architects#parametric#parametricarchitecture#parametricdesign #skyscrapers#luxuryhouse #luxuryhome
📌Selecția plăcilor ceramice în activitatea unui designer trebuie să fie una minuțioasă, axată pe calitate. 
La @interiordesign_school , viitorii designeri au făcut o vizită la showroomul @ceramic_hall - unul dintre liderii importatori de gresie și faianță din Moldova, colaborând cu zeci de companii din străinătate.

Mai multe detalii vedeți pe 👉Designcafeclub.md
Chiar dacă afară e posomorât, orice loc te poate inspira prin atmosfera pe care o transmite și priveliștea pe care o oferă, la fel ca cea mai pitorească stradă din Manhattan - 
Stuyvesant St. New York. 😍Totul poate fi sursă de inspirație. 
Photo by @mindz.eye 
__
#designcafeclub #NY
#architect #architecture #photo#design #street #designer #city #nyc#building #nature #green #house#home #residence #usa