AVES: arhitectură și artă contemporană - Design Cafe & Club

AVES: arhitectură și artă contemporană

  • februarie 7, 2019
  • Imagini:arhiva personală
AVES: arhitectură și artă contemporană

Creat din reflecția arhitecturii și sintetizarea artei, proiectul AVES reprezintă vizualizarea unor forme contemporane și e menit să devină reprezentativ pentru Chișinău. Conceptul arhitectural al Centrului de Artă Contemporană a fost dezvoltat ca o platformă de interacțiune între locuitori și artă, fiind proiectat în cadrul concursului pentru cea mai bună schiță de renovare a Centrului istoric al Chișinăului, concurs susținut de Uniunea Arhitecților din Republica Moldova. Am descoperit această combinație uimitoare dintre arta arhitecturală și cea contemporană privită din perspectiva autorilor proiectului, a arhitectului Diana Morari-Corotchi și a designerului Denis Corotchi. 

Proiectul AVES: concept de arhitectură al Centrului pentru Artă Contemporană din Chișinău

În elaborarea conceptului ne-am axat pe identificarea unei formule în care Centrul de Artă Contemporană cuprinde trei dimensiuni: spațiul, forma și percepția, totodată acestea constituind și principalele puncte de reper ale centrului.

SPAȚIUL

Distribuirea spațială a centrului iese în evidență prin multifuncționalitatea sa. Clădirea este proiectată astfel încât să ofere vizitatorilor posibilitatea de a trece peste, sub și prin ea, fapt ce permite arhitecturii să se dezvăluie în toată amploarea sa.

Construcția a fost gândită ca un spațiu liber, renunțându-se la pereții portanți în favoarea unificării arhitecturale și tehnologice realizate în baza unui cadru din oțel cu deschidere mare. Astfel,  prin formarea spațiilor deschise, am încercat să creăm condițiile și atmosfera necesară pentru a construi un dialog între artist și public, între exponate și lumină.

Pentru a sublinia latura artistică a planificării și a ansamblului compozițional al centrului cu un echilibru între spațiu deschis și zona urbană, a fost elaborată o zonă de agrement amenajată peisagistic artificial.

FORMA

Liniile arhitecturale ale centrului au fost inspirate din libertatea zborului și din simbolul vectorului, reprezentând o ilustrare a dinamicii active culturale. Aici, vectorul artei urmează să îl întâlnească pe cel al vieții urbane. În același timp, Centrul de Artă Contemporană ilustrează și o tranziție de la trecut la prezent prin prezența intrărilor vechi, a căror stil de amenajare inițial va fi păstrat, ele fiind evidențiate ca obiecte arhitecturale separate.

PERCEPȚIA

Unul dintre obiectivele centrale pe care trebuie să-l îndeplinească un Centrul  de Artă Contemporană  este de a crea o viziune, de a lăsa o impresie. Pentru a forma o imagine comună asupra artei am unit prin arhitectură spații diferite pentru obiecte din diverse segmente ce interacționează între ele, creând un mediu în care toate elementele relaționează, fiecare dintre ele rămânând totuși individual și valoros.

Locație: o suprafață de peste cinci hectare, amplasată între străzile Ismail, M. Kogălniceanu, Tighina și București, pe locul fostului Stadion Național.

Autorii proiectului:

Diana Morari-Corotchi, arhitect, designer;

Denis Corotchi,designer

 

Date de contact:

ARCHiTYPE / „ARHITIP PROIECT”

Tel. 068 377 111, 068 377 222

E-mail: projects@architypegroup.com

Material preluat din numărul 4 al revistei Design Cafe&Club.

Urmărește-ne pe Instagram

@ designcafeclub.md
De la an la an centrul istoric al Chișinăului se transformă treptat într-un complex comercial extins. 📌Ce am putea face pentru a salva centrul istoric al Chișinăului ne spun 3 dintre arhitecții noștri autohtoni @sergiu.cirja // Дмитрий Петров @linearchitects // Tatiana Lupascu în articolul de mai jos.
👉https://bit.ly/2DHA3z3

#designcafeclub_md #history #chisinau #architecture #ideas #project
Azi, de Ziua Îndrăgostiților, iubirea plutește în aer.💘
Pe designcafeclub.md găsești cele mai originale felicitări în care declarăm dragoste arhitecturii! 
Felicitări Arhitecților noștri, le dorim să fie mereu îndrăgostiți de Arhitectură! 😊

#lovearchitecture #arhilovers #designcafeclub #valentinesday #architecture #architect
▫️Mobila albă – mobila care te îndeamnă să îi asociezi povești pline de emoție, să-ți aduni toate secretele liniștei și să le lași pe ea, la adăpost de rutină.

Mobilierul în care se îmbină cu măiestrie stilul și aristocrația 👉 @indo_salon_de_mobila_ 👇Te invităm să descoperi cele 6 dimensiuni ale mobilei INDO pe [ designcafeclub.md ]

#designcafeclub_md #design #decor #mobila #indo #furniture #whitefurniture #luxurylifestyle #chisinau
Persoana iubită e arhitect/ă?✏️ Fă-i un cadou pe măsură!🎁 📌În articolul de pe [designcafeclub.md] găsești câteva idei de cadouri pentru arhitecți de Ziua Îndrăgostiților. 
Suntem siguri că vor fi foarte fericiți să primească unul din aceste cadouri. 🤗

#architect #architects #arhitect #gift #cadou #valentinesday #ziuaindragostitilor
Cabină proiectată de arhitectul @espen.surnevik în estul Norvegiei. Designul locuinței se bazează pe același desen dar fiecare locuiță este personalizată pentru a se potrivi locațiilor lor specifice.
Accesul în cabine se face prin turnul cu scară spirală care are o înălțime de șase metri.
Fotografie de @marenhhansen
#architecture #design #pantretopphytter #norway #designinterior
Mai luminos, cu havuzuri noi și mobilier nou, așa ar putea arăta parcul „Ștefan cel Mare” după efectuarea lucrărilor de revitalizare, ce sunt planificate pentru acest an. 🇦🇩Mai multe detalii despre proiect dar și imagini cu noul aspect al parcului găsiți în articolul de pe designcafeclub.md

#designcafeclub_md #design #project #chisinau #parculstefancelmare #architect #arhitect #parc #moldova