AVES: arhitectură și artă contemporană - Design Cafe & Club

AVES: arhitectură și artă contemporană

  • februarie 7, 2019
  • Imagini:arhiva personală
AVES: arhitectură și artă contemporană

Creat din reflecția arhitecturii și sintetizarea artei, proiectul AVES reprezintă vizualizarea unor forme contemporane și e menit să devină reprezentativ pentru Chișinău. Conceptul arhitectural al Centrului de Artă Contemporană a fost dezvoltat ca o platformă de interacțiune între locuitori și artă, fiind proiectat în cadrul concursului pentru cea mai bună schiță de renovare a Centrului istoric al Chișinăului, concurs susținut de Uniunea Arhitecților din Republica Moldova. Am descoperit această combinație uimitoare dintre arta arhitecturală și cea contemporană privită din perspectiva autorilor proiectului, a arhitectului Diana Morari-Corotchi și a designerului Denis Corotchi. 

Proiectul AVES: concept de arhitectură al Centrului pentru Artă Contemporană din Chișinău

În elaborarea conceptului ne-am axat pe identificarea unei formule în care Centrul de Artă Contemporană cuprinde trei dimensiuni: spațiul, forma și percepția, totodată acestea constituind și principalele puncte de reper ale centrului.

SPAȚIUL

Distribuirea spațială a centrului iese în evidență prin multifuncționalitatea sa. Clădirea este proiectată astfel încât să ofere vizitatorilor posibilitatea de a trece peste, sub și prin ea, fapt ce permite arhitecturii să se dezvăluie în toată amploarea sa.

Construcția a fost gândită ca un spațiu liber, renunțându-se la pereții portanți în favoarea unificării arhitecturale și tehnologice realizate în baza unui cadru din oțel cu deschidere mare. Astfel,  prin formarea spațiilor deschise, am încercat să creăm condițiile și atmosfera necesară pentru a construi un dialog între artist și public, între exponate și lumină.

Pentru a sublinia latura artistică a planificării și a ansamblului compozițional al centrului cu un echilibru între spațiu deschis și zona urbană, a fost elaborată o zonă de agrement amenajată peisagistic artificial.

FORMA

Liniile arhitecturale ale centrului au fost inspirate din libertatea zborului și din simbolul vectorului, reprezentând o ilustrare a dinamicii active culturale. Aici, vectorul artei urmează să îl întâlnească pe cel al vieții urbane. În același timp, Centrul de Artă Contemporană ilustrează și o tranziție de la trecut la prezent prin prezența intrărilor vechi, a căror stil de amenajare inițial va fi păstrat, ele fiind evidențiate ca obiecte arhitecturale separate.

PERCEPȚIA

Unul dintre obiectivele centrale pe care trebuie să-l îndeplinească un Centrul  de Artă Contemporană  este de a crea o viziune, de a lăsa o impresie. Pentru a forma o imagine comună asupra artei am unit prin arhitectură spații diferite pentru obiecte din diverse segmente ce interacționează între ele, creând un mediu în care toate elementele relaționează, fiecare dintre ele rămânând totuși individual și valoros.

Locație: o suprafață de peste cinci hectare, amplasată între străzile Ismail, M. Kogălniceanu, Tighina și București, pe locul fostului Stadion Național.

Autorii proiectului:

Diana Morari-Corotchi, arhitect, designer;

Denis Corotchi,designer

 

Date de contact:

ARCHiTYPE / „ARHITIP PROIECT”

Tel. 068 377 111, 068 377 222

E-mail: projects@architypegroup.com

Material preluat din numărul 4 al revistei Design Cafe&Club.

Urmărește-ne pe Instagram

@ designcafeclub.md
„Nu totdeauna e locul de a fi foarte conceptual, uneori trebuie să fii înțeles.”🖤
.
.
👉Urmărește prezentarea arhitectului și designerului Corvin Cristian despre cum poate fi prezentat un proiect, prin prisma biroului Microsoft de la Timișoara pe care l-a realizat.
Accesați link-ul din Bio pentru a vedea prezentarea video ☝️
Mobilier inspirat din geometria torus.
Cum vi se pare? Noi o adorăm 🖤
@yoshinobu_miyamoto
.
.
#designcafeclub
#lorddproducts #AmericanArchitecture#bookofhomes #fineinteriors#finearchitecture #interiors#interiordesign #architecture#decoration #interior #loft #design#architecturephotography #luxury#homedecor #art #decor #inspiration#photooftheday #lifestyle #travel#photography #arte#interiordecorating #furniture#mansion #home #house
Cum vi se pare arhitectura din Singapore? 🌲🚄 📷 @jimchanfc
#designcafeclub#luxuryhouse#luxuryhouses#homeoftheday#houseoftheday#luxhousesinsta#housesinsta#modernhomes#millionairehomes#beautifulhouse#designbuild#housedesign#residentialdesign#interiorlovers#villas#houseandhome#housebeautiful#modernhome#luxuryrealestate#moderndesign#instahouse#luxuryvilla#beautifulhome#exteriordesign#mansion #house#home#architecture #realestate#homesdecorations
🏆Premiului European pentru Arhitectură 2019 a fost câștigat de compania daneză @henninglarsenarchitects. 
Lucrările semnate de Henning Larsen au fost apreciate pentru sustenabilitate, viabilitate și artistism.🖤
Vă invitam să accesați link-ul din Bio pentru a vedea cum arată acest proiect arhitectural inedit. Nu durează decât 2 minute.
☝️
#designcafeclub #henninglarsen #henninglarsenarchitects #finesocial#fineinteriors #finearchitecture#interiors #interiordesign#architecture #decoration #interior#loft #design#architecturephotography #luxury#art #inspiration#photooftheday #lifestyle #travel#photography #arte#furniture#mansion #home #house
Hotelul Oaza este conceput de @woha_architects ca un turn verde viu în centrul orașului Singapore.
Turnul verde, care izbucnește în verdeață, îi împiedică pe zgârie-norul tipic și elegant să ofere o imagine care valorifică climatul tropical pentru a forma un "turn viu".
📷Photograph: @k.kopter, @patrickbinghamhall. •
#designcafeclub
#AmericanArchitects#AmericanArchitecture #finesocial#fineinteriors #finearchitecture#interiors #interiordesign#architecture #decoration #interior#loft #design#architecturephotography #luxury#homedecor #art #decor #inspiration#photooftheday #lifestyle #travel#photography #arte#interiordecorating #furniture#mansion #home #house
Devenit cunoscut în Chișinău prin arhitectura sa inedită, hub-ul creativ @artcor_center i-a adus arhitectului Calujac Maxim @calujac_architecture, căruia îi oferim sincere felicitări, aprecierea cititorilor @archdaily și Strelka Magazine @strelkamagazine , devenind astfel unul din cele trei proiecte câștigătoare ale ArchDaily & Strelka Award. ☺️ Când se va alege marele câștigător dar și ce premiu va câștiga vedeți în articolul de astăzi accesând link-ul din Bio ☝️
#designcafeclub #artcor #archdaily #strelkamagazine #maximcalujac #project #architecture #moldova #chișinău