Arhitectul Vladimir Pînzaru a împărtășit experiența sa studenților DCC

Arhitectul Vladimir Pînzaru a împărtășit din experiența sa studenților Școlii de Design

  • martie 26, 2019
  • Imagini:Nicolae Ursu, Arhiva personală
  • Timp de citire:4 minute
Arhitectul Vladimir Pînzaru a împărtășit din experiența sa studenților Școlii de Design

Pentru fiecare curs al DCC School pregătim experiențe inedite și asta pentru că ne dorim ca studenții să privească dincolo de stiluri și pereți. De această dată l-am adus în fața lor pe Vladimir Pînzaru, unul dintre co-fondatorii  biroului de arhitectură și design ARCHFORM, care a vorbit despre designul modern prin prisma proiectului de reabilitare a spațiilor interioare ale Aeroportului Internațional Chișinău. Arhitectul a relatat întreaga istoria a proiectului, de la faza de schițare a primelor idei, până la cea de finalizare a ultimelor detalii. 

Te invităm mai jos să cunoști, pe scurt, povestea modernizării acestuia.

Conceptul interiorului  – „Natura”

Vladimir Pînzaru a demonstrat studenților că unul dintre cei mai importanți factori al unui proiect de succes este definirea corectă a conceptului interiorului. Pentru renovarea Aeroportului Internațional Chișinău se dorea o  atmosferă familială și eco-friendly, în care principalele accente s-au pus pe naturalețe, prospețime, inovație și sustenabilitatea. Conceptul a fost creat  având la bază bogăția naturală a țării noastre, utilizându-se materiale naturale cum ar fi lemnul și piatra,  dar și materiale noi cum ar fi aglomeratul de cuarț, panourile HPL și sticla călită. Datorită geamurilor panoramice de pe fațadă și materialelor de finisare ușoare, interiorul devine spațios și plin de lumină.

Spațiul este verde și proaspăt datorită plantelor vii amenajate în mai multe zone ale sălii și, bineînțeles, datorită grădinii verticale amenajate pe unul dintre pereți.  Pe lângă funcția sa estetică, aceasta purifică aerul de praf și substanțe nocive. Grădina din Zona de Plecări are 38 m2 și o varietate ce depășește 25 de specii de plante. Aceasta este dotată cu un sistem de control complet automatizat, ce include udarea, controlează compoziția chimică a apei și include iluminarea artificială necesară pentru creșterea plantelor normale.  Naturalețea nu exclude tehnologiile, astfel zona de așteptate a fost echipată cu prize pentru alimentare dispozitivelor electronice.

Golden Jet restaurant – design nobil

Vladimir Pînzaru a deschis studenților nu doar partea teoretică a proiectului, ci a prezentat și rezultatul final obținut. Întreaga atmosferă a Zonei de Plecări a Aeroportul Internațional Chișinău reprezintă o simbioză dintre soluții tehnice și estetic. În cazul Golden Jet Restaurant, obiectivul  a fost amenajarea,  la etajul doi al Zonei de Plecări, a unui restaurant cu o capacitate de 40 de persoane. Spațiul selectat se distinge favorabil prin prezența geamurilor panoramice.

Sala restaurantului iese în evidență prim platforma pe care se află și este separată de restul spațiului prin intermediul unei rețele de tije verticale. Proiectul a fost realizat în culori calde și calme, atmosfera fiind completată de lemn și marmură. Ca accent a fost folosită alama, care se regăsește în elementele de fațadă, pe tavan și a fost utilizată la fabricarea suportului pentru mese, precum și în proiectarea logo-ului.

Aircafe – design cu accent

Deși mulți se gândesc mai mult la partea estică a designului, co-fondatorul ARCHFORM a ținut să sublinieze că este important ca aceasta să fie în perfectă concordanță cu destinația pe care o are spațiul. Designul sălii Aircafe a fost concepută din start zonal și include un ice-cafe și un teren de joacă pentru copii. De asemenea, în procesul de replanificare acelui de-al doilea nivel, s-a încercat rezolvarea problemei fluxului de clienți în zona cafenelei. În zona barului au fost instalate 4 case de marcat și o mini brutărie, astfel încât să poată fi deservit un număr mare de vizitatori, într-un timp scurt.

Accentul principal al celui de-al doilea nivel, vizibil și de la primul, este corpul de iluminat masiv din zona cafenelei. Greutatea totală a acestuia este de 1,5 tone, dimensiunea totală fiind de 16m × 16m. Instalația a devenit o adevărată bijuterie a Zonei de Plecări, părând, în ciuda masivității ei, efemeră și ușoară.

Ar mai fi foarte multe de spus despre proiectul celor de la ARCHFORM și despre impresiile tinerilor noștri, însă considerăm mai oportun să savurați voi înșivă dintr-un loc atât de stilat și atât de disponibil.

Curios, câți dintre studenții DCC School și-au dorit să își ia un bilet de avion doar pentru a ajunge să vadă pe viu proiectul?

 

Urmărește-ne pe Instagram

@ designcafeclub.md
Un interviu cu Viktoria @viprada despre fotografie și emoții, descoperiți în interviul video de pe 👉designcafeclub.md 🖤
Societatea din Xangjiang bazată pe Shanghai a proiectat librăria "chongqing zhongshuge" din China, cu o scară escher care crează o iluzie optică imposibilă.

V-ar plăcea să ajungeți aici?

Photo by @harimaolee 
#designcafeclub #designboom #architecture #bookstore #escher #staircase #lookingup_architecture #lookupotd#architecture #arquitectura#lookingup #arkiromantix#jj_architecture #ic_architecture#ptk_architecture#instagram#vscocam#lookingupbuildings #arquitecturamx#arkiminimal#vsccam #ig_architecture#tv_pointofview #building #streetview#up #upthere#archi #archidaily#rustlord_unity#bestworldshots
🔻Ești curios/ă să afli care sunt etapele de elaborare a unui Design corect? Dacă da, va trebui să fiți cu ochii pe noi pentru că vă vom prezenta aceste etape în mai multe părți. 📌Astăzi pe www.designcafeclub.md vorbim despre doi factori fiziologici, obiectivi care dictează construirea unui interior: cel funcțional și cel ergonomic.
Accesează Link-ul din Bio și spune-ne dacă articolul de astăzi ți-a fost de folos🖤☝️
#designcafeclub#interiors #design
Reflecția portului Tazacorte situat pe coasta de vest a orașului La Palma.
O adevărată creație arhitecturală!

Image by @mx.jack.
#designcafeclub #digitalart#architecturephotography#designboom#canaryislands#building#streetview#up#upthere#archi#archidaily#rustlord_unity#bestworldshots#lookingup_architecture#lookupotd#architecture#arquitectura#lookingup #arkiromantix#jj_architecture
📌Astăzi îți vorbim despre pardoseli, tavane, fațade - într-un cuvânt FINISAJE. 
Recomandăm în acest sens pe cei de la Material MD @material_md_showroom care vă permite să găsiți toate soluțiile necesare pentru finisări într-un singur loc. 🛒

Pentru detalii accesați Link-ul din Bio☝️
#designcafeclub #finisaje #pardoseli #fatade #interiordesign #inspiration #showroom
”Micul adăpost” din Bangkok al firmei Department of Architecture co. încorporează o fațadă strălucitoare de lemn și policarbonat șindrile, prevăzute ca peștii de pește pentru a deveni un plan arhitectural etanș. 
Nu-i așa că arată minunat?
Photo by @wisont
#designcafeclub #designboom#architecture#hotel#bangkok#lookingup_architecture #lookupotd#architecture#arquitectura#lookingup#arkiromantix#jj_architecture#architecturephotography#sendinglove#airbnb#beautifuldesign#finearchitecture