Arhitectul italian Patrizio Corno despre castelul construit în Moldova și cartea despre casele romilor de la Soroca - Design Cafe & Club

Arhitectul italian Patrizio Corno despre castelul construit în Moldova și cartea despre casele romilor de la Soroca

  • martie 22, 2019
Arhitectul italian Patrizio Corno despre castelul construit în Moldova și cartea despre casele romilor de la Soroca

Prima dată a ajuns în Moldova în 1999, iar de atunci a vizitat-o de aproape 40 de ori. Arhitectul Patrizio Corno este cel care și-a pus semnătura pe renumitul castel al omului de afaceri Anatol Stati, descoperind pentru sine fabuloasa lume a Dealului Romilor de la Soroca. Italianul a rămas atât de impresionat de arhitectura caselor rome încât le-a dedicat o carte. De ce revine în Moldova de fiecare dată și cum vede societatea de aici, citiți mai  jos.

Despre Moldova

Am ajuns în Moldova prima dată la invitația  fiului fostului președinte Lucinschi pentru a-i amenaja casa.  După aceasta am făcut cunoștință cu Anatol Stati, cu care am avut o colaborare de lungă durată. De atunci am tot revenit aici pentru că mi-am făcut mulți prieteni.  După zeci de ani în care am trăit, am mâncat și am băut aici, pentru mine a veni în Moldova e  ca și cum m-aș duce într-un alt cartier din Milano. Adevărul e că mă simt foarte bine la voi. Îmi plac mult vinurile moldovenești și mâncarea tradițională. Iar murăturile sunt extraordinare. Câteodată descopăr lucruri noi, spre exemplu am descoperit că a fost demolat fostul hotel Codru. Lucru foarte straniu dacă e să ținem cont că el funcționa și că există hotelul Național, lăsat de mult timp în paragină.

Despre arhitectură

Pentru mine arhitectura este emoție! Ea este corelată atât cu ingineria, cât și cu arta, dar ceea ce mă interesează când sunt la mine acasă este emoția pe care o am acolo, dacă mă simt bine. Este principiul după care eu lucrez. Ultima lucrare pe care am făcut-o, sediul Băncii Germane la Milano, este un exemplu în acest sens. Clientul mi-a spus: „Domnule arhitect, vreau un nimic, care să mă facă să mă simt bine”. Și să nu vă imaginați că acest lucru și costă nimic. Costă foarte mult simplitatea. Dar acest lucru nu conta, el dorea să se simtă bine, pentru ca lucrul să meargă bine. Este vorba de emoție, emoția pe care ți-o trezește arhitectura.

„Eu trăiesc din emoție, hedonism și estetică. Estetica este fundamentală.”

Despre casele din „Dealul Romilor”

Am mers întâmplător într-o zi la Soroca cu un amic de al meu, fotograf, care își dorea să fotografieze chipuri străine. Pe atunci eram un personaj important și l-am avut ca ghid chiar pe vice-primarul  orașului, care mi-a arătat cam tot ce se putea vedea în oraș: Cetatea și monumentul „Lumânarea Recunoștinței”. La final mi-a arătat un deal și mi-a spus: „Acolo e Dealul Romilor, dar eu nu merg acolo”. Îmi imaginam că mergând acolo o să găsesc niște cocioabe, însă am găsit aceste vile incredibile. Am făcut cunoștință cu Baronul de acolo, le-am cunoscut cultura, mai apoi am chemat un amic fotograf împreună cu care am și scris cartea „Gypsy Architecture: Houses of the Roma in Eastern Europe”. Aceasta cuprinde și informații despre arhitectura romă din România, am fost și acolo. Am scris despre acest fenomen pentru că era un nou tip de arhitectură.

„După ce a ieșit cartea, am fost contactat de un sociolog american, care mi-a spus că i-am ruinat 30 de ani de lucru într-o clipă concepțiile lui de viață pentru că dumnealui susținea că toți romii sunt săraci și trăiesc în mizerie. Iar eu i-am arătat că ei trăiesc în sistemul capitalist.”

A urmat și o a doua parte a cărții, în care erau ilustrate interioarele acestor vile și cu fotografiile făcute pentru ea chiar am câștigat un important concurs de fotografie. Acest lucru mi-a adus o satisfacție enormă.

Despre Castelul din Moldova

Sursa: interakt.md

Eu nu sunt artist, eu sunt arhitect. Dacă clientul îmi cere „baroc”, eu „baroc” voi face, cel mai bun de care eu sunt în stare. Așa a fost și în cazul Castelului pe care l-am făcut pentru omul de afaceri Anatol Stati împreună cu alți specialiști. Nu eram fascinat de proiectul arhitectural. Eu mă ocupam de calitatea geamurilor, a unor materiale de construcție și finisaj, a  mobilei, de organizarea lucrului. Clientul mi-a mărturisit că nu îi place arhitectura modernă și că o preferă pe cea clasică și vrea ceva care va rezista pentru câteva generații înainte. Avea o viziune foarte bine definită. Am utilizat cele mai bune tehnologii moderne, care nu se întâlnesc nici în cele mai mari orașe ale lumii. La final, clientul m-a întrebat dacă îmi place și i-am spus: „Mie nu îmi place, dar este important că îți place ție, tu vei trăi aici!”.

Despre arhitectura din Chișinău

Sursa: zugo.md

În Chișinău îmi place o clădire pe care așa și nu am reușit să o văd. Este clădirea circulară, cunoscută sub numele convențional „Romanița”. Îmi place atât de mult, încât chiar mă gândeam să îmi cumpăr acolo un apartament. Fotografia acestei clădiri, dar și cea a Circului din Chișinău, am descoperit-o în Italia, într-o carte despre arhitectura sovietică și am rămas încântat. Îmi plac multe clădiri istorice din Centru, însă consider că ele necesită o restaurare minuțioasă. În rest, Chișinăul are nevoie de un regulament care ar stabili înălțimile clădirilor, unul care ar permite crearea unui mediu urban favorabil din punct de vedere social.